Σάββατο, 17 Απρίλιος 2021

Τρέλα με το Ελληνικό

Οι «ορατές αρχαιότητες» και οι σκοτεινές προθέσεις
Με εισήγηση του Ν. Μπελαβίλα που έχει πάθος εναντίον της επένδυσεις

 «Απάντηση» Μπαλτά («δεν υπάρχει πρόβλημα») που αφήνει πάντα πίσω του καμμένη γη
Οι υπηρεσίες του υπ. Πολιτισμού με λογική  «άλλων εποχών» ναρκοθετούν την ανάπλαση της περιοχής που θα δώσει υπεραξία στο παραλιακό μέτωπο και παράλληλα θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας

Διαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Να η ευκαιρία για το χρέος

Διαβάστε online την «δημοκρατία» εδώ

Διαβάστε επίσης:

►«Kόκκινο» δάνειο (1.500.000 € μέσω off shore) «καίει» τη νέα πρόεδρο της Attica Βank!
Εκθετη η κυρία Αννα Πουσκούρη – Reiche, σε δύσκολη θέση  ο Στουρνάρας που την έχει επιλέξει.

►Οι λεπτομέρειες ενός εγκλήματος που  «σκότωσε» τέσσερα παιδιά
Οσα λένε στο Κορωπί

►Η Εφορία  «ζητεί» πληροφοριοδότες
Για τους φοροφυγάδες

►Παραεμπόριο (και) με…άσυλο
Βρήκαν το κόλπο στην πρώην ΑΣΟΕΕ οι λαθροπωλητές για να μη συλλαμβάνονται από την Αστυνομία

►Γελιοποιήθηκε το δίκτυο NBC για τη Μακεδονία

►Επανάσταση στη θεραπεία του άσθματος

►Πήρε χάλκινο η Κορακάκη
Πλάνταξε στο κλάμα η Ελληνοαμερικανίδα Αλεξία Παππά στην Τελετή Εναρξης στο θρυλικό Μαρακανά

►Καλκαίρι 2016! Συμβουλές για τσούχτρες, σφήκες, αχινούς, δράκαινες , σκορπιούς

Από τον
Φώτη Κόλλια 

Πολιτική θύελλα ξέσπασε μετά την αποκάλυψη ότι το υπουργείο Πολιτισμού προωθεί την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου εντός του μεγαλύτερου τμήματος του Ελληνικού, καθώς και την κήρυξη σειράς επιπλέον κτισμάτων ως διατηρητέα. Ο θόρυβος που προκλήθηκε ήταν τόσο ισχυρός, που το υπουργείο Πολιτισμού αναγκάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου να εκδώσει πολυσέλιδη ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία η επένδυση θα προχωρήσει κανονικά.

Στις εκατοντάδες λέξεις της καθησυχαστικής ανακοίνωσης δεν εξηγείται πάντως γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου χρειάστηκαν τόσα χρόνια μέχρι να προχωρήσει στην ανακήρυξη του μεγαλύτερου τμήματος του Ελληνικού ως αρχαιολογικού χώρου. Επιπλέον, υποβαθμίζεται η υπόθεση με τους νέους χαρακτηρισμούς κτισμάτων (μεταξύ των οποίων και δύο αεροδιάδρομοι!) ως νεότερων μνημείων και επισημαίνεται πως πρόκειται περί «πρότασης» την οποία οι υπηρεσίες του υπουργείου οφείλουν να εξετάσουν με βάση τη νομοθεσία. Ομως και πάλι δεν εξηγείται γιατί η «πρόταση» κατατέθηκε λίγους μήνες πριν από την κατάθεση του εφαρμοστικού νόμου για την επένδυση του Ελληνικού, με δεδομένο ότι από την περίοδο 2006-2009 έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα τέσσερα κτίσματα στην έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Οπως είναι φυσικό, η ανακήρυξη νέων κτισμάτων ως διατηρητέων θα απαιτήσει αλλαγή του στρατηγικού σχεδίου ανάπτυξης του Ελληνικού, όπως παρουσιάστηκε από το επενδυτικό σχήμα της Lamda Development και εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ).

Υποβάθμιση

Επιπλέον, παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα από το υπουργείο Πολιτισμού, οι επιπτώσεις στο χρονοδιάγραμμα και στον υπόλοιπο σχεδιασμό της επένδυσης από την οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν είναι δυνατό να προβλεφθούν από τώρα. Στην αγορά επισημαίνουν πως σε κάθε περίπτωση θα είναι σημαντικές, ακόμα και αν θεωρηθεί πως θα είναι διαχειρίσιμες.

Υπενθυμίζεται ότι η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (ΓΔΑΠΚ) ενημέρωσε με κατεπείγουσα επιστολή που έστειλε στις 2 Αυγούστου στο Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) και στο υπουργείο Οικονομικών ότι προχωρά τις διαδικασίες ανακήρυξης σχεδόν ολόκληρης της έκτασης του πρώην αεροδρομίου Ελληνικού σε αρχαιολογικό χώρο.

Μία ημέρα μετά, στις 3 Αυγούστου, η Γενική Διεύθυνση Αναστήλωσης Μουσείων και Τεχνικών Εργων του υπουργείου Πολιτισμού έστειλε εξαιρετικά επείγουσα επιστολή προς το ΤΑΙΠΕΔ, το υπουργείο Οικονομικών και άλλους φορείς που εμπλέκονται στη διαδικασία αξιοποίησης του Ελληνικού, με την οποία ενημερώνει για την πρόθεσή της να χαρακτηρίσει διατηρητέα σειρά κτιρίων εντός του Ελληνικού.

Εκτός του κτιρίου του πρώην Αμερικανικού Κολεγίου Θηλέων (σήμερα φιλοξενεί την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας) στο υπουργείο Πολιτισμού εξετάζουν, όπως προκύπτει από την επιστολή, τον χαρακτηρισμό ως διατηρητέων και του κτιρίου του Δυτικού Αεροσταθμού, του υποστέγου της Ολυμπιακής Αεροπλοΐας, του Αγγλικού Υπόστεγου (Παγόδα) στην περιοχή Χασάνι, καθώς και δύο διαδρόμων προσγείωσης / απογείωσης και τροχοδρόμησης, δύο Πύργων Ελέγχου καθώς και του Υδατόπυργου της πρώην Αμερικανικής Βάσης.

Με εισήγηση Μπελαβίλα, που έχει πάθος κατά της επένδυσης!

Μια έκθεση του Εργαστηρίου Αστικού Περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (ΕΜΠ), στο οποίο όμως είναι διευθυντής το στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και φανατικός πολέμιος της επένδυσης στο Ελληνικό, αναπληρωτής καθηγητής Νίκος Μπελαβίλας, επικαλείται το υπουργείο Πολιτισμού για να προσδώσει αέρα εγκυρότητας στις αιφνιδιαστικές αποφάσεις του για την έκταση του πρώην αεροδρομίου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για έκθεση-αίτηση που «τεκμηριώνει τη μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική αξία κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού, που διατηρούνται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου, τα οποία το ΕΜΠ ζήτησε να χαρακτηριστούν ως μνημεία». Με την αναφορά αυτήν το υπουργείο επιχειρεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, βασιζόμενο στο «βαρύ» όνομα του Πολυτεχνείου. Ωστόσο, αποσιωπά το γεγονός ότι επικεφαλής του συγκεκριμένου εργαστηρίου του ΕΜΠ είναι ένας από τους πιο γνωστούς επικριτές του σχεδίου αξιοποίησης του Ελληνικού και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ (δημοτικός σύμβουλος Πειραιά με τον νυν υπουργό Ναυτιλίας Θοδωρή Δρίτσα το 2009, μετέπειτα υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης με τον Αλέκο Αλαβάνο το 2010 κ.λπ.).

Ο κ. Μπελαβίλας είχε συμμετάσχει σε πολλές εκδηλώσεις κατοίκων και οργανώσεων της περιοχής που τάσσονταν κατά της επένδυσης στο Ελληνικό, ενώ είχε συντάξει μελέτη για τη μετατροπή της έκτασης αποκλειστικά σε πάρκο.

Συσκώτιση λέει ο Φλαμπουράρης

Στην υπόθεση του Ελληνικού αναφέρθηκε με δήλωσή του και ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης. Οπως υποστήριξε, «οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί». Πρόσθεσε δε ότι «στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία, που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα», και ότι «η επικαιροποίηση είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».
Ο κ. Φλαμπουράρης έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να κατηγορήσει «τα διάφορα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής τη Ν.Δ.», για «συσκότιση της αλήθειας» και επιδίωξη «να φέρουν προσκόμματα στην επένδυση, ιδιαίτερα μετά τις επιτυχίες που υπήρξαν κατά την τελική διαπραγμάτευση κυβέρνησης και επενδυτών».

Ο Αριστείδης  Μπαλτάς που αφήνει πάντα πίσω του «καμένη γη»:  «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα»

«Η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους» υποστηρίζει το υπουργείο Πολιτισμού στην ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές, μετά τον σάλο που ξέσπασε.
Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «η επένδυση στο Ελληνικό θα προχωρήσει απρόσκοπτα», χωρίς βέβαια να εξηγείται η τύχη του Στρατηγικού Σχεδίου (Master Plan) που έχει εκπονήσει το επενδυτικό σχήμα υπό τη Lamda Development. Το σχέδιο είχε βασιστεί στα τέσσερα διατηρητέα κτίσματα, τα οποία τώρα, με βάση τις επιστολές του υπουργείου Πολιτισμού, θα γίνουν 10, ενώ περιλαμβάνονται και δύο αεροδιάδρομοι.

Κατά το υπουργείο, «στο σύνολο της περιοχής αυτής έχουν ανασκαφεί στο παρελθόν και υπάρχουν ορατές αρχαιότητες, που ανήκουν στους αρχαίους Δήμους Αλιμούντος και Ευωνύμου». Και προσθέτουν: «Οπως έχει επανειλημμένα εξηγηθεί και στην περίπτωση Αφάντου, όπου η στάση του υπουργείου Πολιτισμού δικαιώθηκε απόλυτα και από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κήρυξη – οριοθέτηση αρχαιολογικού χώρου δεν δεσμεύει την περιοχή ούτε μεταβάλλει επί τα χείρω τους συνήθεις όρους που ισχύουν γενικότερα από την πλευρά του αρχαιολογικού νόμου για δημόσια και ιδιωτικά έργα σε ολόκληρη τη χώρα».

Στην προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις, η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη: «Η μόνη υποχρέωση που προκύπτει από την κήρυξη είναι ότι τα έργα που εκτελούνται στην περιοχή που οριοθετείται πρέπει να εγκρίνονται από το υπουργείο Πολιτισμού, μετά από γνώμη του αρμόδιου συμβουλίου, και να παρακολουθούνται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία». Ωστόσο, όπως λένε στην αγορά, η αργή διαδικασία με την οποία προωθείται συνήθως η σχετική γραφειοκρατία από τις αρμόδιες υπηρεσίες θα προκαλέσει σίγουρα καθυστερήσεις στην υλοποίηση της επένδυσης.

Οσον αφορά τα νεότερα μνημεία, «ήδη στο παρελθόν έχουν γίνει χαρακτηρισμοί τεσσάρων κτιρίων στην περιοχή του Ελληνικού, συγκεκριμένα ο σταθμός του ανατολικού αεροδρομίου του αρχιτέκτονα Σάαρινεν και τρία υπόστεγα.

Εκθεση

Πιο πρόσφατα, το εργαστήριο αστικού περιβάλλοντος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κατέθεσε στο υπουργείο Πολιτισμού έκθεση – αίτηση, στην οποία τεκμηριώνεται η μεγάλη ιστορική, αρχιτεκτονική και τεχνική αξία κτιρίων, εγκαταστάσεων και εξοπλισμού που διατηρούνται στους χώρους του πρώην αεροδρομίου, τα οποία το ΕΜΠ ζήτησε να χαρακτηριστούν μνημεία, πρόταση που έχει υιοθετηθεί και από το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Τοποθεσιών (ICOMOS)».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «την πρόταση αυτή οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού οφείλουν να επεξεργαστούν και να αντιμετωπίσουν σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπει ο αρχαιολογικός νόμος και οι οποίες ακολουθήθηκαν».

Οργισμένες οι αντιδράσεις από την αντιπολίτευση: Να πάρει θέση ο Τσίπρας ζητεί η Ν.Δ.

Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει η προσπάθεια υπονόμευσης της ανάπλασης του Ελληνικού από τους χειρισμούς του υπουργείου Πολιτισμού. Σχεδόν σύσσωμη η αντιπολίτευση επέκρινε την κυβέρνηση για «ναρκοθέτηση» του προγράμματος επενδύσεων και ανάπτυξης της χώρας.
«Η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Αιτία, η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει -με ακατανόητη καθυστέρηση- ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού» τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ν.Δ. και συμπλήρωσε πως «κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες τη δυναμιτίζουν». Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση.

Για επαπειλούμενο ναυάγιο στη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών έκανε λόγο το ΠΑΣΟΚ.

Απαξίωση

«Η διεθνής απαξίωση της χώρας κορυφώνεται με την πρόθεση να κηρυχθεί ως αρχαιολογικός χώρος το Ελληνικό και μνημεία τα κτίρια του αεροδρομίου, ο υδατόπυργος, ακόμη και ο… διάδρομος προσγειώσεων! Λες και όλα αυτά δεν υπάρχουν εδώ και δεκαετίες» δήλωσε ο Γιάννης Μανιάτης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης έκανε λόγο για «γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων» και συνωμοσία υπουργών και μέρους του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καθυστερήσει περισσότερο η αξιοποίηση του Ελληνικού. «Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη την οικουμένη ότι το περιζήτητο αρχαιολογικό τρίπτυχο της χώρας είναι η Αφάντου στη Ρόδο, το Μαρκόπουλο και το Ελληνικό» σχολίασε στο facebook.
«Ολα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς. Ερασιτεχνισμοί παντού και πάντα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας» σημείωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ενωσης Κεντρώων Γιάννης Καλλιάνος.

{{-PCOUNT-}}43{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ