Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Τρίο μπαρόκ στο Κολλέγιο Αθηνών!

Εργα των Μπαχ, Τέλεμαν, Χέντελ και Λιλί με αφορμή τα 90 χρόνια λειτουργίας του ιστορικού σχολείου

Από τη
Γιώτα Βαζούρα

Στον «ποιητή των ήχων», τον σημαντικότερο συνθέτη της μπαρόκ μουσικής Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, αλλά και τους ομοτέχνους του, που δημιούργησαν και έζησαν την ίδια εποχή με εκείνον, είναι αφιερωμένη η συναυλία που θα δοθεί την Κυριακή 18 Οκτωβρίου στο Κολλέγιο Ψυχικού.
Η μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ο Johann Sebastian Bach και η εποχή του», που έχει διοργανωθεί από το Τμήμα Μουσικής Κολλεγίου Αθηνών – Κολλεγίου Ψυχικού, το ωδείο αλλά το θέατρό του, αποτελεί ένα αφιέρωμα στον μουσικό πλούτο σπουδαίων και ιδιοφυών συνθετών.

«Πρωταγωνιστές» του αφιερώματος αυτού είναι η διακεκριμένη σοπράνο Eva Kiss, ο τσεμπαλίστας Georges Kiss και ο φλαουτίστας -και απόφοιτος του Κολλεγίου- Αναστάσης Δημητριάδης, ο οποίος διαπρέπει στα μεγάλα θέατρα του εξωτερικού. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει έργα των Μπαχ, Τέλεμαν, Χέντελ και Λιλί.

Χαρακτηριστικό είναι ότι η εκδήλωση αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία τόσο για το μουσικό τρίο όσο και για το ίδιο το Κολλέγιο. Και αυτό γιατί αποτελεί μέρος του εορτασμού για τη συμπλήρωση των 40 ετών συνεργασίας των τριών μουσικών με συναυλίες σε Γαλλία, Ελβετία και εσχάτως και Ελλάδα. Για το Κολλέγιο η συναυλία της 18ης Οκτωβρίου είναι υψηλής σπουδαιότητας διότι συμπίπτει με μια ιστορική επέτειο του εκπαιδευτικού ιδρύματος: Τη συμπλήρωση 90 ετών από την ημέρα έναρξης της λειτουργίας του ιστορικού σχολείου, το οποίο άνοιξε τις αίθουσές του το 1925.

Ως γνωστόν, το Κολλέγιο (Κολλέγιο Αθηνών – Κολλέγιο Ψυχικού) έχει ιδρυθεί από μια ομάδα φωτισμένων οραματιστών Ελλήνων, με πρωτεργάτες-επικεφαλής τον εθνικό ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και τον τραπεζίτη-διανοούμενο Στέφανο Δέλτα.
Η ιστορία του σχολείου έχει συνδεθεί με μια σειρά πρωτοποριακών για τη χώρα μας εκπαιδευτικών θεσμών, προγραμμάτων και μεθόδων, που το έχουν καταξιώσει ως κέντρο αριστείας διεθνούς προβολής. Κεντρικό χαρακτηριστικό της προσωπικότητας και της παιδαγωγικής φιλοσοφίας του είναι το μεγάλης έκτασης πρόγραμμα υποτροφιών του, που συμβάλλει διαχρονικά στον οικονομικοκοινωνικό πλουραλισμό της μαθητικής κοινότητάς του.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ