Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τροπολογία για αυξημένη διαφάνεια στα Πόθεν Έσχες

Νομοθετική ρύθμιση που βάζει στο μικροσκόπιο τις δηλώσεις Πόθεν Έσχες πλήθους υπόχρεων προώθησε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

AdTech AdΗ τροπολογία που αναμένεται να ψηφιστεί απόψε μαζί με το νομοσχέδιο για την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας επιβάλλει εφεξής στους υποχρεωτικώς ελεγχόμενους των δηλώσεων Πόθεν Έσχες να καταθέτουν συνοδευτικά έγγραφα τα οποία θα αποδεικνύουν τις δηλώσεις της περιουσιακής κατάστασής τους.
 
Η ρύθμιση δεν αφορά όσους καταθέτουν δηλώσεις και ελέγχονται δειγματοληπτικώς αλλά κρατικούς λειτουργούς και πρόσωπα που δραστηριοποιούνται σε τομείς οι οποίοι συναλλάσσονται με το Δημόσιο.
 
Σε αυτούς περιλαμβάνονται πολιτικά πρόσωπα όπως ο  πρωθυπουργός, τα μέλη της κυβέρνησης, οι ευρωβουλευτές, οι βουλευτές, οι αιρετοί της τοπικής και περιφερειακής αυτοδιοίκησης, οι  εισαγγελείς και οι δικαστές των Ανώτατων Δικαστηρίων, τα ανώτατα στελέχη των Σωμάτων Ασφαλείας. Υπόχρεοι για την κατάθεση των συνοδευτικών εγγράφων είναι επίσης οι ιδιοκτήτες και μέτοχοι των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης καθώς και διευθυντικά στελέχη των εν λόγω επιχειρήσεων.

Η νομοθετική πρωτοβουλία αναμένεται να έχει τη στήριξη και κομμάτων της αντιπολίτευσης. Μετά την ψήφιση θα εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία θα εξειδικεύει τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να καταθέτουν οι υπόχρεοι. Σχετική απόφαση θα ληφθεί και από το Προεδρείο της Βουλής.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ