Πέμπτη, 1 Οκτωβρίου 2020

Τρελά κέρδη από τα CDS και σε ελληνικές τσέπες

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Στις 19 Μαρτίου η Διεθνής Ενωση Swaps και Παραγώγων (ΙSDA) θα κάνει τη δημοπρασία για την πληρωμή των ελληνικών CDS.

Εικάζεται ότι αφορά ένα ποσό το οποίο ξεκινάει από τα 3,2 δισ. ευρώ και ανεβαίνει μέχρι τα 5,5-6 δισ. ευρώ.

Κέρδη από αυτά τα CDS θα φτάσουν και σε ελληνικές τσέπες, που πιθανόν να ανήκουν σε κάποιους που όλο το προηγούμενο διάστημα κόπτονταν για τη σωτηρία της χώρας. Τα CDS είναι άσχετα με την επιλεκτική χρεοκοπία, διαβεβαίωνε το περασμένο φθινόπωρο ο υπουργός Οικονομίας Ευάγγελος Βενιζέλος. Πρόσφατα, ο ίδιος έλεγε ότι δεν μας ενδιαφέρει αν θα πληρωθούν τα CDS, επιχειρώντας να τα εμφανίσει ως απλές χρηματοοικονομικές πράξεις που στερούνται ηθικού βάρους στον βαθμό που σχετίζονται με Ελληνες, οι οποίοι είχαν ποντάρει στη χρεοκοπία της Ελλάδας.

Ο αντιπρόεδρος έδινε συνεντεύξεις εξηγώντας τη διαφορά της επιλεκτικής χρεοκοπίας (selective default) από τη «σκέτη» χρεοκοπία (default). Τα περισσότερα από όσα έλεγε αποδείχθηκαν έπεα πτερόεντα, όπως και εκείνα που έλεγε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, που μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον ισχυριζόταν ότι δεν γνωρίζει τι είναι τα CDS.

Η Ελλάδα άρχισε από μόνη της να μιλάει διά των επισήμων εκπροσώπων της για selective default από το περασμένο φθινόπωρο, ενώ μέχρι τότε διαβεβαίωνε ότι δεν επρόκειτο να υπάρξει αναδιάρθρωση του χρέους. Παλαιότερα, ήταν ο «Τιτανικός» του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, μετά η τεράστια διαφθορά που κυριαρχεί στην Ελλάδα του Γιώργου Παπανδρέου.

Ολες αυτές οι δηλώσεις, προάγγελοι της χρεοκοπίας, κατά έναν περίεργο τρόπο σηματοδοτούσαν, αν και δεν θα έπρεπε, την πορεία της χώρας.

Σήμερα πάντως, με βάση το χρονοδιάγραμμα ενεργειών του PSI, θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων με ελληνικό δίκαιο, ενώ παράλληλα θα συνεδριάζει και το Eurogroup.

Στις 14 Μαρτίου θα υπάρξει συνεδρίαση του Euroworking Group, στην οποία θα οριστικοποιηθεί η χορήγηση του δανείου των 130 δισ. ευρώ, ενώ παράλληλα θα ανακοινωθεί και το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων των δόσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη λήψη απόφασης σχετικά με τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης. Στις 20 Μαρτίου, τέλος, λήγει και το ομόλογο των 14,4 δισ. ευρώ.


Γλιτώσαμε 100 δισ. ευρώ με το «κούρεμα» αλλά φορτωθήκαμε 130!

Το PSI αποτελεί τη φωτογραφία της χρεοκοπίας της χώρας ( όπως πιστοποίησαν και οι διεθνείς οίκοι standard & poors προχθές και Moodys χθες ) και οι καταδυναστευτικές αποφάσεις του θα είναι ο βασικός παρονομαστής των πάντων για πολλά από τα χρόνια που θα ακολουθήσουν. Ηδη για τον Ιούνιο προετοιμάζεται μια ομοβροντία με λήψη νέων μέτρων έξι δισ. ευρώ (όπως αποκάλυψε η «κυριακάτικη δημοκρατία», τρία δισ. ευρώ είναι τα καινούργια μέτρα, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη γνωστά, ότι θα ληφθούν τρία δισ. ευρώ).

Πρόκειται στην ουσία για μέτρα στήριξης του PSI που θα πλήξουν ανεξαιρέτως τους μισθούς, τις συντάξεις (κύριες και επικουρικές) και βέβαια θα δημιουργήσουν μεγαλύτερη ανεργία, με στόχο τη συστηματική φτωχοποίηση των Ελλήνων.

Τα ασφαλιστικά ταμεία βγαίνουν βαριά λαβωμένα από την όλη υπόθεση του PSI με απώλειες 11 δισ. ευρώ, τις οποίες ο υποψήφιος για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος επιχειρεί να διασκεδάσει με βερμπαλισμούς, σοφιστείες και αόριστες υποσχέσεις για επιχορηγήσεις.

Ασφαλείς πληροφορίες θέλουν τη συρρίκνωση των αποθεματικών να αποτελεί ένα από τα βασικά επιχειρήματα που θα χρησιμοποιήσουν η τρόικα και οι εγχώριοι συνεργάτες της προκειμένου να ανοίξει εκ νέου, μέχρι το καλοκαίρι, το Ασφαλιστικό.

Το PSI μπορεί να μειώνει το χρέος κατά 100 δισ. ευρώ, αλλά ταυτόχρονα προσθέτει άλλα 130 δισ. ευρώ. Το σύνολο των κεφαλαίων αυτών θα κατευθυνθεί στην πληρωμή των δανειστών και τη στήριξη των τραπεζών, αλλά σε καμία περίπτωση στην πραγματική οικονομία. Να συνυπολογίσουμε εδώ ότι από το 2013 ξεκινάει η λειτουργία του νέου ειδικού Ταμείου, το οποίο θα συγκεντρώνει τις δόσεις των δανείων και τα έσοδα του κράτους πληρώνοντας με προτεραιότητα του δανειστές μας. Οταν, για παράδειγμα, μια δόση καθυστερεί, τότε κάλλιστα οι δανειστές θα μπορούν να πληρωθούν με χρήματα από μισθούς.

Η ελληνική οικονομία το δ’ τρίμηνο του 2011 είδε την ύφεση να σκαρφαλώνει στα επίπεδα του 7%, ενώ οι εκτιμήσεις λένε ότι η ανεργία μέχρι το τέλος του έτους θα αγγίξει τα 1.300.000 άτομα. Στο PSI δεν υπάρχουν διαθέσιμοι πόροι για να ενισχυθεί η ιδιωτική οικονομία, ενώ οι μικρές επιχειρήσεις θα μείνουν αποκλεισμένες από τα τραπεζικά δάνεια για μεγάλο διάστημα ακόμα.

Παρά τη φενάκη του PSI, οι ελληνικές τράπεζες και οι περισσότερες επιχειρήσεις δεν θα μπορούν να δανειστούν για πολλά χρόνια από το εξωτερικό, καθώς θα φέρουν το στίγμα της χρεοκοπίας.


Το ραλι ανόδου των spreads κάθε φορά που μιλούσαν Παπανδρέου – Παπακωνσταντίνου

Εναν πίνακα ντοκουμέντο παρουσίασε η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτοντας το βρόμικο παιχνίδι που παίχτηκε και οδήγησε τα spreads στα ύψη. Σύμφωνα με το έγγραφο-πίνακα που κατέθεσε στην Εξεταστική της Βουλής ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Νίκος Λογοθέτης, κάθε φορά που ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκαναν αρνητικές δηλώσεις, ακολουθούσε ράλι ανόδου για τα επιτόκια δανεισμού της χώρας μας. Ετσι από τις 130 μονάδες όπου ήταν τα spreads όταν το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε την εξουσία από τη Ν.Δ. φτάσαμε στις 3.500 μονάδες βάσης σήμερα. Σύμφωνα με τη μελέτη των καθηγητών Οικονομικών κ. Αργυρού και Κοντονίκα, τα ελληνικά spreads των δεκαετών ομολόγων άρχισαν τη μεγάλη άνοδό τους στα μέσα Νοεμβρίου του 2009 εξαιτίας και των αρνητικών σχολίων από ανώτερους αξιωματούχους της Ε.Ε. (συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας) σχετικά με τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό για το 2010.

Ο Προϋπολογισμός αυτός υποβλήθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και κατά τη γνώμη τους εμπεριείχε μια πολύ διστακτική προσέγγιση στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Λίγο νωρίτερα, στις 5 Οκτωβρίου 2009, μία ημέρα δηλαδή μετά τις εκλογές, ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός έλεγε από το Ζάππειο «δεν έχουμε ούτε μία ημέρα για χάσιμο». Τα spreads κινούνταν ακόμα στις 130 μονάδες βάσης. Από κει και πέρα άρχισε η ανηφόρα.

Ο πίνακας περιγράφει αναλυτικά τις δηλώσεις όλων των υπουργών του ΠΑΣΟΚ που πυροδοτούσαν τα spreads.

{{-PCOUNT-}}23{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

ΟΠΑΠ και ΠΑΕ Παναθηναϊκός μαζί και τη νέα σεζόν

Ανανέωση χορηγική συνεργασίας για την αγωνιστική περίοδο 2020-21 Ο ΟΠΑΠ και η ΠΑΕ Παναθηναϊκός παρουσίασαν, την Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2020, την ανανέωση της χορηγικής τους...

Δημόσιο: Απώλειες έως 1.803€ στα αναδρομικά συνταξιούχων

Εξαιτίας της γνωμοδότησης του Ελεγκτικού Συνεδρίου, τα ποσά θα αφορούν τη μία και όχι και τις δύο περικοπές συντάξεων του 2012 Άλλη μία δυσάρεστη έκπληξη...

Λαμπροί εορτασμοί για το έτος «Σαλαμίνα – Θερμοπύλες 2020»

Πέρασαν 2.500 χρόνια από τις δύο σημαντικές μάχες που διέσωσαν τον δυτικό πολιτισμό! Στην εορταστική εκδήλωση για τη συμπλήρωση 2.500 ετών από τη Μάχη των...

Παράταση έως 31 Οκτωβρίου για το πρόγραμμα «Γέφυρα»

Μέσα σε 58 ημέρες υποβλήθηκαν 131.155 αιτήσεις, αν και το υπουργείο υπολόγιζε ότι θα ενταχθούν περίπου 300.000 δανειολήπτες «Κόκκινοι» αλλά και ενήμεροι δανειολήπτες που έχουν...

Η γυναίκα που ποδοπάτησε τις μάσκες στην πλατεία Συντάγματος ξεσπαθώνει με επιστολή στη «δημοκρατία»

Η γυναίκα που έγινε viral, διασύρθηκε, συκοφαντήθηκε και «κακοποιήθηκε» από τους ανθρωποφάγους του διαδικτύου και των μέσων ενημέρωσης επειδή είχε αντίθετη γνώμη για τον...