Κυριακή, 7 Μαρτίου 2021

Τρέμει τώρα τις ανοιχτές εκδηλώσεις!

Ο βουλιμικός εν αναμονή πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος βρίσκεται τώρα αντιμέτωπος με το χάος που ο ίδιος δημιούργησε. Χωρίς να έχει ασχοληθεί καθόλου με τα εσωκομματικά, καλείται να δώσει διμέτωπο αγώνα με τον χρόνο και την αποχή. Ετοιμάζει μπαράζ εμφανίσεων, που δεν μπορεί να καλύψει πάντως σοβαρά οργανωτικά προβλήματα, όπως το ότι ακόμα και όσοι θέλουν να ψηφίσουν δεν ξέρουν ακόμα πού θα εδρεύει το εκλογικό τμήμα όπου ανήκουν. Την ίδια ώρα, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται εκτός απροόπτου να είναι υποψήφιος στην Αττική, ενώ στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας οδεύει ο Δ. Ρέππας, που κινδυνεύει να μην επανεκλεγεί στην Αρκαδία.

Στο επικοινωνιακό επιτελείο του Ευ. Βενιζέλου, αντιλαμβανόμενοι -μετά τα γιαούρτια στο ΣΕΦ- τους «κινδύνους» μιας ανοιχτής προεκλογικής συγκέντρωσης που προγραμματιζόταν για την Παρασκευή, αναδιπλώθηκαν χθες, μιλώντας για μια εκδήλωση με τη νεολαία, και αυτή υπό προϋποθέσεις. Αντίθετα, έχουν κανονίσει την «ασφαλή» καθημερινή του εμφάνιση, με τηλεοπτικές συνεντεύξεις σήμερα, την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αύριο Πέμπτη προγραμματίζουν διακαναλική συνέντευξη Τύπου, πιθανότατα στην Ιπποκράτους, προκειμένου να απευθύνει πρόσκληση για μαζική συμμετοχή στις εσωκομματικές κάλπες της Κυριακής. Αιτία, τα μηνύματα που φτάνουν στην Ιπποκράτους για αποθαρρυντική προσέλευση 20.000 (!) μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ. Στο στόχαστρο των βενιζελικών τώρα μπαίνει το «ανύπαρκτο» -όπως λένε- οργανωτικό του κόμματος, ο Μ. Καρχιμάκης κ.ά.

Τότε, θα ξεκινήσουν και οι διαδικασίες για νέο γραμματέα, με επικρατέστερους τους Κ. Σκανδαλίδη, Π. Κουκουλόπουλο, Ν. Αλευρά και Τ. Αντωνίου, και νέο εκπρόσωπο, με επικρατέστερους τους Σ. Ράπτη και Κ. Καρτάλη. Θα συσταθεί δε εκλογική επιτροπή με τη συμμετοχή όλων των κορυφαίων (Σκανδαλίδης, Ρέππας, Λοβέρδος, Διαμαντοπούλου κ.ά.). Για την ερχόμενη εβδομάδα αναβάλλεται πιθανότατα και η παραίτηση του Ευ. Βενιζέλου από την κυβέρνηση.

Χθες συνεχίστηκαν οι προσπάθειες κινητοποίησης, με νέα σύσκεψη με κομματικά στελέχη της Αθήνας στην Ιπποκράτους και σχεδιασμό επισκέψεων κλιμακίων στην περιφέρεια για να κινητοποιήσουν κομματικά και αυτοδιοικητικά στελέχη εκεί. Συνεχίστηκαν ακόμα οι δηλώσεις υποστήριξης στον Ευ. Βενιζέλο, με τον Π. Ευθυμίου να ζητά συσπείρωση, τον Μ. Ανδρουλάκη να αναρτά κείμενο στήριξής του στην ιστοσελίδα του κ.ά. Αντίθετα, επίθεση στον Ευ. Βενιζέλο εξαπέλυσε η διαγραφείσα Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, που χαρακτήρισε «στρατηγικό λάθος για το ΠΑΣΟΚ και την παράταξη» την απουσία δεύτερης υποψηφιότητας.Γκάλοπ ως τις κάλπες θέλουν οι δημοσκόποι

Κατάργηση του νόμου που απαγορεύει τη δημοσιοποίηση δημοσκοπήσεων το δεκαπενθήμερο πριν από τις εκλογές ζήτησαν χθες από τη Βουλή οι εκπρόσωποι των εταιριών δημοσκοπήσεων, χαρακτηρίζοντας το θέμα «θέμα δημοκρατίας».

Ενημερώνοντας την Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εταιρειών Δημοσκόπησης και Ερευνας Αγοράς (ΣΕΔΕΑ) Σπ. Ζαβιτσάνος και ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Δημοσκοπήσεων Ηλ. Νικολακόπουλος συμφώνησαν ότι η δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων ακόμα και λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές είναι θέμα δημοκρατίας, τονίζοντας μάλιστα ότι η απαγόρευση αντίκειται στην ευρωπαϊκή συνθήκη για τα δικαιώματα του ανθρώπου και στο δικαίωμα της πληροφόρησης. Οπως είπε μάλιστα ο πρόεδρος του ΣΕΔΕΑ, σε αυτήν τη συγκεκριμένη συγκυρία οι παραγγελίες για έρευνες στο δεκαπενθήμερο θα είναι εξαιρετικά μεγάλες από όλες τις χρηματιστηριακές εταιρίες του εξωτερικού και τα hedge funds!

Ο κ. Νικολακόπουλος χαρακτήρισε πλέον κρίσιμα μεγέθη των επόμενων εκλογέων το άθροισμα του δικομματισμού και τη διαφορά του δικομματισμού. Πρόσθεσε ωστόσο ότι τη συγκεκριμένη στιγμή τα πράγματα είναι εντελώς ρευστά. «Ούτε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή δεν μπορώ να προβλέψω ούτε τον συσχετισμό δυνάμεων» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Νικολακόπουλος, ο οποίος πάντως προκάλεσε αίσθηση λέγοντας ότι ούτε ο ίδιος πιστεύει τις δημοσκοπήσεις.

Γιώργος Λυκουρέντζος


Αιμορραγία του ΠΑΣΟΚ προς το νέο κόμμα και τη ΔΗΜ.ΑΡ.

Η πρώτη οργανωμένη διάσπαση στον χώρο του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνεται σήμερα με την ανακοίνωση του νέου κόμματος από τους Χάρη Καστανίδη και Λούκα Κατσέλη, οι οποίοι αναμένεται να εμφανιστούν ως όψιμοι κοινωνιστές με αντιμνημονιακή ρητορεία. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ονομασία του νέου κόμματος θα παραπέμπει στην ανάπτυξη μιας νέας «Κοινωνικής Συμμαχίας και Συμπόρευσης» των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς.

Εκτός από το αρχηγικό δίδυμο Καστανίδη – Κατσέλη, που θα μοιράσει τους θεσμικούς ρόλους σε Βουλή και κόμμα αντίστοιχα, παρόντες στην πρώτη γραμμή των οργάνων θα είναι και άλλοι πέντε βουλευτές που διεγράφησαν από τον Γ. Παπανδρέου: οι Βούλα Τεκτονίδου, Λάμπρος Μίχος, Μαρία Κυριακοπούλου, Χρήστος Κασσάρας και Ανδρέας Τριανταφυλλόπουλος.

Στόχος των επιτελών του νέου κόμματος είναι η προσέλκυση των «χαμένων ψηφοφόρων» του ΠΑΣΟΚ και οι πρώτες αντιπολιτευτικές βολές θα έχουν στόχο την ανερχόμενη ηγεσία των βενιζελικών δυνάμεων.

Στο μεταξύ, καταφύγιο και… βουλευτική έδρα στη ΔΗΜ.ΑΡ. αναζητούν άλλοι έξι ανεξάρτητοι βουλευτές, προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ. Οι Ηλ. Θεοδωρίδης, Γ. Μιχελογιαννάκης, Θ. Παραστατίδης, Τσ. Μάντατζη, Γ. Παπαμανώλης και Γ. Αμοιρίδης ετοιμάζονται, κατά πληροφορίες, να απευθύνουν πρόταση συνεργασίας την Παρασκευή, με την ανταπόκριση της ΔΗΜ.ΑΡ. να θεωρείται δεδομένη.

Και ενώ ήδη λέγεται ότι οι προσχωρήσεις θα είναι περισσότερες -πληροφορίες αναφέρουν «καλή χημεία» με τον Χρ. Κατσούρα, ενώ δεν αποκλείεται ενδιαφέρον να εκφράσει και ο Β. Τόγιας- τις συζητήσεις του με τον κ. Κουβέλη αποκάλυψε χθες ο Οδ. Βουδούρης, που επίσης οδεύει προς τη ΔΗΜ.ΑΡ. Ο ανεξάρτητος βουλευτής (που δεν παρέστη τελικά στην εκδήλωση ανακοίνωσης της συνεργασίας της ΔΗΜ.ΑΡ. με τους Μ. Μοδινό και Ηλ. Ευθυμιόπουλο από τον οικολογικό χώρο) δεν κρύβει τη «συγγένειά» του με τη ΔΗΜ.ΑΡ. όπου και οδεύει, σημειώνοντας χθες ότι «στο ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου δεν υπάρχει χώρος για ανθρώπους σαν κι εμένα». Διαπίστωσε δε «στροφή δεξιά του ΠΑΣΟΚ» και βούληση για ένα «αμιγώς βενιζελικό κόμμα».

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ