Πέμπτη, 29 Οκτωβρίου 2020

Τρόμος στο Αιγαίο από άσχετους πιλότους

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ξέφυγαν! Παρενοχλούν τώρα και πολιτικές πτήσεις

Κίνδυνος θάνατος οι αντικαταστάτες όσων εκδιώχθηκαν μετά το πραξικόπημα. Τι αποκαλύπτει έγγραφο του ΥΠΕΞ, που βασίζεται σε στοιχεία-σοκ της ΥΠΑΔιαβάστε παρακάτω ολόκληρο το άρθρο

Η Θέση μας: Ο Θουκυδίδης κι οι Εφιάλτες

Διαβάστε επίσης:

►50.000 ευκαιρίες απασχόλησης έως τον Σεπτέμβριο μέσω του ΟΑΕΔ

►Λατρεύουν τους Γερμανούς και δεν το… κρύβουν Στουρνάρας, Παπασταύρου

►Ποιοι και γιατί θέλουν την εξόντωση του Π. Καμμένου

►Ν. Παπαδόπουλος: Είναι παγίδα η πρόταση του Αϊντε για το Κυπριακό

►Φοροδιαφυγή τέχνας κατεργάζεται στα τουριστικά θέρετρα

►Η νέα ρύθμιση χρεών στα ασφαλιστικά ταμεία που έρχεται τον Αύγουστο

►Ο εγγονός του Χότζα, Εσκομπάρ στην «Κολομβία της Ευρώπης»

νάτου του Ανδρέα

Από τον
Σπύρο Γκουτζάνη

Κινδύνους όχι μόνο ενός στρατιωτικού ατυχήματος, λόγω των εικονικών αερομαχιών, αλλά και για τις πτήσεις της πολιτικής αεροπορίας, εσωτερικές και διεθνείς, δημιουργεί η αυξημένη τουρκική προκλητικότητα στον εναέριο χώρο του Αιγαίου το τελευταίο διάστημα. Με περίσσιο θράσος ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ κατά την προ ημερών συνάντησή του με τον Αλέξη Τσίπρα, μίλησε για εκατέρωθεν παραβιάσεις, αμφισβητώντας έτσι σαφώς τα όρια του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων και επιμένοντας στη θεωρία των γκρίζων ζωνών.

Η αλήθεια είναι ότι οι Τούρκοι πιλότοι όχι μόνο παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο, αλλά διαπερνούν και τις Τερματικές Περιοχές των Αεροδρομίων (ΤΜΑ), παρενοχλώντας και τις πολιτικές πτήσεις. Σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εξωτερικών που αποκαλύπτει η «κυριακάτικη δημοκρατία», με βάση στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας: «Πέραν της διάστασης της παραβίασης της ελληνικής κυριαρχίας που ενέχει η τουρκική παραβατική συμπεριφορά, μάλιστα με υπερπτήσεις νησιωτικών εδαφών, συχνά κατοικημένων, σκόπιμο είναι να αναδεικνύεται η σοβαρότητα παραβάσεων κανόνων εναέριας κυκλοφορίας (π.χ. μη υποβολή σχεδίων πτήσης/άρνηση πολιτικοστρατιωτικού συντονισμού, συχνές πτήσεις τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών εντός των Τερματικών Περιοχών των Ελληνικών Αεροδρομίων (ΤΜΑς) και ενίοτε εντός δεσμευμένων με ΝΟΤΑΜ, περιοχών, προειδοποιητικές κλήσεις της Τουρκίας σε αεροσκάφη τα οποία ίπτανται εντός του FIR Αθηνών).
Συμπερασματικά, η τουρκική προκλητική και παραβατική συμπεριφορά θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια της περιοχής, την ασφαλή διεξαγωγή της νατοϊκής δραστηριότητας, αλλά, επιπρόσθετα, και την ασφάλεια της αεροπλοΐας (civil aviation)».

Η Τουρκία παρενοχλεί και τις πολιτικές πτήσεις, όπως προκύπτει από τις ρηματικές διακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τη ρηματική διακοίνωση 2017/504.10/1745 της 7/6/2017 που αφορά προειδοποιητικές κλήσεις τουρκικών ραντάρ σε αεροσκάφη εντός του ελληνικού εναερίου χώρου κατά τον Απρίλιο του 2017. Οι ελληνικές Αρχές επισημαίνουν προς τις αντίστοιχες τουρκικές ότι «οι κλήσεις αυτές -των τουρκικών ραντάρ προς πολιτικές πτήσεις- αποτελούν παραβίαση εθνικής κυριαρχίας και επιπλέον ότι η πρακτική αυτή προκαλεί κινδύνους για την εναέρια κυκλοφορία εντός του FIR Αθηνών».

38 περισταιτκά

Μάλιστα, η σχετική παραβατική δραστηριότητα των Τούρκων πιλότων ήταν αυξημένη τον περασμένο Μάιο, όταν καταγράφηκαν 38 περιστατικά επηρεασμού των Τερματικών Περιοχών των Αεροδρομίων, έναντι 11 τον Απρίλιο, 9 τον Μάρτιο, 7 τον Φεβρουάριο και 9 τον Ιανουάριο. Τον Μάιο σημειώθηκαν επίσης 642 παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου -έναντι 254 τον Απρίλιο- και 29 εμπλοκές.

Οι εικονικές αερομαχίες στον χώρο του Αιγαίου είναι καθημερινή υπόθεση, όπως και οι προστριβές στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην περιοχή των Ιμίων. Ενδεικτικές της θρασύτητας και της αναθεωρητικής τακτικής των Τούρκων είναι οι ρηματικές διακοινώσεις του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, με τις οποίες «απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί για δήθεν παρενοχλήσεις/αναχαιτίσεις τουρκικών αεροσκαφών από ελληνικά πολεμικά στο Αιγαίο. Επίσης, «απορρίπτονται οι τουρκικοί ισχυρισμοί περί καθεστώτος αποστρατικοποίησης του Ανατολικού Αιγαίου».

Παρομοίως, «απορρίπτονται κατηγορηματικά τουρκικές αιτιάσεις για παραβίαση τουρκικών χωρικών υδάτων από σκάφη του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος σε περιοχή των Ιμίων». Μέσα από τις ρηματικές διακοινώσεις προκύπτει το εύρος της τουρκικής αμφισβήτησης, που φυσικά δεν μένει αναπάντητη.
Την αυξημένη προκλητικότητα των Τούρκων έθεσε στην πρόσφατη συνάντησή του με τον Γιλντιρίμ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σημειώνοντας ότι «οι παραβιάσεις των εθνικών μας χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου και ιδίως οι εμπλοκές και οι υπερπτήσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά» και υπογραμμίζοντας ότι «αυξάνονται οι κίνδυνοι για το στρατιωτικό προσωπικό μας ενός ατυχήματος».

Φυσικά, ο Τούρκος πρωθυπουργός συνέχισε το βιολί του λέγοντας «ότι αυτές οι παραβάσεις και οι παραβιάσεις γίνονται εκατέρωθεν και βεβαίως το θέμα είναι να μην κορυφώνεται η ένταση».

Η απειρία και η διαστρέβλωση της αλήθειας

Παράγοντες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας εξηγούσαν ότι τον τελευταίο χρόνο υπάρχει όντως αυξημένος κίνδυνος. Λόγω της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία, αποστρατεύτηκαν ή παραμερίστηκαν εκατοντάδες στρατιωτικοί, μεταξύ των οποίων και πολλοί έμπειροι πιλότοι. Αποτέλεσμα είναι ότι αντικαταστάθηκαν από νέους πιλότους και στην πλειονότητά τους χωρίς εμπειρία. Ετσι, παρότι οι πιλότοι και των δύο χωρών έχουν εντολή να αποφεύγουν την κλιμάκωση και ένα θερμό επεισόδιο, ο κίνδυνος αυξάνεται από την έλλειψη εμπειρίας και τον υπερβάλλοντα ζήλο των νέων, που μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ψυχραιμίας και λάθος.

Ενδεικτικές της απειρίας των Τούρκων είναι οι διαμαρτυρίες του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών προς την ελληνική πρεσβεία στην Αγκυρα, από όπου προκύπτουν τα αποτελέσματα των αερομαχιών. Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, λοιπόν, διαμαρτύρεται για το «κλείδωμα» των τουρκικών πολεμικών από ελληνικά F-16. Το «κλείδωμα» μπορεί να είναι από μερικά δευτερόλεπτα μέχρι και πέντε λεπτά! Βεβαίως, το τουρκικό υπουργείο αντιστρέφει την πραγματικότητα. Αν και αναγνωρίζει την απειρία των Τούρκων πιλότων, επικαλείται ότι τα «κλειδώματα» των τουρκικών πολεμικών γίνονται σε διεθνή εναέριο χώρο, ενώ πολύ απλά οι Ελληνες πιλότοι τούς αναχαιτίζουν μόλις εισέρχονται στον ελληνικό εναέριο χώρο. Οπως άλλωστε γίνεται και στα χωρικά ύδατα γύρω από τα Ιμια, όταν πλησιάζουν τουρκικά πολεμικά ή του Λιμενικού.

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Άδωνις Γεωργιάδης: Τα… ξεπουλάει όλα για να διατηρήσει την υπουργική καρέκλα!

Σε ένα κρεσέντο εθνικής αισχρότητας ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης χαρακτήρισε προδότες όσους προσπάθησαν είτε να παρελάσουν είτε να καταθέσουν στεφάνι για τους νεκρούς...

Δωρεάν σεμινάριο από το Μαζί για το Παιδί «Οριοθέτηση στην οικογενειακή ζωή»

Το Συμβουλευτικό Κέντρο για γονείς, παιδιά και εφήβους του Μαζί για το Παιδί διοργανώνει μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας ZOOM δωρεάν ψυχο-εκπαιδευτικό σεμινάριο για γονείς...

Ηχηρό «όχι» με αυτοσχέδιες παρελάσεις σε όλη τη χώρα

Οι Έλληνες δεν έσκυψαν το κεφάλι στις κυβερνητικές απαγορεύσεις και τίμησαν τον αγώνα του 1940 Με υψηλό πατριωτικό φρόνημα και πηγαίνοντας κόντρα στο κυβερνητικό αφήγημα...

Πληρωμή φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ σε 3.000 καταστήματα ΟΠΑΠ – Εύκολες, γρήγορες και ανέπαφες συναλλαγές

Διπλό ραντεβού με την εφορία έχουν αυτό τον μήνα οι φορολογούμενοι. Έως την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου καλούνται να πληρώσουν την τέταρτη δόση του φόρου...

Τέλος χρόνου για το «Γέφυρα», περιορισμένο το ενδιαφέρον

Στην κυβέρνηση περίμεναν πάνω από 230.000 αιτήσεις, ενώ έχουν γίνει 150.000. Οι δικαιούχοι θα λάβουν επιδότηση 9 μηνών Aντίστροφα μετρούν οι μέρες για τη λήξη...