Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2021

Τρόικα: Τα θέλει όλα για ακίνητα και αμυντικές βιομηχανίες

Κόκκινη κάρτα έβγαλε χθες η τρόικα στον Γιάννη Στουρνάρα, τόσο για την καθυστέρηση στον σχεδιασμό του νέου φόρου επί των ακινήτων όσο και για το δημοσιονομικό κενό του 2014, που έχει εκτιμηθεί στα 500.000.000 ευρώ, έναντι των 2,5 δισ. ευρώ που υπολογίζουν οι δανειστές μας. Οι τροϊκανοί απαίτησαν να μπει λουκέτο στις αμυντικές βιομηχανίες και να γίνουν άμεσα 1.000 απολύσεις υπάλληλων, ενώ ξεκαθάρισαν ότι θέλουν εδώ και τώρα την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Στα επιμέρους θέματα καταγράφηκαν κάποιες εξελίξεις που περιγράφονται στη συνέχεια:

Ενιαίος φόρος ακίνητων: Ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε την τρόικα ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται υπό αναθεώρηση προκειμένου να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στους συντελεστές που επιβάλλονται σε οικόπεδα και αγροτεμάχια. Η τροϊκανοί επανέλαβαν ότι, αν δεν ολοκληρωθεί μέσα στο προσεχές διάστημα η διαβούλευση, τότε η κυβέρνηση θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο επιβολής ειδικού τέλους ακινήτων από τη ΔΕΗ και το 2014.

Αμυντικές βιομηχανίες: Οι τροϊκανοί απαιτούν το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών και ζητούν εδώ και τώρα 800 με 1.000 απολύσεις εργαζομένων.

Δημοσιονομικό κενό: Η τρόικα επιμένει ότι για το 2014 θα απαιτηθούν επιπλέον μέτρα ύψους 2,5 δισ. ευρώ, ενώ ο κ. Στουρνάρας επιμένει ότι οι όποιες παρεμβάσεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν τα 500.000.000 ευρώ.

Απελευθέρωση πλειστηριασμών: Η τρόικα γνωστοποίησε στο υπουργείο ότι εμμένει στην τοποθέτησή της για πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών, με το επιχείρημα ότι έτσι θα ζωντανέψει η αγορά ακινήτων, ενώ θα μπορέσουν να δώσουν δάνεια και οι τράπεζες.

Οι επικεφαλής της τρόικας θα συλλέξουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία έως την προσεχή Παρασκευή, οπότε αναμένεται να υπάρξει νέα συνάντηση με το οικονομικό επιτελείο για την αποτίμηση της κατάστασης.

Η ελληνική πλευρά θα προσπαθήσει να πείσει την τρόικα για την καλύτερη δυνατή εκτέλεση του φετινού Προϋπολογισμού, επιχειρώντας να κλείσει έτσι και μέρος του κενό του επόμενου χρόνου. Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε χθες ότι από την πάταξη της φοροδιαφυγής αναμένονται επιπλέον έσοδα 381.00.000 ευρώ το 2014.

Οι συνομιλίες κυβέρνησης – τρόικας εκτιμάται ότι θα είναι εντατικές το ερχόμενο δεκαήμερο εν όψει του Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου και της υποχρέωσης να κατατεθεί ο νέος Προϋπολογισμός στη Βουλή έως τις 21 Νοεμβρίου. Στις συναντήσεις μάλιστα μετέχουν και δύο εκπρόσωποι από τη Ρουμανία, οι Peghe Braila και Dorin – Emil Mantescu, που ρωτούν και απαιτούν από την αναξιοπαθούσα Ελλάδα.

Με ΤΑΙΠΕΔ

Σήμερα οι επικεφαλής της τρόικας θα συναντηθούν και με τη διοίκηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ) για να συζητήσουν αλλαγές όχι μόνο στο χρονοδιάγραμμα των διαγωνισμών, που έχει τιναχτεί στον αέρα, αλλά και στο σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων. Ειδικά για το σχέδιο αξιοποίησης των ακινήτων, μεταξύ των συμβούλων του Ταμείου φαίνεται ότι επικρατούν και δεύτερες σκέψεις έναντι του αρχικού σχεδίου για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων. Κάποιοι θεωρούν ότι το ΤΑΙΠΕΔ μπορεί να επωφεληθεί από το θετικό κλίμα που επικρατεί μεταξύ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και να προχωρήσει στη σύσταση επενδυτικής εταιρίας ακινήτων (ΑΕΕΑΠ), στην οποία θα εντάξει ορισμένα από τα κρατικά «φιλέτα». Οι ίδιοι υπενθυμίζουν ότι μέσα σε λίγους μήνες δύο από τις ελληνικές ΑΕΕΑΠ προσέλκυσαν σοβαρό διεθνές ενδιαφέρον.

Στέλιος Κράλογλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ