Πέμπτη, 15 Απρίλιος 2021

Τρελά λεφτά (14.000.000 €) στα κόμματα

Δεν πρόκειται να πάρουν επιχορήγηση οι σχηματισμοί που δεν θα λάβουν μέρος στις προσεχείς εκλογές της 7ης ΙουλίουΜόνο στα κόμματα που θα πάρουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου θα κατανεμηθεί το 60% της εκλογικής επιχορήγησης, συνολικού ύψους 1.194.000 ευρώ. Το υπόλοιπο 40% της επιχορήγησης, δηλαδή 952.000 ευρώ, έχει ήδη καταβληθεί ως προκαταβολή παραμονές των ευρωεκλογών. Αυτό σημαίνει ότι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες, το Ποτάμι και ορισμένα άλλα κόμματα που ελάμβαναν μέχρι και τις ευρωεκλογές επιχορήγηση δεν θα εισπράξουν άλλο ποσό και αυτό που δικαιούνταν θα παραμείνει αδιάθετο.

Τις επόμενες μέρες θα εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη και τον υπουργό Εσωτερικών Αντ. Ρουπακιώτη. Δικαιούχοι της κρατικής επιχορήγησης είναι όλα τα κόμματα που λαμβάνουν μέρος στις βουλευτικές εκλογές, ενώ στην κατανομή της χρηματοδότησης λαμβάνονται υπόψη τα εκλογικά αποτελέσματα των τελευταίων βουλευτικών εκλογών.

Από το 1.194.000 ευρώ, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του υπουργείου Εσωτερικών, θα επιχορηγηθούν ο ΣΥΡΙΖΑ με 471.000 ευρώ, η Ν.Δ. με 412.000 ευρώ και το ΚΚΕ με 78.000 ευρώ. Για το ΚΙΝ.ΑΛ. απομένει να διευκρινιστεί το ποσοστό που δικαιούται, ενώ επιχορήγηση εμφανίζεται να δικαιούται και η νεοσυσταθείσα Ελληνική Λύση (εκτιμάται ότι θα λάβει 11.300 ευρώ).

Επίσης, προ των βουλευτικών εκλογών θα κατανεμηθεί στα πολιτικά κόμματα και η δεύτερη δόση της τακτικής επιχορήγησης για το 2019, η οποία ανέρχεται συνολικά σε 13.727.534 ευρώ. Η απόφαση του πρώην υπουργού Εσωτερικών Α. Χαρίτση προβλέπει «την κατανομή του διατιθέμενου πoσού για την τακτική κρατική χρηματοδότηση ύψους 12.500.000 € και την κρατική χρηματοδότηση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς λόγους ύψους 2.500.000 € στα δικαιούχα κόμματα και συνασπισμούς πολιτικών κομμάτων για το έτος 2019».

Στο μεταξύ, αποφασίστηκε και πώς θα ψηφίσουν οι ειδικές κατηγορίες εκλογέων. Οι Ελληνες ναυτικοί, για παράδειγμα, που υπηρετούν σε πλοία με ελληνική σημαία και εκτελούν δρομολόγια εντός χώρας, υποχρεούνται να ψηφίσουν στον δήμο του λιμένα όπου το πλοίο δένει. Οσοι υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα, στην Ελληνική Αστυνομία και στο Πυροσβεστικό Σώμα ψηφίζουν όπου υπηρετούν έπειτα από εγγραφή τους σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ