Τρίτη, 24 Νοεμβρίου 2020

Τρέμουν το… τέλος που πλησιάζει!

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Βλέποντας το πολιτικό τέλος τους να πλησιάζει, ο Γ. Παπανδρέου και οι συν αυτώ αναζητούν απεγνωσμένα οδό διαφυγής, χωρίς να αποκλείεται πλέον κανένα ενδεχόμενο.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, πλήρης αποσταθεροποίηση, στην κυβέρνηση η διάλυση μεγαλώνει καθημερινά, οι υπουργοί προσπαθούν να νίψουν τας χείρας τους και να φορτώσουν ο ένας μετά τον άλλο τις ευθύνες αλλού, ενώ οι βουλευτές συνειδητοποιούν ότι το εκ του ασφαλούς «αντάρτικο» δεν τους γλιτώνει από την οργή των πολιτών.

Το τοπίο γίνεται πιο σκοτεινό, καθώς την ίδια ώρα φουντώνουν, ύστερα και από τις δηλώσεις Μέρκελ, τα σενάρια γύρω από τη χρεοκοπία της χώρας, με όποιον τρόπο κι αν ονομαστεί, ενώ οι κινητοποιήσεις και οι καταλήψεις υπουργείων επιτείνουν το κλίμα παραλυσίας. Μπροστά σε αυτό το γενικό αδιέξοδο, ο κ. Παπανδρέου συγκαλεί σήμερα «πολεμική σύσκεψη», η οποία ωστόσο δεν θα βρεθεί αντιμέτωπη με τίποτε άλλο παρά μόνο με το χάος που προκάλεσε ο ίδιος.

Ευρισκόμενος, όπως αναφέρουν οι γνωρίζοντες, σε ερειπιώδη ψυχολογική κατάσταση, ο κ. Παπανδρέου προσπαθεί να βρει κάποια προσωπική διέξοδο, δίχως πλέον να απορρίπτει -παρά τις δημόσιες δηλώσεις του- ακόμη και τις εκλογές. Αλλωστε, στα παρασκήνια κυκλοφορούν ήδη διάφορες ημερομηνίες εντός του Νοεμβρίου ή για το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου. Ούτε είναι τυχαίο ότι χθες ο υπουργός Εσωτερικών Χ. Καστανίδης μίλησε για δημοψήφισμα εντός του 2011, έστω και αν δημοσίως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλ. Μόσιαλος κράτησε αποστάσεις. Επίσης δεν έχουν σταματήσει να διακινούνται τα γνωστά σενάρια περί «συγκυβέρνησης», ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, αναζητώντας συνενόχους, ετοιμάζεται να επαναλάβει σήμερα την πρότασή του προς τη Ν.Δ. για «συναίνεση».

Η σύσκεψη θα γίνει με τη σύνθεση της κυβερνητικής επιτροπής και επισήμως θα συζητηθούν οι τρέχουσες οικονομικές εξελίξεις και ο πολιτικός σχεδιασμός για το προσεχές διάστημα. Λόγω της εσωτερικής διάλυσης, πάντως, τα κυβερνητικά στελέχη έχουν κι αυτά αποσυντονιστεί. Από τη μια το «πρέσινγκ» της τρόικας εφ’ όλης της ύλης και από την άλλη τα σενάρια «κουρέματος» και χρεοκοπίας έχουν οδηγήσει τους υπουργούς στην αναζήτηση διάφορων «εναλλακτικών προτάσεων». Δεν είναι λίγοι αυτοί που βλέπουν «πολιτικές εξελίξεις» στο άμεσο μέλλον ή μιλούν για εκλογές, ενώ δηλώσεις με νόημα για έλλειψη αποφάσεων έκανε χθες ο Μ. Χρυσοχοΐδης, διευκρινίζοντας πάντως αργότερα ότι αναφερόταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την άποψη περί συγκυβέρνησης φέρεται να επαναφέρει ο Α. Λοβέρδος, με τον Δημ. Ρέππα να την υποστηρίζει αλλά και την Αννα Διαμαντοπούλου να την… καλοβλέπει επίσης.

Εντεινόμενος προβληματισμός επικρατεί και μεταξύ των «πράσινων» βουλευτών, πολλοί εκ των οποίων ετοιμάζονται να ζητήσουν με κείμενό τους εκλογές, ενώ ο Μίμης Ανδρουλάκης ξαναχτύπησε χθες, στρεφόμενος από το ιστολόγιό του κατά «ορισμένων υπουργών που ανοίγουν τυφλά μέτωπα και βάζουν όλο τον κόσμο απέναντί τους».


Ο Καστανίδης ανοίγει δρόμο διαφυγής μέσω δημοψηφίσματος

Δημοψηφισματικό ερώτημα του τύπου «Παραμονή στο ευρώ. Ναι ή Οχι;» έδειξε από τη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Χάρης Καστανίδης κατά την ομιλία του στο νομοσχέδιο για τα δημοψηφίσματα, το οποίο πέρασε με την ψήφο μόνο του ΠΑΣΟΚ. Μένει ωστόσο να αποδειχτεί αν εξωτερίκευσε μύχιους πόθους ή απλά εξέφρασε μια προειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης.

«Το ερώτημα θα αφορά τα θεμελιώδη συμφέροντα του ελληνικού λαού, εν όψει της συγκεκριμένης οικονομικής και δημοσιονομικής κρίσης. Δεν θα είναι ένα εύκολο ερώτημα για να διαφύγει -αφού δεν αναζητεί οδό διαφυγής- η κυβέρνηση» είπε, ενώ σε δημοσιογράφο αποκάλυψε ότι το πρώτο δημοψήφισμα θα διεξαχθεί μέσα στο 2011.

Οσα ακολούθησαν αποδεικνύουν απλώς το μπάχαλο στο κυβερνητικό στρατόπεδο και το πόσο δίκιο έχει η Νέα Δημοκρατία, που μιλά για βασανιστική κακοφωνία. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «άδειασε» τον κ. Καστανίδη λέγοντας ότι για την κυβέρνηση δεν τίθεται θέμα δημοψηφίσματος αυτή την περίοδο. Λίγη ώρα αργότερα μάλιστα δημοσιογράφοι είδαν τον κ. Καστανίδη να βγαίνει κατσουφιασμένος από το γραφείο του πρωθυπουργού στη Βουλή και οι φήμες περί συστάσεων που του έγιναν φούντωσαν.

Η Ν.Δ. καταψήφισε επί της αρχής το νομοσχέδιο, με τον κοινοβουλευτικό της εκπρόσωπο Ν. Δένδια να τονίζει ότι πρόκειται για ήσσονος σημασίας και περιττό νομοθέτημα. Μοναδική περίπτωση να έχει αξία είναι αν η κυβέρνηση δεσμευτεί ότι σε ενδεχόμενο «Οχι» του λαού σε δημοψήφισμα το ΠΑΣΟΚ θα εγκαταλείψει την εξουσία.

Η ανοίκεια και άστοχη επίθεση του κ. Καστανίδη κατά του Αντώνη Σαμαρά ότι είναι ανούσιο το αίτημα για εκλογές, καθώς δεν υπάρχει εναλλακτική, και ότι θα είχε πολύ ενδιαφέρον να αποκαλύψει ο κ. Σαμαράς αν η τρόικα απεδέχθη την επαναδιαπραγμάτευση, προκάλεσε την έκρηξη οργής του Ν. Δένδια. «Είναι αυτό επιχείρημα υπέρ της εθνικής κυριαρχίας; Θα πρέπει να έχουμε τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας για να νομιμοποιούμαστε να ζητάμε εκλογές; Το σκεπτικό σας είναι απίστευτο» είπε ο κ. Δένδιας. Μέχρι και ο Γ. Καρατζαφέρης αναγκάστηκε να χαρακτηρίσει έωλο το επιχείρημα του υπουργού πλέκοντας το εγκώμιο του Αντώνη Σαμαρά: «Οταν η τρόικα έχει να κάνει με πολύ μαλακούς, με πλαστελίνη που την κάνει ό,τι θέλει, γιατί να πάει να τα βρει με τον Σαμαρά, ο οποίος είναι σκληρός;»

Γιώργος Λυκουρέντζος


Τσίπρας: «Εκτελούν συμβόλαιο»

Χωρίς ακόμα να έχουν κάνει το αυτονόητο, να έχουν δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών προς την τρόικα δηλαδή, ως όφειλαν και είχαν δεσμευτεί τότε ότι θα κάνουν, τώρα στην κυβέρνηση κρύβονται και δίνουν ανεπίσημες διαβεβαιώσεις ότι η δημοσιοποίησή τους είναι αρμοδιότητα του Ευάγγελου Βενιζέλου που θα το κάνει ίσως κάποια στιγμή.

Την ίδια στιγμή, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με επικεφαλής τον Αλ. Τσίπρα, κατέθεσαν χθες σχετική αίτηση στη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι «για πρώτη φορά ζητείται από τον πρωθυπουργό επιστολή υποταγής και εγείρεται τεράστιο θέμα δημοκρατίας». Σημειώνουν μάλιστα ότι «κανείς δεν δικαιούται να αναλαμβάνει δεσμεύσεις με όρους πλήρους αδιαφάνειας και εν κρυπτώ από την ελληνική Βουλή και τον ελληνικό λαό».

Κλιμακώνοντας μάλιστα την επίθεσή του στην κυβέρνηση, ο κ. Τσίπρας σημείωσε χθες από τη συγκέντρωση της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ ότι «η κυβέρνηση Παπανδρέου εκτελεί συμβόλαιο θανάτου της ελληνικής οικονομίας και της χώρας που λήγει το 2013», καλώντας την κοινωνία «να τους στείλει σπίτι τους».

Χωρίς να δώσει ουσιαστική απάντηση για την «ταμπακιέρα», ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος είπε ότι «δεν θεωρούμε σοβαρές αυτές τις δηλώσεις… Καλό είναι να κάνει λίγο σοβαρότερες δηλώσεις από αυτές που είχε κάνει στο παρελθόν, όπως ότι θα έφερνε πετρέλαιο από τον κ. Τσάβες».

{{-PCOUNT-}}21{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Το «Oruc Reis» θα εισβάλει (τώρα και) στα χωρικά μας ύδατα!

Κλιμακώνουν τις προκλήσεις οι Τούρκοι και απειλούν (με τη νέα NAVTEX) να κάνουν έρευνες στα 5,8 ναυτικά μίλια Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Είναι...

Αλλαγές στις πανελλαδικές λόγω Covid

Δεν θα ισχύσει φέτος η οριζόντια βάση εισαγωγής. Τέλος Νοεμβρίου οι αιτήσεις των υποψηφίων για την Τριτοβάθμια Άγνωστο παραμένει ακόμα το πότε θα ανοίξουν τα...

Τι προτείνουν οι «σοφοί» για φορολογία, Ασφαλιστικό και… εργασιακά

Οι προτάσεις της επιτροπής Πισσαρίδη κατανέμονται σε διάφορους τομείς. Μεταξύ άλλων, προτείνει: Φορολογία Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (η κυβέρνηση έχει υπολογίσει την κατάργηση μόνο για...

Φέρνουν αντιλαϊκά μέτρα με πρόσχημα τα 32 δισ. της Ε.Ε.

Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί την επιτροπή Πισσαρίδη για να περάσει τη σκληρή ατζέντα της Μπροστάρη τον νομπελίστα καθηγητή Χριστόφορο Πισσαρίδη βάζει η κυβέρνηση για να περάσει...

Θεσσαλονίκη: Όταν αδειάζει κλίνη ΜΕΘ, γεμίζει σε δύο λεπτά

Δεν υπάρχουν πλέον άδειες ΜΕΘ στη Θεσσαλονίκη και, εάν αδειάσει ένα κρεβάτι, γεμίζει σε δύο λεπτά, ενώ οι αστοχίες του ανέτοιμου για την πανδημία...