Τετάρτη, 27 Ιανουαρίου 2021

Τρικ με τις επιστροφές φόρου

«Μαύρα μάτια» θα κάνουν για να δουν τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι επιχειρήσεις και τα φυσικά πρόσωπα, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αποφάσισε να χρησιμοποιήσει ένα παλιό και γνωστό κόλπο για να κρατήσει τα χρήματα αυτά στα κρατικά ταμεία!

Θα συμψηφίσει τις επιστροφές φόρου, ύψους 3 δισ. ευρώ, με βεβαιωμένους φόρους και χρέη των φορολογουμένων. Αντί δηλαδή να περιμένει πότε θα πληρώσουν τους φόρους και τα χρέη τους οι φορολογούμενοι, το υπουργείο Οικονομικών θα «κρατάει» τα χρήματα αυτά από τις επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι φορολογούμενοι. Με το τέχνασμα αυτό ο κ. Σταϊκούρας φιλοδοξεί ότι δεν θα χρειαστεί να εκταμιεύσει όλα τα χρήματα για τις επιστροφές φόρου και θα παρουσιάσει «τεχνητά» αύξηση των φορολογικών εσόδων, αφού -λογιστικά- θα τους εισπράττει κόβοντας επιστροφές φόρου!

Παράθυρο στο νόμο

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκμεταλλεύεται ένα παράθυρο του νόμου, που επιτρέπει αυτεπάγγελτους συμψηφισμούς χρεών προς το Δημόσιο με επιστροφές φόρου που δικαιούνται οι συγκεκριμένοι φορολογούμενοι.

Συγκεκριμένα το άρθρο 11 του Ν. 3943/2011 προβλέπει ότι ο συμψηφισμός χρεών αλλά και βεβαιωμένων οφειλών με τις επιστροφές φόρου μπορεί να γίνεται αυτεπάγγελτα από τις εφορίες, χωρίς καν να ειδοποιείται ο φορολογούμενος.

Οι εφορίες έχουν πάρει εντολή να εφαρμόσουν αυστηρά τον ισχύοντα νόμο και να αφαιρέσουν, από τα χρήματα που περιμένουν οι δικαιούχοι, βεβαιωμένους φόρους αλλά και κάθε παλαιό χρέος που θα εντοπίσουν τα κομπιούτερ του υπουργείου Οικονομικών!

Εξυπακούεται ότι μετά την αφαίρεση τέτοιων ποσών θα γίνει η επιστροφή, εάν φυσικά υπάρχει ακόμα ποσό για να επιστραφεί.

Υποθέσεις ΦΠΑ

Οι σωρευμένες υποθέσεις επιστροφής του ΦΠΑ στις 31-12-2012 αφορούσαν ποσόν ύψους 1,8 δισ. ευρώ. Η κατάσταση αυτή οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διοικητική πρακτική να ελέγχονται όλες οι αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ καθώς και στο γεγονός ότι ο σχετικός προϋπολογισμός που έχει στη διάθεσή της η κάθε Εφορία δεν επαρκεί για την έγκαιρη καταβολή όλων των επιστροφών.

Οι μη καταβληθείσες επιστροφές φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων φτάνουν το 1,2 δισ. ευρώ! Παραμένουν επίσης απλήρωτες επιστροφές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων συνολικού ύψους 4.600.000 ευρώ και φόρου ακίνητης περιουσίας ύψους περίπου 2.000.000 ευρώ. Επισήμως… οι εφορίες ισχυρίζονται ότι δεν έχουν πάρει αρκετά χρήματα από το υπουργείο Οικονομικών για την έγκαιρη πληρωμή όλων των επιστροφών και ότι δεν έχουν αρκετό προσωπικό για να εξετάσουν όλα τα αιτήματα.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ