Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Τροχαία, ξέρεις από ΕΣΠΑ;

Οι σοβαρές ελλείψεις της Ελληνικής Αστυνομίας σε υλικά και μέσα, λόγω των οδυνηρών οικονομικών περικοπών, είναι γνωστές. Ανεπαρκής αριθμός οχημάτων -αρκετά εκ των οποίων είναι ακινητοποιημένα, επειδή δεν υπάρχουν πιστώσεις επισκευής τους-, φθαρμένα ελαστικά, λιγοστά καύσιμα, περιορισμένα και χωρίς να εξασφαλίζουν πλήρη προστασία αλεξίσφαιρα, κενά μέχρι και σε αναλώσιμα, είναι μερικά από τα κομμάτια μιας αποκαρδιωτικής εικόνας. Μπροστά σ’ αυτήν τη δυσάρεστη πραγματικότητα και με δεδομένη την αδυναμία του Δημόσιου Ταμείου να καλύψει τις αναγκαίες προμήθειες, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων βρήκε… άλλον δρόμο. Δηλαδή αποφάσισε να εντάξει τον εξοπλισμό της Τροχαίας στο ΕΣΠΑ, για συγχρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης. Ετσι, μέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων, η Τροχαία των Ιονίων θα αποκτήσει το 2012 κάποια απαραίτητα για την αποτελεσματική λειτουργία της εργαλεία. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αποστολή της Τροχαίας στα νησιά του Ιονίου είναι ιδιαίτερης βαρύτητας, καθώς εξαιτίας του προβληματικού οδικού δικτύου και του μεγάλου αριθμού τουριστών η επικινδυνότητα είναι αυξημένη, με τα ατυχήματα να βρίσκονται στην «ημερήσια διάταξη», κυρίως το καλοκαίρι.

Συγκεκριμένα ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Σπυρίδων Σπύρου υπέγραψε προχθές την ένταξη πράξης για τον εξοπλισμό υπηρεσιών της Τροχαίας στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Δυτικής Ελλάδας – Πελοποννήσου – Ιονίων Νήσων 2007-2013» και ειδικότερα στον άξονα προτεραιότητας «Υποδομές & υπηρεσίες προσπελασιμότητας Ιονίων Νήσων».

Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα αποκτηθούν 28 οχήματα τύπου τζιπ (4×4), 8 οχήματα διερεύνησης τροχαίων ατυχημάτων, 8 αστυνομικά οχήματα Τροχαίας, 20 δίκυκλες μοτοσικλέτες, 29 αλκοολόμετρα, 4 συσκευές ελέγχου ταχύτητας οχημάτων με φωτογραφικό σύστημα και 18 φορητές συσκευές, 44 πομποδέκτες αυτοκινήτων και 20 πομποδέκτες δικύκλων.

Η ποσότητα και το είδος του εξοπλισμού έχουν προσδιοριστεί με βάση τις ανάγκες των αρμόδιων υπηρεσιών, τη λειτουργικότητά του και τις επικρατούσες συνθήκες στην περιοχή.

Η σαφής ενίσχυση του εξοπλισμού της Τροχαίας αναμένεται να συμβάλει ουσιαστικά στην ποιοτική και ποσοτική αύξηση των παρεχόμενων υπηρεσιών με ορατά αποτελέσματα στην οδική ασφάλεια (μείωση τροχαίων ατυχημάτων κ.ά.), κάτι που αποτελεί και στόχο των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τις οποίες υποστηρίζουν και χρηματοδοτούν τα διαρθρωτικά Ταμεία.

Η χρονική διάρκεια υλοποίησης της ενέργειας είναι 10 μήνες και τα μέσα θα παραδίδονται στις υπηρεσίες της Τροχαίας με την ολοκλήρωση των διάφορων ενοτήτων.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της κοινοτικής συνδρομής ανέρχεται σε 1.899.700 ευρώ.

Αποστολή: Δημήτρης Κυριακόπουλος

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ