Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τρίζουν τα θεμέλια του Καλλικράτη από τα 1,8 δισ. ευρώ χρέη των δήμων

Σε οικονομική περιδίνηση χωρίς τέλος και καμία προοπτική εξόδου από την κρίση έχουν περιέλθει στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δήμοι αλλά και οι περιφέρειες, της χώρας, με αποτέλεσμα το πολυδιαφημισμένο εγχείρημα του Καλλικράτη να βρίσκεται κυριολεκτικά στον αέρα. Το γεγονός αυτό δημιουργεί ισχυρό πονοκέφαλο στην ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών και αποτελεί πλέον την πρώτη προτεραιότητα του υπουργού Χάρη Καστανίδη και του υφυπουργού του Πάρι Κουκουλόπουλου.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των δήμων είναι τα χρέη τους σε τράπεζες, στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ., τα οποία αγγίζουν τα 1,8 δισ. ευρώ και απειλούν να οδηγήσουν σε πλήρη αποτυχία τη νέα διοικητική αρχιτεκτονική δομή της χώρας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο αναζητεί τρόπους ώστε να υπάρχει μια «διαβάθμιση» στην αντιμετώπιση των υπερχρεωμένων δήμων, με καταγραφή των ετήσιων δανειακών τους υποχρεώσεων αλλά και των εσόδων τους, ώστε να μην υπαχθούν όλοι σε καθεστώς Μνημονίου.

Για τα χρέη των δήμων στόχος του υπουργού Εσωτερικών είναι να διασφαλιστεί σε πρώτο επίπεδο η βιωσιμότητά τους, με την επιμήκυνση έως και 25 χρόνια της αποπληρωμής με δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών, ενώ θα δημιουργηθεί ειδικός λογαριασμός Εξυγίανσης και Αλληλεγγύης της Αυτοδιοίκησης.

Οι δήμοι θα συντάξουν προγράμματα εξυγίανσης, αφού ορκωτοί λογιστές κάνουν «φύλλο και φτερό» τα οικονομικά τους, ενώ θα τεθούν υπό τον άμεσο έλεγχο της Ελεγκτικής Επιτροπής σε μηνιαία βάση. Σε αυτή μετέχουν ένας σύμβουλος του Ελεγκτικού Συνεδρίου ως πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής Τοπικής Αυτοδιοίκησης του υπουργείου Εσωτερικών και ένας εκπρόσωπος της ΚΕΔΚΕ. Αποστολή της είναι να παρακολουθεί την πιστή τήρηση των προγραμμάτων εξυγίανσης των δήμων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εγκρίνεται από την Ελεγκτική Επιτροπή, η οποία, σε περίπτωση που το κρίνει ανεπαρκές, το τροποποιεί ή καταρτίζει η ίδια νέο.

Η οικονομική κατάσταση του δήμου (μαζί με τα νομικά του πρόσωπα) θα καταγραφεί από ορκωτούς λογιστές σε ειδική έκθεση που περιλαμβάνει:

1. Τον συνολικό δανεισμό του δήμου και των νομικών του προσώπων από τράπεζες και τοκοχρεολύσια. Η καταγραφή αυτή είναι αναγκαία, καθώς στην κυβέρνηση διαπίστωσαν, μετά την τελευταία περιπέτεια με τους Δήμους Ζωγράφου και Αχαρνών, ότι ανά πάσα στιγμή κάποιοι άλλοι ασυνεπείς ΟΤΑ μπορούν να τινάξουν κυριολεκτικά στον αέρα κάποια από τις επόμενες δόσεις της τρόικας προς τη χώρα μας.

2. Τις λοιπές υποχρεώσεις του δήμου, τόσο μακροπρόθεσμες όσο και βραχυπρόθεσμες.

3. Διεκδικήσεις τρίτων προς τον δήμο.

4. Υποχρεώσεις ή απαιτήσεις που μπορεί να προκύψουν από εκκρεμείς ή τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

5. Τα διαθέσιμα έσοδα των δήμων.

Το επιχειρησιακό πρόγραμμα εξυγίανσης περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα περιορισμού των δαπανών και δράσεις χρηματοδότησης, με στόχο τον περιορισμό του χρέους.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης


Ο Κουκουλόπουλος πέταξε στα σκουπίδια τη λύση Παπακωνσταντίνου

Νέα εστία έντασης… σιγοκαίει τα τελευταία εικοσιτετράωρα στο εσωτερικό της κυβέρνησης, με επίκεντρο τους χειρισμούς στο κρίσιμο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων που απειλεί να μετατρέψει την Αθήνα σε Νάπολη. 

Αιτία αυτής της απειλούμενης ενδοκυβερνητικής σύρραξης που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ του υπουργού Περιβάλλοντος Γιώργου Παπακωνσταντίνου και του υφυπουργού Εσωτερικών Πάρι Κουκουλόπουλου είναι η υπόθεση «σκουπίδια Αττικής», με αποτέλεσμα ενδεχόμενη νέα καθυστέρηση στην εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού.

Και αυτό γιατί προχθές ο κ. Κουκουλόπουλος μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό (Βήμα FM) είχε προαναγγείλει διεθνή διαγωνισμό μέσω του Νέου Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΦΟΣΔΑ), που θα αντικαταστήσει τον ΕΣΔΚΝΑ, λίγο πριν από τη συνεδρίαση της διυπουργικής υπό τον αντιπρόεδρο Θόδωρο Πάγκαλο και δύο ημέρες μετά τη σχετική σύσκεψη στο υπουργείο Περιβάλλοντος, κατά τη διάρκεια της οποίας όχι μόνο δεν είχε ληφθεί τέτοια απόφαση αλλά είχε, προκειμένου να μην προκληθούν έντονες αντιδράσεις, αποφασιστεί να αποφευχθεί μεν η λύση της νομοθετικής ρύθμισης, αλλά ο διαγωνισμός να γίνει από την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «δημοκρατία», η προσπάθεια επιβολής της «λύσης Κουκουλόπουλου» με το έτσι θέλω και χωρίς προηγουμένως να έχει προηγηθεί συνεννόηση δημιούργησε εκνευρισμό τόσο στη διυπουργική («εμείς τι ρόλο παίζουμε εδώ», αναρωτιόταν ένας από αυτούς που πήραν μέρος στη σύσκεψη) όσο και στο ΥΠΕΚΑ, που επιθυμεί λύση το συντομότερο δυνατό, προκρίνοντας αυτή της νομοθετικής ρύθμισης, προκειμένου ο διαγωνισμός να προκηρυχθεί άμεσα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση.

Πόσο μάλλον που πρόσωπα τα οποία γνωρίζουν τα της Αυτοδιοίκησης θεωρούν αδύνατο να έχει συγκροτηθεί ο ΦΟΣΔΑ που προβλέπει ο Καλλικράτης μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, όπως προανήγγειλε ο κ. Κουκουλόπουλος. Και πολύ περισσότερο να είναι έτοιμος να προχωρήσει στην προκήρυξη Διεθνούς Διαγωνισμού ύψους 350.000.000 ευρώ για την εφαρμογή του Περιφερειακού Σχεδιασμού Αττικής. Αλλωστε και ο μελλοντικός πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, πριν από λίγες ημέρες, στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για το θέμα των απορριμμάτων, είχε «δείξει» την αποκεντρωμένη διοίκηση.

Μακάριος Β. Λαζαρίδης

{{-PCOUNT-}}22{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ