Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τρόμος από μαζική έκθεση σε άνθρακα

Mια περίεργη υπόθεση προκαλεί ανησυχία στις ΗΠΑ και ξυπνά μνήμες της περασμένης δεκαετίας. Εκφράζονται φόβοι ότι 75 επιστήμονες που εργάζονταν σε ομοσπονδιακά εργαστήρια στην Ατλάντα εκτέθηκαν μαζικά στο βακτήριο του άνθρακα. Οπως ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ, τους χορηγείται ήδη θεραπεία για να προληφθεί η εμφάνιση της ασθένειας. Η πιθανή έκθεση έγινε επειδή οι ερευνητές που εργάζονταν σε εργαστήριο βιοασφάλειας του CDC στην Ατλάντα δεν ακολούθησαν την πρέπουσα διαδικασία για να αδρανοποιήσουν τα βακτήρια και μετέφεραν δείγματα, που ενδεχομένως περιείχαν μη αδρανοποιημένο άνθρακα, σε άλλα εργαστήρια του CDC χαμηλότερου βαθμού ασφάλειας, τα οποία δεν διέθεταν τον κατάλληλο εξοπλισμό για τον χειρισμό των βακτηρίων.

Η υπόθεση ανακαλύφθηκε στις 13 Ιουνίου από τον δρα Πολ Μίτσαν, διευθυντή της υπηρεσίας περιβαλλοντικής υγείας και συμμόρφωσης με τους κανόνες ασφαλείας, ο οποίος αμέσως άρχισε να επικοινωνεί με τους εργαζομένους στα εργαστήρια που, εν αγνοία τους, ήρθαν σε επαφή με τα δείγματα. Η περίοδος επώασης του βακτηρίου είναι συνήθως πέντε έως επτά ημέρες, αν και έχουν καταγραφεί περιπτώσεις κατά τις οποίες η ασθένεια εμφανίστηκε έως και 60 ημέρες μετά την έκθεση των ατόμων στο βακτήριο. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον επτά ερευνητές ήρθαν σε άμεση επαφή με τον άνθρακα, ωστόσο η υπηρεσία λαμβάνει μέτρα και παρέχει θεραπεία σε όσους εργαζομένους μπήκαν στα εργαστήρια. Οι 75 εργαζόμενοι στα εργαστήρια θα λαμβάνουν θεραπεία με αντιβιοτικά για τις επόμενες 60 ημέρες, ενώ τους χορηγήθηκε και το εμβόλιο του άνθρακα. Ο Μίτσαν είπε ότι το CDC διεξάγει εσωτερική έρευνα για να διαπιστώσει πώς εκτέθηκαν οι επιστήμονες και σημείωσε ότι θα ληφθούν πειθαρχικά μέτρα αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Η υπόθεση, όπως ήταν αναμενόμενο, κινητοποίησε το FBI, που σε συνεργασία με το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) εξετάζει όλα τα στοιχεία. Μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου στην Αμερική είχε σημάνει συναγερμός για τους μολυσμένους με άνθρακα φακέλους που αποστέλλονταν ταχυδρομικά, σκοτώνοντας πέντε άτομα και παραλύοντας το αμερικανικό ταχυδρομικό σύστημα. Αμέσως μετά το FΒΙ είχε ξεκινήσει γιγαντιαία έρευνα, βάζοντας στο μικροσκόπιο και επιστήμονες που εργάζονταν σε εταιρίες ή εργαστήρια που είχαν πρόσβαση στον βάκιλο του άνθρακα. Μάλιστα, ένας από αυτούς είχε αυτοκτονήσει λίγο πριν του απαγγελθούν κατηγορίες.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ