Παρασκευή, 4 Δεκεμβρίου 2020

Τρία σενάρια για το χρέος

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το καλό

«Κούρεμα» 50% και ελεγχόμενη χρεοκοπία μέσα στο 2013

Υπό αυτό το σενάριο η Ελλάς επιτέλους, υπό την πίεση της στάσης πληρωμών, υλοποιεί τις διαρθρωτικές αλλαγές, αλλά και τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, λαμβάνει την 6η δόση του Οκτωβρίου, ψηφίζονται από τα 16 Κοινοβούλια της ευρωζώνης οι αποφάσεις της 21ης Ιουλίου, επιτυγχάνονται οι δημοσιονομικοί στόχοι για το 2011 (7,6% έλλειμμα) και το 2012 (πρωτογενές πλεόνασμα), κερδίζει χρόνο μέχρι τα μέσα του 2013, όπου και αναδιαρθρώνει το χρέος της (κούρεμα ομολόγων 40-50%), παραμένει στο ευρώ και εντάσσεται στον μηχανισμό ESM, παραμένοντας στην ευρωζώνη.

Αποφεύγεται η στάση πληρωμών στο εσωτερικό της χώρας (μισθοί, συντάξεις, λειτουργικές δαπάνες του Δημοσίου).

Εξυπηρετούνται κανονικά τα τοκοχρεολύσια του δανεισμού της χώρας που μετά την απόφαση της 21ης Ιουλίου είναι ευκολότερα διαχειρίσιμα, λόγω και της μετακύλισης άνω των 100 δισ. ομολόγων που λήγουν μέχρι το 2020 σε τριακονταετία (PSI).

Το τραπεζικό σύστημα αναδιαρθρώνεται και ανακεφαλαιοποιείται ομαλά, με τις αδύναμες τράπεζες να προσφεύγουν στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που σημαίνει έμμεση κρατικοποίησή τους αντίστοιχα με ό,τι συνέβη στην Ιρλανδία, και τις ανθεκτικότερες τράπεζες να προσφεύγουν στις αγορές, με ή χωρίς συγχωνεύσεις, για να αποκαταστήσουν την κεφαλαιακή τους επάρκεια.

Βάσει αυτού του σεναρίου η Ελλάδα οδηγείται σε «ελεγχόμενη χρεοκοπία» με ελεγχόμενες συνέπειες, αφού, τρέχοντας πρωτογενή πλεονάσματα, μπορεί να ανταποκρίνεται στις λειτουργικές της ανάγκες και να δανείζεται από τον μηχανισμό ESM με ευνοϊκούς όρους, προκειμένου να αποπληρώνει τις δανειακές υποχρεώσεις του παρελθόντος. Ταυτόχρονα και μετά το «κούρεμα» των ομολόγων της, το δημόσιο χρέος της ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώνεται στα επίπεδα του 85-90%, που είναι διατηρήσιμα υπό την προϋπόθεση ότι η οικονομία επιστρέφει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Το ουδέτερο

Αναδιάρθρωση, περιορισμός του δημόσιου τομέα (άρα αναταραχή), ύφεση και ανεργεία

Η Ελλάς υλοποιεί μέρος των υποχρεώσεών της, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη των πιστωτών της και των αγορών. Καταβάλλονται η 6η και πιθανόν η 7η δόση του Δεκεμβρίου, αφού έχει ψηφιστεί η απόφαση της 21ης Ιουλίου, αλλά γίνεται όλο και πιο ορατό ότι η κατάσταση δεν είναι διατηρήσιμη, με αποτέλεσμα στο πρώτο τρίμηνο του 2012 να αποφασιστεί η «ελεγχόμενη» χρεοκοπία της με «κούρεμα» των ομολόγων της κατά 50%. Η παραμονή της στην ευρωζώνη τίθεται υπό προϋποθέσεις και οδηγείται σε ομοβροντία μέτρων περιορισμού του κράτους, προκειμένου να οδηγηθεί σε πρωτογενές πλεόνασμα και να εξυπηρετεί τις λειτουργικές της ανάγκες.

Και σε αυτό το σενάριο αποφεύγεται η στάση πληρωμών, αλλά, για να μπορεί η χώρα να ισοσκελίσει έσοδα με δαπάνες του Προϋπολογισμού, οδηγείται σε λήψη άμεσων μέτρων περιορισμού του δημόσιου τομέα που προκαλεί κοινωνική αναστάτωση.

Το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε νευρική κρίση λόγω της αναστάτωσης που προκαλούν τα μέτρα περιορισμού των κρατικών δαπανών και της αρνητικής ψυχολογίας των καταθετών, με αποτέλεσμα η έμμεση κρατικοποίηση των τραπεζών να πάρει μεγάλες διαστάσεις με την πλειονότητα του τραπεζικού συστήματος να καταλήγει υπό κρατικό έλεγχο. Η αφαίμαξη των καταθέσεων συνεχίζεται, με αποτέλεσμα η ρευστότητα των τραπεζών να επιδεινώνεται και αυτό να λειτουργεί ανασταλτικά ως προς την οικονομική δραστηριότητα της χώρας, διαιωνίζοντας την ύφεση.

Υπό αυτό το σενάριο η χώρα βιώνει την τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οικονομικής ύφεσης, με την ανεργία να διογκώνεται πέραν του 20% και να χρειάζεται βίαιη αναπροσαρμογή των κινητών και ακίνητων αξιών στη χώρα και φυσικά στους μισθούς, προκειμένου να ανακτηθεί η ανταγωνιστικότητά της. Εφόσον μέχρι τα μέσα του 2013 η χώρα δεν επιστρέφει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς, δεν αποκλείεται και νέο «κούρεμα» στα ομόλογά της, ενώ αυξάνει η ανασφάλεια για την παραμονή της ή όχι στην ευρωζώνη.

Το κακό

Ανεξέλεγκτη πτώχευση και κατάρρευση και ανέχεια

Η χώρα αποτυγχάνει πλήρως να εναρμονιστεί με τους στόχους του Μνημονίου, καταβάλλεται υπό προϋποθέσεις η 6η δόση, αλλά υπάρχει εμπλοκή στην ψήφιση των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου από πλήθος Κοινοβουλίων, με αποτέλεσμα την ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας και στάση πληρωμών μέχρι τον Δεκέμβριο ή το αργότερο μέχρι την κρίσιμη δόση του δανείου τον Μάρτιο του 2012.

Προφανώς, εφόσον υλοποιηθεί αυτό το σενάριο, οι συνέπειες τόσο για την πραγματική οικονομία όσο και για τις αγορές θα είναι καταστροφικές.

Το τραπεζικό σύστημα θα καταρρεύσει, η τράπεζα της Ελλάδος θα επιβάλει capital controls (όρια ανάληψης μετρητών, απαγόρευση εμβασμάτων στο εξωτερικό παρά μόνον με παραστατικά κ.λπ.), θα υπάρξει κρατικοποίηση του συνόλου των ελληνικών τραπεζών και φυσικά παντελής έλλειψη ρευστότητας στην αγορά και την πραγματική οικονομία.

Αντίστοιχα αυτό θα οδηγήσει σε χρεοκοπία πλήθος επιχειρήσεων, που δεν θα έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό, αλλά και συναλλαγματική ευχέρεια εισαγωγών από το εξωτερικό. Η χώρα με συνοπτικές διαδικασίες θα εξέλθει από την ευρωζώνη, υποτιμώντας το νόμισμά της με τραγικές συνέπειες για τους πάσης φύσεως δανειολήπτες (εταιρίες και φυσικά πρόσωπα), των οποίων οι υποχρεώσεις δεν θα «δραχμοποιηθούν».

Πλήθος περιουσιακών στοιχείων θα περάσουν στις τράπεζες λόγω αδυναμίας αποπληρωμής υποχρεώσεων και θα υπάρξει δραματική καθίζηση στις τιμές αγαθών και υπηρεσιών.

Η καθημερινότητα θα αλλάξει δραματικά, με δραστικό περιορισμό εισαγωγών ακόμα και αγαθών καθημερινής κατανάλωσης (πετρέλαιο, καφές). Ουσιαστικά η χώρα θα πισωγυρίσει δεκαετίες. Και το χειρότερο, η άναρχη χρεοκοπία της θα την οδηγήσει εκτός αγορών χρήματος (δυνατότητα πρόσβασης σε εξωτερικό δανεισμό) για πολλά χρόνια, με αποτέλεσμα να ζει πλέον αποκλειστικά με τις δικές της δυνάμεις, που όμως θα βρίσκονται σε βιοτικά επίπεδα της δεκαετίας του ’50.

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αποκάλυψη! Τεράστιο σκάνδαλο (και) με τα rapid tests

Με φωτογραφικό διαγωνισμό έδωσαν σε εταιρία μεγαλομετόχου της Siemens με ετήσιο τζίρο 1.326.187€ παραγγελία 10.000.000 €Χορός αδιαφανών κρατικών διαγωνισμών, που μπορεί να ζημιώνουν το...

Επί της ουσίας: Απαντήστε, κύριε Πέτσα

Ο κύριος Πέτσας βρίσκεται σε συνεχή κατήφορο. Διέψευσε πριν από τρεις ημέρες το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ μας για τα «διπλά βιβλία» του κορονοϊού, υποστηρίζοντας ότι...

Μετά τον Πατούλη νόσησε και αντι- περιφερειάρχης Νικόλαος Πέππας

Σε αναβρασμό βρίσκεται το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ιωαννίνων, μετά την επιβεβαίωση ότι ένας γιατρός και μία νοσηλεύτρια που εργάζονται στη δεύτερη Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων βρέθηκαν...

10 χρόνια «δημοκρατία» – Συλλεκτικό λεύκωμα «Περί Τύπου ο λόγος» (video)

Μην χάσετε στην «κυριακάτικη δημοκρατία» (06/12/2020):Περί Τύπου ο λόγος - 10 χρόνια «δημοκρατία»Η μοναδική επετειακή έκδοση θα περιλαμβάνει ενδεικτικά:Σπάνια αυτοτελή ιστορικά κείμενα του...

Αναβολή επ’ αόριστον για τη δίκη του Νότη Σφακιανάκη

Με μήνυση για διαπόμπευση του τραγουδιστή από την Αστυνομία απειλεί ο σύνηγορός του, ΚούγιαςΕπ' αόριστον αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης κατοχής ναρκωτικών και παράνομης...