Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

Τρικ Ζάεφ με τη λέξη «διασπορά» στο Σύνταγμα

Αλυτρωτισμός με… άλλο όνομαΜε τρικ επιχειρούν να καλύψουν τον αλυτρωτισμό τους η FYROM και η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ. Και αυτό γιατί στα τελικά σχέδια των τροπολογιών του Συντάγματός τους αναφέρονται πλέον όχι σε «Μακεδόνες του Αιγαίου» αλλά σε «διασπορά του μακεδονικού λαού», που περιλαμβάνει μάλιστα και άλλες εθνικές κοινότητες!

Στην τέταρτη επίμαχη τροπολογία αναφέρεται, μεταξύ άλλων:

«1. Η Πολιτεία προστατεύει, εγγυάται και καλλιεργεί τις ιδιαιτερότητες, την ιστορική και την πολιτιστική κληρονομιά του μακεδονικού λαού.
2. Η Πολιτεία προστατεύει τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των υπηκόων της που ζουν ή διαμένουν στο εξωτερικό.
3. Η Πολιτεία μεριμνά για τη διασπορά του μακεδονικού λαού και τη διασπορά των άλλων (εθνικών) κοινοτήτων, καλλιεργεί και προωθεί τους δεσμούς τους με την πατρίδα.
4. Επ’ αυτού η Πολιτεία δεν θα αναμειγνύεται στα κυριαρχικά δικαιώματα άλλων κρατών και στις εσωτερικές υποθέσεις τους».

Με αυτές τις τροποποιήσεις απαλείφεται από το Σύνταγμα της χώρας το άρθρο 49, το οποίο σήμερα αναφέρει: «Η Πολιτεία μεριμνά για τη θέση και τα δικαιώματα των ανηκόντων στον μακεδονικό λαό που ζουν στις γειτονικές χώρες».

Το Μαξίμου, από τη μεριά του, με διαρροή υποστήριζε ότι στην παράγραφο 3 του άρθρου 49 η νέα διατύπωση που αναφέρεται στην «diaspora» (ομογένεια) είναι αντίστοιχη με τις ανάλογες ρυθμίσεις του άρθρου 108 του ελληνικού Συντάγματος.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ