Τετάρτη, 2 Δεκεμβρίου 2020

Τρίζει η καρέκλα Βενιζέλου

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Διάχυτα ήταν χθες η αγωνία, το άγχος, αλλά και η κατήφεια στην Ιπποκράτους, από πολύ νωρίς το απόγευμα, πολύ πριν κλείσουν οι κάλπες και δοθούν στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των exit polls.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος επέστρεψε το μεσημέρι κιόλας από τη Θεσσαλονίκη, για να συγκαλέσει την πρώτη σύσκεψη με τους πρωτοκλασάτους του ΠΑΣΟΚ, ήτοι τη Γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα του κόμματος, από τις 5 το απόγευμα, ενώ νωρίτερα «συσκεπτόταν» με συνεργάτες του. Στόχος ήταν να συζητηθούν αφενός η ενιαία στάση που θα κρατούσαν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα τηλεοπτικά πάνελ και αφετέρου η δήλωση Βενιζέλου μετά τη δημοσιοποίηση του αποτελέσματος των εκλογών και η «διαχείρισή» του ακόμα σε εσωκομματικό επίπεδο.

Τα μηνύματα όμως που έφταναν στην Ιπποκράτους ήταν τόσο δραματικά, που επελέγη τελικά να επιβληθεί «σιωπητήριο» στα στελέχη του κόμματος, που ακύρωσαν άμεσα τις εμφανίσεις τους στην τηλεόραση και πληροφορήθηκαν ότι θα παρέμεναν σε συνεχείς συσκέψεις τουλάχιστον έως αργά το βράδυ. Αργότερα, αυτό πήρε και νέα παράταση, καθώς η νέα εντολή που δέχτηκαν λίγο αργότερα ήταν να μην εμφανιστούν πουθενά πριν από την επίσημη δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου και όταν θα ήταν αρκούντως σαφές το αποτέλεσμα των εκλογών. Ούτως ή άλλως, στην Ιπποκράτους μιλούσαν για «μεγάλη νύχτα», επικαλούμενοι και το ότι υπήρξε σημαντική αποχή μεταξύ των παραδοσιακών ψηφοφόρων του κόμματος, ενώ ενδεικτική του εκνευρισμού που επικρατούσε ήταν η απόφαση απαγόρευσης της πρόσβασης δημοσιογράφων στον έκτο όροφο της Ιπποκράτους, όπου βρίσκεται το γραφείο του Ευ. Βενιζέλου.

Από σήμερα, πάντως, αναμένονται εξελίξεις και στο ΠΑΣΟΚ, με το ενδεχόμενο συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου να παραμένει ιδιαίτερα πιθανό, προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι. Ηδη από τις προηγούμενες μέρες, μάλιστα, προγραμματιζόταν ο κ. Βενιζέλος να επαναφέρει νωρίς τη δέσμευσή του για ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος, προκειμένου να κρατηθεί όπως όπως στην ηγεσία του, αλλά και να μη διαλυθεί το κόμμα εις τα εξ ων συνετέθη, καθώς ήδη από χθες είχαν ξεκινήσει οι φωνές κριτικής τόσο για την προεκλογική τακτική του κόμματος όσο και για την ανάγκη «επανίδρυσής» του. Ηδη, χθες, πριν ακόμα από το κλείσιμο της κάλπης, συνεργάτες του κ. Βενιζέλου -βλέποντας να ξεσπά ανοιχτή αμφισβήτησή του- επιχειρούσαν να θυμίσουν ότι πήρε το κόμμα σε δημοσκοπικό 8%, θέλοντας να δείξουν αφενός ότι κατάφερε να το «ανεβάσει» και αφετέρου ότι το έκανε σε εξαιρετικά σύντομο χρόνο.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


«Ντροπή σου, μας παρέδωσες στη Μέρκελ» του φώναζαν από τα μπαλκόνια

Αποδέκτης έντονων αποδοκιμασιών έγινε χθες το πρωί στη Θεσσαλονίκη ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατά την άσκηση του εκλογικού του δικαιώματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ψήφισε στο 2ο-8ο σχολικό συγκρότημα Αμπελοκήπων λίγο πριν από τις 11 το πρωί. Οταν εξήλθε για να κάνει την παραδοσιακή δήλωση, βρέθηκε αντιμέτωπος με αποδοκιμασίες που προέρχονταν από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών που βρίσκονται επί των οδών Λεωνίδα Σπαρτιάτου, Γεωργίου Σκεπάρνη και Καλλιθέας και έβλεπαν στο προαύλιο, όπου ψήφισε ο κ. Βενιζέλος.

«Μας παρέδωσες στη Μέρκελ», «Δεν ντρέπεσαι», «Πουλήσατε την Ελλάδα» ήταν μερικές από τις διαμαρτυρίες που ακούστηκαν από τα μπαλκόνια των πολυκατοικιών και οι οποίες προήλθαν από αυθόρμητες εκδηλώσεις των ενοίκων. Μάλιστα οι διαμαρτυρίες ακούστηκαν και σε όλες τις ζωντανές συνδέσεις που έγιναν από τις τηλεοράσεις, ενώ λίγο αφότου αποχώρησε από τον χώρο ο κ. Βενιζέλος έφτασαν και μερικοί φίλοι και μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, που είχε προετοιμάσει μια διαμαρτυρία, αλλά τελικά έχασαν για λίγο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος στις δηλώσεις του θέλησε να δείξει αισιόδοξος. «Ελπίζουμε πραγματικά ότι ο λαός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυχραιμία, με κοινή λογική και με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον» δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αποχωρώντας από το εκλογικό κέντρο.

«Σήμερα είναι κρίσιμη ημέρα για τη χώρα, για την πορεία της, τη φυσιογνωμία της, μετά το 1974. Οι Ελληνες πολίτες ξέρουν ότι σήμερα αποφασίζουμε, δεν έχουμε εκλογές σε δύο γύρους, έναν γύρο εκτόνωσης και έναν γύρο απόφασης» είπε ο κ. Βενιζέλος, σημειώνοντας: 

«Μιλήσαμε στον ελληνικό λαό με ειλικρίνεια, είπαμε όλη την αλήθεια. Η σημερινή όμως ψήφος, η σημερινή απόφαση του λαού, αφορά τον ίδιο τον πολίτη, την οικογένειά του, τα παιδιά του, το μέλλον του. Αυτό που θα προκύψει από την κάλπη θα μας προσδιορίσει, θα προσδιορίσει τον τρόπο που θα ζήσουμε.

Αρα περιμένουμε να δούμε πού πηγαίνει η χώρα και ελπίζουμε πραγματικά πως ο λαός θα κρίνει με ιστορική συνείδηση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυχραιμία, με κοινή λογική και με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον» κατέληξε ο κ. Βενιζέλος.


Αμετανόητος ο Γιώργος, σε πανικό ο Ευάγγελος

Την κρισιμότητα της χθεσινής εκλογικής αναμέτρησης τόνισαν μετά την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο Γιώργος Παπανδρέου και η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, διαισθανόμενοι προφανώς τι ακολουθούσε…

Την ελπίδα του, ότι ο λαός θα έκρινε με ιστορική συνείδηση, έχοντας υπολογίσει τα πάντα με ψυχραιμία, με κοινή λογική και με ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον εξέφρασε από τους Αμπελόκηπους Θεσσαλονίκης, όπου ψήφισε, ο κ. Βενιζέλος. «Η σημερινή ψήφος, η σημερινή απόφαση του λαού αφορά τον ίδιο τον πολίτη, την οικογένειά του, τα παιδιά του, το μέλλον του» είπε, σημειώνοντας σε δραματικό τόνο, ότι «αυτό που θα προκύψει από την κάλπη θα μας προσδιορίσει, προσδιορίζει τον τρόπο που θα ζήσουμε».

Για μία «αυτοδύναμη Ελλάδα» μίλησε ο τέως πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου από το Καλέντζι Αχαΐας όπου ψήφισε. «Εχουμε διανύσει πολύ δρόμο, δρόμο δύσκολο για να ορθοποδήσει η χώρα, δρόμο πολύ για να κάνουμε την Ελλάδα αυτοδύναμη, χωρίς εξαρτήσεις, ελεύθερη» είπε, παραμένοντας αμετανόητος και καλώντας όλους να στείλουν ένα προοδευτικό μήνυμα και παράλληλα μήνυμα σιγουριάς, τώρα που γυρίζει ο τροχός στην Ευρώπη, όπως είπε, όπου «φυσάει άνεμος προοδευτικός», για να μη χαθούν οι θυσίες του ελληνικού λαού, ψηφίζοντας ΠΑΣΟΚ.

«Σήμερα ψηφίζουμε για την πατρίδα, ψηφίζουμε θετικά» είπε η Φώφη Γεννηματά, υποστηρίζοντας ότι με τους κόπους των Ελλήνων άνοιξε μία χαραμάδα στην ελπίδα. «Με την ψήφο μας μπορεί να γίνει δρόμος με σταθερά βήματα μέσα στην Ευρώπη, για να κρατήσουμε τη χώρα μακριά από περιπέτειες» είπε, τονίζοντας σε δραματικό τόνο ότι «σήμερα αποφασίζουμε για τα παιδιά μας».

Μαριτίνα Ζαφειριάδου

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Νόμο της σιωπής επιβάλλει το Μαξίμου! «Προσοχή, κινδυνεύουμε με φυλάκιση»

Ο σώζων εαυτόν σωθήτω έπειτα από τις αποκαλύψεις της κυριακάτικης δημοκρατίαςΕίναι δυστύχημα για την Ελλάδα, στις πιο κρίσιμες στιγμές μετά τη Μεταπολίτευση, η ηγεσία...

Ψηφιακό… διαβατήριο σε όσους έχουν εμβολιαστεί

Σε νέα εποχή περνούν τα αεροπορικά ταξίδια, υιοθετώντας νέους κανόνες και υγειονομικά πρωτόκολλα λόγω Covid-19Μετά το πάγωμα μηνών, τα αεροπορικά ταξίδια ετοιμάζονται να περάσουν...

Θρίαμβος για το εμβόλιο της Moderna!

Η αμερικανική εταιρία βιοτεχνολογίας ανακοίνωσε αποτελεσματικότητα 94,5%, ενώ κανείς συμμετέχων δεν νόσησε βαριά!Αίτηση για επείγουσα έγκριση του εμβολίου της κατά του Covid-19 κατέθεσε η...

«Καταιγίδα» επίκαιρων ερωτήσεων από Ελ. Λύση, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝ.ΑΛ., ΜέΡΑ25

Η αποκάλυψη της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για την παράλληλη λειτουργία δύο συστημάτων καταγραφής των κρουσμάτων του κορονοϊού, που προκάλεσε «σεισμό» στο πολιτικό σκηνικό της χώρας,...

Λινού: Ανακριβείς οι αριθμοί των κρουσμάτων!

Επιβεβαίωση της κυριακάτικης δημοκρατίας για τη διπλή βάση επιδημιολογικών δεδομένων που υπονομεύει τις αποφάσεις των λοιμωξιολόγωνΠλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για τη...