Δευτέρα, 19 Απρίλιος 2021

Τρομάζει τους πρωθυπουργούς η Εκθεση της Θεσσαλονίκης!

Το καθιερωμένο δείπνο (2.000 ατόμων) στο Βελλίδειο που κατάργησε ο Καραμανλής, οι επισκέψεις -αστραπή Σαμαρά (για τον φόβο των Ιουδαίων) και η διπλή παρουσία του Τσίπρα (το 2013 και το 2014)

«Είναι ίσως η τελευταία φορά που η Εκθεση ξεκινά την Παρασκευή το βράδυ». Ηταν Σεπτέμβριος του 2004 και στα πρώτα εγκαίνια της ΔΕΘ, με πρωθυπουργό τον Κώστα Καραμανλή, ο συνομιλητής μας έδειχνε βέβαιος για τα λεγόμενά του.
Περπατούσαμε μαζί επί της λεωφόρου Στρατού και δίπλα μας ένα πλήθος ανθρώπων, κάθε λογής, ξεκινούσε μια μικρή βόλτα με τα πόδια, από το Βελλίδειο μέχρι την αυλή του Γ’ Σώματος Στρατού. Οι γνωρίζοντες την πόλη ξέρουν ότι η διαδρομή δεν είναι μεγαλύτερη από 200 μέτρα. Ο Κώστας Καραμανλής είχε μόλις ολοκληρώσει την ομιλία του και το πρόγραμμα περιελάμβανε ένα ανοιχτό δείπνο για όλο τον κόσμο και έναν ιδιαίτερα πλούσιο μπουφέ. Εκείνο το βράδυ ο Κώστας Καραμανλής ήρθε στο πάρκο του Γ’ Σ.Σ. και κάθισε όλο κι όλο για πέντε λεπτά. Εκανε ένα γρήγορο πέρασμα και εξαφανίστηκε σε χρόνο dt.

Ηταν εμφανές ότι αυτό το σόου δεν θα γινόταν ξανά και αυτό επιβεβαιώθηκε την επόμενη χρονιά. Τα εγκαίνια της Παρασκευής καταργήθηκαν, ενώ στην πορεία περιορίστηκαν και άλλες υπερβολές, όπως το δείπνο του Σαββάτου (για περίπου 2.000 εκπροσώπους φορέων στο Βελλίδειο) και η σύσκεψη με τους φορείς της Θεσσαλονίκης. Ετσι, το τριήμερο της ΔΕΘ, που είχε παλιότερα εγκαινιάσει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, με ομιλία την Παρασκευή το βράδυ, δεύτερη ομιλία προς τους παραγωγικούς φορείς της χώρας το Σάββατο το βράδυ και συνέντευξη Τύπου και περιοδεία στους χώρους της ΔΕΘ την Κυριακή, άρχισε να περιορίζεται.

Μάλιστα, στην πορεία φτάσαμε και στο άλλο άκρο: Ο Καραμανλής, που αισθανόταν ότι λόγω των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας (που σιγά σιγά γιγαντώνονταν) το τριήμερο των εγκαινίων είχε μετατραπεί σε εφιάλτη για τους Θεσσαλονικείς, έψαχνε αλλαγές στο πρόγραμμα των εγκαινίων της ΔΕΘ, αλλά δεν ήθελε να περιορίσει δραστικά τα πράγματα. Ετσι, οι μετατροπές έγιναν επί των ημερών του σιγά σιγά.

Επί Παπανδρέου

Ο Γιώργος Παπανδρέου δεν άλλαξε τίποτα, γιατί δεν αφουγκράστηκε ποτέ την πόλη, ενώ στην ιστορία έμεινε η συνεδρίαση του υπουργικού του συμβουλίου το 2010, όταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος (με ύφος δέκα καρδιναλίων) ανακοίνωσε το χαράτσι της ΔΕΗ. Η συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με σχεδόν δίωρη καθυστέρηση, ενώ όλο το πρόγραμμα της επίσκεψης έγινε άνω κάτω.

Ο Αντώνης Σαμαράς προχώρησε σε μεγάλες αλλαγές, χωρίς να υπολογίζει και πολύ το κόστος, ενώ και το 2013 και το 2014 έμεινε στην πόλη κάτω από τέσσερις ώρες. Εχοντας απέναντί του όλο τον κόσμο που διαδήλωνε το Σάββατο την αντίθεσή του στα μέτρα και τα Μνημόνια, ο πρώην πρωθυπουργός μεταμόρφωσε την παρουσία του στη ΔΕΘ από μια θεσμική επίσκεψη σε μια ολιγόωρη περιοδεία. Κάποιοι το χειροκρότησαν, οι περισσότεροι όμως κατέκριναν αυτόν τον περιορισμό, που μίκρυνε σημαντικά την αξία της παρουσίας του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

Για να θυμηθούμε τις λεπτομέρειες: Ο κ. Σαμαράς ήρθε πέρυσι στη Θεσσαλονίκη με την πρώτη πτήση το πρωί του Σαββάτου, έκανε τα εγκαίνια και την ομιλία και λίγο μετά το μεσημέρι αναχώρησε για την Αθήνα! Η μόνη διαφορά με το προπερσινό πρόγραμμα ήταν ότι η ομιλία του έγινε στο Βελλίδειο αντί για την αίθουσα Corona, όπου είχε μιλήσει το 2013. Και αυτό γιατί κρίθηκε ότι πέρυσι θα έπρεπε να τονωθεί το ηθικό των νεοδημοκρατών…

Για την ιστορία, να προσθέσουμε ότι τόσο πέρυσι όσο και πρόπερσι ο ΣΥΡΙΖΑ άσκησε πολύ σκληρή κριτική στον Αντώνη Σαμαρά για την ολιγόωρη παρουσία του στη Θεσσαλονίκη. «Ηρθε και έφυγε από τη Θεσσαλονίκη ως κλέφτης» ακούστηκε από επίσημα χείλη του κόμματος, που είχαν την άνεση να το κάνουν. Γιατί όσο περιοριζόταν η παρουσία του Αντώνη Σαμαρά στη ΔΕΘ τόσο αυξανόταν το πρόγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, που ερχόταν στην πόλη δύο φορές: τη μία το πρώτο Σαββατοκύριακο ως διαδηλωτής και την άλλη το δεύτερο ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πέρυσι ο κ. Τσίπρας είχε την άνεση να αστειευτεί ακόμη και με τους οπαδούς του ΠΑΟΚ, τους οποίους συνάντησε έξω από το περίπτερο των φιλάθλων του «Δικεφάλου του Βορρά», και να τους ρωτήσει τι έγινε και ο Νίνης δεν παίζει μπάλα στον ΠΑΟΚ. Αυτοί με τη σειρά τους του χάρισαν διάφορα αναμνηστικά δώρα, τόσο για τον ίδιο όσο και για τα παιδιά του.

Νίκος Οικονόμου

Σενάρια, μέτρα και εκλογές

Φέτος η πρώτη παρουσία ενός αριστερού πρωθυπουργού στη ΔΕΘ θα έχει σίγουρα ξεχωριστό ενδιαφέρον, μια και τα εγκαίνια της ΔΕΘ θα έρθουν, όπως όλα δείχνουν, λίγο μετά την ψήφιση του τρίτου Μνημονίου, που θα φέρει σκληρά μέτρα για όλο τον κόσμο. Συνεπώς, το κλίμα μόνο για ποδοσφαιρικούς αστεϊσμούς δεν θα ενδείκνυται. Είναι δε πιθανό (είτε επαληθευτούν τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών είτε όχι) ότι η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη θα έχει προεκλογικό χρώμα.
Ταυτόχρονα υπάρχει και το σοβαρό ενδεχόμενο όλο το πρόγραμμα της πρωθυπουργικής επίσκεψης να διαφέρει κατά πολύ από το περσινό… τετράωρο του Αντώνη Σαμαρά. Γιατί ο Τσίπρας δεν θα θελήσει να έρθει ως… κλέφτης στη Θεσσαλονίκη, αλλά να έχει μια δυναμική παρουσία.

Δύο είναι τα σενάρια που εξετάζονται: το πρώτο προβλέπει ότι η ΔΕΘ θα ξεκινήσει από την Παρασκευή, όπως γινόταν και παλιά, με ομιλία το βράδυ στο Βελλίδειο, περιοδεία στα περίπτερα το Σάββατο και στη συνέχεια συνέντευξη Τύπου από τον πρωθυπουργό. Μάλιστα, το εν λόγω σενάριο προβλέπει ότι την Κυριακή θα επακολουθήσει η παρουσία του Πάνου Καμμένου των ΑΝ.ΕΛ. στη ΔΕΘ, που, ως δεύτερο κόμμα το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση, θα ανέβει στην πόλη μετά τον ΣΥΡΙΖΑ. Αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αλλά το σενάριο είναι πιθανό.
Εξίσου πιθανό θεωρείται ότι και η Ν.Δ. θα διευρύνει το πρόγραμμα της παρουσίας του αρχηγού της στη Θεσσαλονίκη. Ετσι, στους σχεδιασμούς που υπάρχουν προβλέπεται ότι η επίσκεψη του Βαγγέλη Μεϊμαράκη θα περιλαμβάνει όλα τα κλασικά ραντεβού που γίνονταν παλιά. Δηλαδή σύσκεψη με τους εκπροσώπους της πόλης, συνάντηση με τα κομματικά στελέχη, ομιλία στο Βελλίδειο και συνέντευξη Τύπου (κάτι που ο κ. Σαμαράς δεν έχει κάνει τα τελευταία δύο χρόνια!).

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ