Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Τρόικα προς Στουρνάρα: «Πες τα μέτρα γρήγορα»

Αναλυτικό κατάλογο όπου θα καταγράφονται όλα τα «απροσδιόριστα» μέτρα των 4 δισ. εντός του Νοεμβρίου έχει απαιτήσει η τρόικα από την κυβέρνηση.

Στο στόχαστρο θα βρεθούν συντάξεις, κοινωνικά επιδόματα αλλά και το ασφαλιστικό σύστημα, στο οποίο η τρόικα θέλει αλλαγές άμεσα. Επίσης φαίνεται να μονιμοποιείται η Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης, η οποία κανονικά έληγε το 2014, γερός πέλεκυς θα πέσει και στα ακίνητα με τον νέο φόρο, ενώ στο στόχαστρο θα μπουν ξανά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, που θα δουν ενδεχομένως νέα αύξηση του τέλους επιτηδεύματος.

Υποτίθεται ότι τα μέτρα αυτά θα επιμεριστούν στο διάστημα 2015-2017, ρίχνοντας νέα βάρη στην κοινωνία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει την επερχόμενη θύελλα, υποστηρίζοντας παρελκυστικά ότι τα μέτρα αυτά δεν είναι «νέα», καθώς έχουν προβλεφθεί από το προηγούμενο Μνημόνιο.

Οι τροϊκανοί έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι κυβερνητικές προτάσεις θα πρέπει να προβλέπουν, κατά το ήμισυ, οριζόντιες περικοπές δαπανών και ειδικά στα κονδύλια που αφορούν τις κοινωνικές δαπάνες, τα επιδόματα, τις συντάξεις κ.ά. Στον ίδιο κατάλογο θα συμπεριληφθούν και διαρθρωτικές παρεμβάσεις, όπως η αναδιάρθρωση των δημοσίων επιχειρήσεων, η μείωση του προσωπικού του δημόσιου τομέα κ.λπ. Στην κυβέρνηση γνωρίζουν επίσης ότι αν τελικά οι αμυντικές βιομηχανίες καταφέρουν να «επιβιώσουν», θα παραμείνουν σε λειτουργία κυριολεκτικά αποδεκατισμένες και μόνο στο 1/10 του σημερινού μεγέθους τους. Θα διατηρηθούν δηλαδή ως στρατιωτικές μονάδες με ελαχιστότατο προσωπικό.

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών διά στόματος Γιάννη Στουρνάρα προσπαθούν να ξορκίσουν τις συζητήσεις για νέα μέτρα, όμως τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών δείχνουν ότι σύντομα θα κληθούν να βάλουν το δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων, αντικρίζοντας κατάματα το πρόβλημα.

Το ΔΝΤ υπολογίζει ότι θα απαιτηθούν πρόσθετα μέτρα 4,3 δισ. στην 3ετία 2015-2017, ενώ η Ε.Ε. κάνει λόγο για ένα πακέτο νέων παρεμβάσεων ύψους 4 δισ. στη διετία 2015-2016.

Είναι πολύ πιθανό όμως το ύψος των πρόσθετων μέτρων να ξεπεράσει τελικά τα 4 δισ. ευρώ, καθώς, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τρόικας, οι προοπτικές της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να είναι αβέβαιες, ενώ υπάρχουν ακόμα πολλά ρίσκα στην εφαρμογή του Μνημονίου.

Κατά πληροφορίες, στο τραπέζι των συζητήσεων έχουν πέσει εφιαλτικές προτάσεις:

-Νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα και μεγαλύτερες μειώσεις στα εφάπαξ, κατόπιν αναλογιστικών μελετών στα επικουρικά ταμεία.

-Μεγαλύτερες περικοπές σε επιδόματα και πάσης φύσεως βοηθήματα, όπως ΕΚΑΣ, επίδομα τέκνων, επιδόματα ανεργίας κ.λπ., βάσει επαναξιολόγησης των προγραμμάτων Πρόνοιας που ζητά η τρόικα.

-Νέο «ψαλίδι» στις παροχές Υγείας, εάν δεν ελεγχθεί η κατάσταση στον ΕΟΠΥΥ.

-Επέκταση ή και «μονιμοποίηση» της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης, όπως προτείνουν οι ελεγκτές του ΔΝΤ, η οποία τυπικά λήγει το 2015.

-Επέκταση ή αύξηση του τέλους επιτηδεύματος σε επαγγελματίες για αναπλήρωση των χαμένων εισπράξεων λόγω μείωσης του αριθμού τους.

-Νέες περικοπές στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), που αποδείχτηκε η «εύκολη λύση» για τις κυβερνήσεις όλα τα τελευταία χρόνια.

-Αναπροσαρμογή και επέκταση των αντικειμενικών αξιών, ώστε οι φόροι των ακινήτων όλης της χώρας να υπολογίζονται από την Εφορία «κατά βούλησιν».

-Νέες αυξήσεις στις τιμές των εισιτηρίων και των τιμολογίων των ΔΕΚΟ, καθώς η τρόικα απαγορεύει πλέον την κρατική επιδότηση ή την επιχορήγηση των επιχειρήσεων κοινωνικής ωφέλειας.

Σύμφωνα με όσα ορίζονται στο ισχύον Μνημόνιο, τον ερχόμενο Νοέμβριο θα πρέπει να γίνει επαναξιολόγηση των έως τώρα παρεμβάσεων και για τα «κόκκινα» δάνεια. Θα επιχειρηθεί το οριστικό ξεκαθάρισμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με την εφαρμογή του ιρλανδικού μοντέλου. Το μοντέλο αυτό βασίζεται στη θεσμοθέτηση λίστας με τις αποδεκτές δαπάνες διαβίωσης ανά τύπο νοικοκυριού, αλλά και την παροχή πλήρους εικόνας εσόδων και περιουσιακής κατάστασης από το δανειολήπτη. Με βάση αυτή τα δεδομένα, θα γίνεται είτε διακανονισμός των δόσεων είτε διαγραφή των οφειλών στις περιπτώσεις όπου διαπιστώνεται ότι δεν υπάρχει εισόδημα ούτε προοπτική δημιουργίας του. Το ΔΝΤ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των «κόκκινων» δανείων το πρώτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς (πάνω από 27% η αύξηση στα νοικοκυριά και 31% στις επιχειρήσεις).

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ