Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τρόικα: Απολύστε ένστολους και εκπαιδευτικούς

Με έναν μεγάλο εκβιασμό για ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της χώρας συνοδεύει η τρόικα τα νέα, πρωτοφανούς σκληρότητας μέτρα που ζητά από την ελληνική κοινωνία. Τα νέα μέτρα, που περιλαμβάνουν απολύσεις στο Δημόσιο, μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα και περικοπές δημόσιων δαπανών αποτελούν τους τελεσιγραφικούς όρους προκειμένου οι δανειστές να δώσουν το πράσινο φως για το νέο δάνειο και την επικύρωση των συμφωνιών για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους και τη νέα δανειακή σύμβαση. Ενδεικτικό του εκβιασμού προς τους Ελληνες είναι ότι χθες ανακοινώθηκε επισήμως ότι δεν πρόκειται να γίνει τη Δευτέρα συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) στην περίπτωση που δεν συμφωνήσουν οι πολιτικοί αρχηγοί στη λήψη των νέων μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Ευάγγελου Βενιζέλου με την τρόικα οι τελικές απαιτήσεις των δανειστών, μεταξύ άλλων, είναι:

-Περικοπή του κατώτατου μισθού. Ενδεχομένως να δεχθούν ως εναλλακτικό μέτρο την επέκταση του μέτρου της εργασιακής μαθητείας που ισχύει σήμερα για τους νεοπροσλαμβανόμενους έως 25 ετών και προβλέπει μειωμένο κατώτατο μισθό κατά 20% σε όλους τους ανέργους ηλικίας έως 30 ετών. Επίσης εναλλακτικό μέτρο θεωρείται και η θέσπιση ειδικών οικονομικών ζωνών όπου θα ισχύσει ο μειωμένος κατώτατος μισθός.

-Μείωση όλων των εισοδηματικών κλιμακίων πάνω από τον κατώτατο μισθό.

-Μείωση του μέσου ύψους των μισθών στον ιδιωτικό τομέα κατά 25% εντός του 2012. Αυτό ζητούν να γίνει με κατάργηση ή περιορισμό του 13ου και του 14ου μισθού. Επίσης ζητούν την πλήρη κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων προκειμένου να περάσουμε μαζικά σε επιχειρησιακές και ατομικές συμβάσεις εργασίας. Πιθανόν οι τροϊκανοί να ικανοποιηθούν με κατάργηση ενός από τους δύο μισθούς ή με τη θέσπιση πλαφόν στο ύψος τους.

-Ψαλίδι στους μισθούς των τραπεζοϋπαλλήλων και απολύσεις.

-Μείωση μισθών στις εισηγμένες επιχειρήσεις του Δημοσίου.

-Αμεσο κλείσιμο δημόσιων φορέων και απόλυση των χιλιάδων εργαζομένων σε αυτούς.

-Αμεση περικοπή των επικουρικών συντάξεων σε ποσοστό έως και 40% ανάλογα με το ασφαλιστικό ταμείο. Η τρόικα φέρεται να συζητά το ποσό της μείωσης να είναι οριζόντιο σε ποσοστό 15%.

-Περικοπή της δαπάνης για φάρμακα.

-Αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα ακίνητα κατά 25% αναδρομικά από την 1-1-2012. Πρόκειται για το μοναδικό μέτρο για το οποίο η τρόικα δέχεται να αναβληθεί για το μέλλον αναγνωρίζοντας το επιχείρημα ότι θα πλήξει ακόμη περισσότερο την αγορά ακινήτων και την οικοδομή.

-Εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου και στα ειδικά μισθολόγια (στρατιωτικοί, δικαστικοί κ.λπ.).

-Αμεσο ξεπούλημα τουλάχιστον δύο ή τριών δημόσιων επιχειρήσεων. Η ιδιωτικοποίηση θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το αργότερο έως το τέλος Ιουνίου.

-Θέσπιση του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, που θα περιλαμβάνει τη μείωση ή την πλήρη κατάργηση των φοροαπαλλαγών, την αντικατάσταση όλων των φόρων που πλήττουν τα ακίνητα με έναν ενιαίο συντελεστή, που θα οδηγήσει σε αύξηση του έκτακτου ειδικού τέλους ακινήτων, την εφαρμογή αντικειμενικών κριτηρίων ελέγχου περίπου 1.000.000 ελεύθερων επαγγελματιών και επιχειρήσεων, την κατάργηση των έκτακτων εισφορών, την εφαρμογή καθολικού «πόθεν έσχες».

-Η μη κρατικοποίηση των τραπεζών, που θα ενισχυθούν κεφαλαιακά από το Δημόσιο μετά το «κούρεμα» της αξίας των ελληνικών ομολόγων. Η τρόικα ζητά να παραμείνουν οι τράπεζες υπό τον έλεγχο των τραπεζιτών.

-Ανοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων με κατάργηση συγκεκριμένων προνομίων ορισμένων επαγγελματικών ομάδων (π.χ. υποχρεωτική παράσταση δικηγόρων στη σύνταξη συμβολαίων κ.λπ.).

-Περικοπή αμυντικών δαπανών.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}19{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ