Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Τρόμος (!) πάλι για τις συντάξεις

Τρόμος για τις συντάξεις επικρατεί εξαιτίας των ελλειμμάτων που πρόκειται να καταγράψει ο Προϋπολογισμός του επόμενου έτους για τα ασφαλιστικά ταμεία. Από το 2014 και μετά το ΙΚΑ θα καταβάλλει για συντάξεις ό,τι μπορεί, με βάση τα διαθέσιμα κονδύλια που θα υπάρχουν στα ταμεία του. Κρίσιμη σύσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες για το θέμα, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και του διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτου Σπυρόπουλου και διαπιστώθηκε ότι το έλλειμμα για το μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας πρόκειται να ανέλθει στο 1,3 δισ. ευρώ, στο τέλος του επόμενου έτους. Μάλιστα, για να συμβεί κάτι τέτοιο, θα πρέπει τα έσοδα που θα εισπράξει το ίδρυμα να βελτιωθούν κατά 1 δισ. ευρώ σε σχέση με φέτος, σε διαφορετική περίπτωση το έλλειμμα θα είναι ακόμη υψηλότερο. Είναι προφανές ότι στο Ταμείο που χορηγεί περίπου 1.200.000 κύριες συντάξεις έχει σημάνει «κόκκινος συναγερμός».

Ταυτόχρονα, οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις και στα εφάπαξ πρέπει να θεωρούνται δεδομένες, λόγω της εφαρμογής της «ρήτρας μηδενικού ελλείμματος» από 1/1/2014 και μετά. Οπως είναι γνωστό, η συγκεκριμένη ρήτρα δίνει το δικαίωμα στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να αποφασίζει μειώσεις είτε σε επικουρικές είτε σε εφάπαξ, για να μην παράγονται νέα ελλείμματα. Στο πλαίσιο αυτό υπολογίζεται ότι οι μειώσεις θα φτάσουν έως και το 30%, τόσο στο σκέλος των επικουρικών συντάξεων όσο και στα εφάπαξ του Δημοσίου.

Τα έσοδα στο ΙΚΑ εκτιμάται ότι μπορούν να αυξηθούν μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής, δηλαδή της βελτίωσης των τρεχουσών εισφορών (400.000.000 ευρώ) και της καλύτερης απόδοσης της ρύθμισης χρεών (350.000.000). Αλλα 250.000.000 ευρώ υπολογίζεται ότι μπορούν να μπουν στα ταμεία του ιδρύματος από τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης (πλειστηριασμοί) που θα προκαλέσει η λειτουργία του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), το οποίο αναμένεται να τεθεί σε πλήρη εφαρμογή από το νέο έτος και μετά. Στόχοι σαφώς υπεραισιόδοξοι, αφού, για παράδειγμα, μόνο η ρύθμιση χρεών έχει αποφέρει κάτι λιγότερο από 10.000.000 ευρώ στους τρεις μήνες που βρίσκεται σε πλήρη ισχύ. Σημειώνεται ότι με βάση επίσημα στοιχεία, έως τις 27 Σεπτεμβρίου είχαν υποβληθεί για τη ρύθμιση της Νέας Αρχής 9.019 αιτήσεις και είχαν εισπραχθεί μόλις 8.979.543 ευρώ. Επίσης, από τις παραπάνω αιτήσεις το ποσό των ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχει ρυθμιστεί και πρέπει να εξοφληθεί έως τον Ιούλιο του 2017 ανέρχεται στα 211.465.894 ευρώ. Είναι, λοιπόν, πραγματικά απορίας άξιο πώς το υπουργείο Εργασίας θα καταφέρει να μαζέψει από τη ρύθμιση 350.000.000 ευρώ μέσα σε ένα και μόνο έτος…

Βασίλης Αγγελόπουλος

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ