Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Τρόικα: Αποτύχαμε αλλά δεν αλλάζουμε συνταγή!

Νέα μέτρα ύψους 8,2 δισ. ευρώ για το 2013 και το 2014, μαζί με «ωμό εκβιασμό» από την τρόικα για να εκταμιευθεί η 6η δόση του δανείου, περιλάμβανε η καθιερωμένη έκθεση των δανειστών της χώρας για την πορεία της δημοσιονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Οι τροϊκανοί προαναγγέλλουν νέα μέτρα, χωρίς να τα προσδιορίζουν, και ζητούν πρώτα να ψηφιστεί από τη Βουλή το πολυνομοσχέδιο και άρα όσα έχουν συμφωνηθεί με την κυβέρνηση του Μνημονίου και ύστερα να δοθούν τα 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης. Η τρόικα διαπιστώνει ότι η κυβέρνηση έκανε διπλάσιες προσλήψεις από αυτές που προβλέπονταν, ενώ παραδέχεται ουσιαστικά ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής απέτυχε παταγωδώς, αφού οι προβλέψεις για όλα τα δημοσιονομικά δεδομένα έχουν πέσει έξω (ύφεση, έλλειμμα, χρέος, ανεργία), και εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για τη δυναμική που έχει αναπτύξει το ελληνικό χρέος. Ταυτόχρονα οι τροϊκανοί κάνουν ειδική αναφορά στην αγορά εργασίας και ανοίγουν τη συζήτηση για κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΓΣΣΕ), αφού ζητούν να ξεκινήσει διάλογος με όλες τις κοινωνικές δυνάμεις. Την ίδια στιγμή αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για περαιτέρω αλλαγές στην κοινωνική ασφάλιση και ιδιαίτερα στις επικουρικές συντάξεις, στις οποίες έρχεται νέο πετσόκομμα.

Πιο αναλυτικά:

-Στους πίνακες με τα δημοσιονομικά μεγέθη της ερχόμενης τριετίας η τρόικα προϋπολογίζει επιπλέον μέτρα ύψους 3,4 δισ. ευρώ για το 2012 και 4,8 δισ. ευρώ για το 2014, τα οποία σημειώνει ότι πρέπει να εξειδικευτούν. Προφανώς, τα μέτρα αυτά θα αποτελέσουν το νέο πεδίο διαπραγμάτευσης για την επόμενη δόση του δανείου.

-Η τρόικα εμφανίζεται ιδιαίτερα ανήσυχη για την πορεία του δημόσιου χρέους της χώρας, που μόνο για το 2012 το υπολογίζει στο 181,4% του ΑΕΠ ή 385 δισ. ευρώ, δηλαδή κατά 30 δισ. ευρώ υψηλότερο σε σχέση με φέτος. Εκτιμά δε ότι μια ελάχιστη αποκλιμάκωση του χρέους θα προκύψει το 2014.

-Το έλλειμμα του Προϋπολογισμού προβλέπεται από την τρόικα για φέτος ότι θα διαμορφωθεί στο 8,9% του ΑΕΠ, ενώ η κυβέρνηση το υπολογίζει στο 8,5%. Για το 2012 η εκτίμηση της τρόικας για το έλλειμμα επίσης διαφέρει από την κυβερνητική (7% έναντι 6,8% αντίστοιχα), ενώ το 2013 θα υπάρξει υποχώρηση στο 5,3% του ΑΕΠ.

  • Η ύφεση της ελληνικής οικονομίας υπολογίζεται ότι φέτος θα φτάσει το 5,5%, ενώ πριν από τρεις μήνες η τρόικα ήταν αυτή που τοποθετούσε την ύφεση στο 3%, ενδεικτικό τού πόσο έξω έπεσαν οι προβλέψεις των τροϊκανών. Για το 2012 θα βρίσκεται στο 2,8%, ενώ η κυβέρνηση προβλέπει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού ότι θα είναι 2,5%.
  • Η ανεργία εκτιμάται ότι το 2011 θα κλείσει στο 15,7%, για να εκτιναχθεί το 2012 στο 17,5%, και θα παραμείνει αμετάβλητη σε αυτό το υψηλότατο επίπεδο και το 2013. Αν επιβεβαιωθούν αυτές οι άκρως δυσοίωνες προβλέψεις, αυτό σημαίνει ότι για την ερχόμενη διετία οι άνεργοι στην Ελλάδα θα είναι διαρκώς πάνω από 1.000.000 πολίτες.
  • Στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων η τρόικα θεωρεί ότι ο στόχος για τους επόμενους μήνες να εισπραχθούν 4 δισ. ευρώ είναι ανέφικτος, αλλά μπορούν αν επιταχυνθούν οι διαδικασίες να εισπραχθούν 50 δισ. ευρώ έως το 2015.
  • «Κίτρινη κάρτα» βγαίνει και για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, αφού η τρόικα σημειώνει ότι με βάση τα στοιχεία του 2010 (53.336 αποχωρήσεις) και την εφαρμογή του κανόνα μία πρόσληψη για κάθε δέκα αποχωρήσεις θα έπρεπε να προσληφθούν 5.333 υπάλληλοι το 2011. Αντίθετα έως τώρα έχουν γίνει 10.862 προσλήψεις.

Βασίλης Αγγελόπουλος


Αναθεωρούν από τώρα τον Προϋπολογισμό

Ο Προϋπολογισμός του 2012 εκτροχιάστηκε προτού καλά καλά κατατεθεί στη Βουλή. Ενώ με το προσχέδιο προέβλεψε ύφεση 2,5%, στο τελικό κείμενο του Προϋπολογισμού η ύφεση έχει ανέβει στο 3%. Μάλιστα, η κυβέρνηση δεν κατάφερε να φανεί συνεπής ως προς την κατάθεση του κειμένου του Προϋπολογισμού στη Βουλή, που, όπως είχε ανακοινωθεί, έπρεπε να γίνει σήμερα. Η απεργία των υπαλλήλων στο υπουργείο Οικονομικών και κυρίως των συναδέλφων τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους παρέλυσε την κρατική μηχανή και έτσι έως αργά χθες βράδυ δεν είχε καταστεί δυνατό να είναι έτοιμο το τελικό και αναλυτικό κείμενο του Προϋπολογισμού για το επόμενο έτος.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με δυσκολία και σε… ουδέτερο έδαφος, μακριά από το κεντρικό κτίριο του ΓΛΚ που βρίσκεται στην οδό Πανεπιστημίου, πραγματοποιήθηκαν κάποιες συσκέψεις επιτελών του υπουργείου Οικονομικών, σε μια προσπάθεια να συγκεντρωθούν και να αναλυθούν όλα τα στοιχεία που απαιτούνται. Ετσι, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, στο έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιείται σήμερα, δεν θα έχει το πλήρες κείμενο του Προϋπολογισμού, αλλά μόνο τα βασικά στοιχεία του – και αυτά όχι πλήρως επικαιροποιημένα.

Μάλιστα, είναι τέτοια η προχειρότητα και η βιασύνη με την οποία κατατέθηκε στις αρχές Οκτωβρίου το προσχέδιο του Προϋπολογισμού και τέτοια η δυναμική της ύφεσης που αναμένεται να υπάρξει εκ νέου αναθεώρηση των βασικών δημοσιονομικών δεδομένων. Ηδη, διέρρευσε από το υπουργείο Οικονομικών ότι η ύφεση για το 2012 δεν θα είναι στο 2,5% αλλά στο 3% του ΑΕΠ, γεγονός που θα οδηγήσει σε συνολική αναθεώρηση -προς το χειρότερο- όλων των μεγεθών.Θρίλερ με τη Σύνοδο Κορυφής και το χάσμα Γερμανών και Γάλλων

Πυκνό σκοτάδι εξακολουθεί να καλύπτει τα παζάρια των Γάλλων και των Γερμανών για την τύχη της Ελλάδας εν μέσω διαρροών που οδηγούν σε περαιτέρω δραματοποίηση όσων συμβαίνουν στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χθες το απόγευμα οι Ευρωπαίοι επίσημοι διέψευσαν τις πληροφορίες που δημοσίευσε γερμανική εφημερίδα για πιθανή αναβολή της Συνόδου Κορυφής της Κυριακής εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Οι διαφωνίες δεν γεφυρώθηκαν κατά την έκτακτη συνάντηση που είχαν προχθές το βράδυ ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί και η καγκελάριος Α. Μέρκελ. Αργά το απόγευμα ανακοινώθηκε από το Βερολίνο και το Παρίσι ότι έως την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί και δεύτερη Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε. Στόχος, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι να συμφωνηθεί η συμμετοχή των ιδιωτών στο ελληνικό πακέτο στήριξης και η τύχη του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).

Η κατάσταση περιπλέκεται ακόμα περισσότερο μετά τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σύμφωνα με τις οποίες η γαλλική και η γερμανική πλευρά έχουν συμφωνήσει πλήρως στον ρόλο του EFSF, κάτι που κατά τον διεθνή Τύπο αποτελούσε σημείο τριβής. Την ίδια ώρα, το πρακτορείο Dow Jones Newswires μετέδιδε ότι η κυρία Μέρκελ ακύρωσε την κυβερνητική ανακοίνωση που επρόκειτο να εκδοθεί σήμερα εν όψει της Συνόδου Κορυφής, καθώς δεν έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ των Ευρωπαίων για το EFSF. Ενα προσχέδιο για τις νέες δυνατότητες του Ταμείου, που θα μπορεί να αγοράζει ομόλογα είτε από τις αγορές είτε κατευθείαν από τις χώρες, κυκλοφόρησε χθες, χωρίς να ξεκαθαρίζεται αν έχει εγκριθεί από το Βερολίνο και το Παρίσι.

Χθες, μετά τη δημοσιοποίηση της τελευταίας αξιολόγησης της Κομισιόν για την Ελλάδα, φούντωσαν και οι φήμες για διαφωνίες μεταξύ Ε.Ε. και ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους μας. Από προχθές, πάντως, εκπρόσωποι του ΔΝΤ υποστηρίζουν ότι υπάρχει αρμονική συνεργασία των μελών της τρόικας για τη διάσωση της Ελλάδας. Από τη στάση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θα εξαρτηθεί η καταβολή της 6ης δόσης, καθώς το Ταμείο θα συμμετάσχει μόνο αν βεβαιωθεί (όπως επιβάλλει ο κανονισμός λειτουργίας του) ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο ή θα καταστεί βιώσιμο με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής την Κυριακή. Σήμερα πραγματοποιείται η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) προκειμένου να συζητηθεί το σχέδιο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους.

Φώτης Κόλλιας


Αγκάθι το ΔΝΤ που συνεχίζει τη σκληρή στάση του

Στη βοήθεια των Αμερικανών ποντάρει και για την επόμενη δόση η Ελλάδα, καθώς βρίσκεται υπό την αίρεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) η χορήγηση της 6ης δόσης των 8 δισ. ευρώ. Η χθεσινή έκθεση της τρόικας φέρει την Κομισιόν να συνιστά εκταμίευση της 6ης δόσης, υπό την αίρεση της ψήφισης των συμφωνηθέντων μέτρων.

Αγκάθι παραμένει όμως για την απελευθέρωση της δόσης η στάση του ΔΝΤ, το οποίο ζητεί να ληφθεί απόφαση στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, σύμφωνα με την οποία θα διασφαλίζεται η χρηματοδότηση της οικονομίας.

Η υπόθεση μπλέκει ακόμα περισσότερο με δεδομένο τις διαφωνίες που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό έδαφος μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας αναφορικά με τον χαρακτήρα του σχεδίου για το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους.

Η Ελλάδα, που είδε στο διάστημα Σεπτεμβρίου με μέσα Οκτωβρίου του 2011 να φεύγουν από τις καταθέσεις των τραπεζών της 9 δισ. ευρώ, παρακολουθεί τις διεργασίες ελπίζοντας ότι το βράδυ της Κυριακής θα δοθεί μια λύση που θα καθιστά βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Αγωνία κατέχει και τις ελληνικές τράπεζες, την οποία εμμέσως διερμήνευσε, πριν από μία εβδομάδα, ο επικεφαλής της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλης Σάλλας. Η παρέμβαση εκείνη προκάλεσε την προχθεσινή οργισμένη αντίδραση του πρωθυπουργού, ο οποίος επιτέθηκε κατά τραπεζών (χωρίς να τις κατονομάζει) που, ενώ χρηματοδοτούν τηλεοπτικά κανάλια με μεγάλες τρύπες, αποφεύγουν να ρίξουν λεφτά στην οικονομία και στις επιχειρήσεις.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο πρόεδρος της Πειραιώς έχει γίνει κόκκινο πανί για τα περισσότερα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία πιστεύουν ότι μπορούν να βελτιώσουν το προφίλ τους που έχει στραπατσαριστεί.

Δ.Γ.Π


Ερώτηση στη Βουλή μετά την αποκάλυψη της «δημοκρατίας» για την έλλειψη καυσίμων στον Στρατό

Στη Βουλή με ερώτησή του έφερε ο αναπληρωτής τομεάρχης Δικαιοσύνης της Ν.Δ. Κώστας Καραγκούνης τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, τα οποία αποκάλυψε η «δημοκρατία» την περασμένη Δευτέρα.

«Σύμφωνα με το από 17-10-2011 δημοσίευμα της εφημερίδας “δημοκρατία” υπάρχει πρόβλημα στον εφοδιασμό των Ενόπλων Δυνάμεων σε καύσιμα εξαιτίας του υψηλού χρέους προς τα Ελληνικά Πετρέλαια. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η χορήγηση των καυσίμων γίνεται προσωρινά και ύστερα από προσωπική παρέμβαση του υπουργού Εθνικής Αμυνας προς τον πρόεδρο των ΕΛ.ΠΕ. κ. Τάσο Γιαννίτση» αναφέρει ο κ. Καραγκούνης.

Επιπλέον στην ερώτησή του τονίζει ότι «η οικονομική κρίση η οποία μαστίζει τη χώρα έχει επηρεάσει την αμυντική της ικανότητα τόσο στο έμψυχο όσο και στο άψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων. Εχει περιοριστεί στο ελάχιστο η τεχνική υποστήριξη των οπλικών συστημάτων, με αποτέλεσμα το χαμηλό ποσοστό της επιχειρησιακής διαθεσιμότητάς των».

Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας αποκαλύπτει ότι ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η έλλειψη πυρομαχικών τόσο σε εναέρια όσο και σε εδάφια επιχειρησιακά μέσα. «Υπάρχουν συμβάσεις προμήθειας προς άμεση υλοποίηση πυρομαχικών αέρος και εδάφους, οι οποίες είναι σε αναστολή εξαιτίας της αδυναμίας καταβολής των αντίστοιχων πιστώσεων» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Στο πλαίσιο αυτό ζητάει από τον κ. Μπεγλίτη να του απαντήσει ποια είναι η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των Ενόπλων Δυνάμεων και η ικανότητά τους σήμερα, αν διαψεύδει ή επιβεβαιώνει τις συγκεκριμένες πληροφορίες, και επίσης αν ισχύει ότι μετά την υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την τρόικα σταμάτησε η αδασμολόγητη προμήθεια των καυσίμων υπέρ των Ενόπλων Δυνάμεων, με αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους προμήθειας αυτών.

{{-PCOUNT-}}31{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ