Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τρελές «ιδέες» για το έλλειμμα από το χαράτσι

Τα πλέον απίστευτα σενάρια σκαρφίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης για να καλύψει την απώλεια εσόδων που θα έχει εάν μειώσει κατά 15%-20% το χαράτσι της ΔΕΗ, το οποίο, απ’ ό,τι φαίνεται, θα επιβληθεί και το 2013.

Μια σκέψη είναι να επιβληθεί το χαράτσι και στα εκτός σχεδίου ακίνητα (τουλάχιστον σε όσα έχουν πάρει ρεύμα), μια δεύτερη είναι να επιβληθεί και στα ακίνητα του Δημοσίου (το οποίο, ως γνωστόν, δεν πληρώνει ποτέ τους λογαριασμούς… στον εαυτό του!) ενώ ακούστηκαν και προτάσεις για να κυνηγήσουν οι δήμοι όλους τους μεγαλόσχημους και επιτήδειους, που με διάφορα κόλπα κατάφεραν να ενταχθούν στις μειωμένες κατηγορίες του χαρατσιού.

Το ειδικό τέλος ακινήτων με τη μορφή που επιβλήθηκε το 2011 και το 2012 μπορεί θεωρητικά να επιφέρει έσοδα της τάξης των 2,7 δισ. ευρώ και το 2013. Εάν όμως μειωθεί για να καμφθούν οι αντιδράσεις που εγείρουν η ΔΗΜ.ΑΡ. και το ΠΑΣΟΚ, τότε τα κρατικά ταμεία θα χάσουν περίπου 540.000.000 ευρώ.

Το οικονομικό επιτελείο επεξεργάζεται σενάρια που έχουν να κάνουν με ελάφρυνση κάποιων κατηγοριών ιδιοκτητών, με το βασικότερο να προβλέπει μεσοσταθμική μείωση 15%-20% για ακίνητα που δεν ξεπερνούν τα 1.800-2.000 ευρώ το τετραγωνικό, ενδεχομένως και με ένα πλαφόν στην επιφάνεια του ακινήτου. Η απώλεια των εσόδων θα καλυφθεί με μείωση του αφορολόγητου ορίου του ΦΑΠ (από 200.000 πιθανόν στα 100.000) και με αύξηση των επιμέρους συντελεστών.

Εναλλακτικά, εάν δεν αυξηθεί ο ΦΑΠ του 2013 προτείνονται οι εξής τρεις λύσεις:

-Να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των εκτός σχεδίου ακινήτων με βάση τις… «κοντινότερες» αντικειμενικές τιμές του δήμου τους,

-Να επιβάλλεται το χαράτσι και στα ακίνητα που νοικιάζει το Δημόσιο για να στεγάσει τις υπηρεσίες του. Σήμερα το Δημόσιο εξαιρείται από το τέλος, αλλά δεν υπάρχει λόγος να εξαιρούνται και οι εκμισθωτές των ακινήτων που χρησιμοποιεί, λένε στο υπουργείο Οικονομικών.

-Να ελεγχθούν οι δήμοι που, σύμφωνα με πληροφορίες, παρανόμως έχουν καθιερώσει ειδικές κατηγορίες μειωμένου τέλους.

Ακόμη πάντως και αν οι κυβερνητικοί εταίροι συμφωνήσουν, η πρόταση θα πρέπει να περάσει και από την τρόικα, η οποία έχει τον τελευταίο λόγο.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ