Σάββατο, 26 Σεπτεμβρίου 2020

Τροπολογία Κικίλια για να γίνει η Αστυνομία περισσότερο λειτουργική

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν!

Να γυρίσουν το… ρολόι στην προ νόμου Δένδια (για την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας) εποχή επιχειρούν τα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας. Υστερα από την αποκεντρωτική τροπολογία που έφερε στη Βουλή ο νέος υπουργός Δημόσιας Τάξης Βασίλης Κικίλιας, με την οποία καταργούνται τα 11 άρθρα-κλειδιά του «καλλικρατικού» νόμου 4249/2014 του προκατόχου του, η Αστυνομία επιστρέφει στον παλαιό τρόπο οργάνωσης και διοίκησης. Η απόφαση Κικίλια έγινε δεκτή με ιδιαίτερη ικανοποίηση από το Σώμα, καθώς, όπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, ο νόμος Δένδια έφερε στο χείλος του γκρεμού την Αστυνομία, προκαλώντας ρήγματα στη διοίκηση και πολυδιάσπαση στις υπηρεσίες.

«Ο νόμος για την αναδιάρθρωση στα Σώματα Ασφαλείας κατέρρευσε έπειτα από τρεις μήνες, καθώς απέτυχε παταγωδώς. Δεν υπήρχε άλλη λύση. Παρατηρήθηκαν σοβαρές δυσλειτουργίες σε διοικητικό επίπεδο και είμαστε βέβαιοι ότι, αν εφαρμοζόταν στην πράξη, θα μιλούσαμε για πλήρη διάλυση της Αστυνομίας» αναφέρει στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας (ΠΟΑΞΙΑ) Γιάννης Κατσιαμάκας. «Ελεγαν ότι το κόστος της αναδιάρθρωσης θα είναι 70.000 ευρώ, ενώ με αυτά τα χρήματα δεν καλύπτονται ούτε καν τα νέα ταμπελάκια στα γραφεία και οι σφραγίδες» σημειώνει χαρακτηριστικά. Ο νόμος Δένδια είχε ουσιαστικά καταργήσει τα τοπικά επιτελεία των νομών και των περιφερειών, μετατοπίζοντας τα κέντρα αποφάσεων στην Αθήνα. Με την ΕΛ.ΑΣ. να έχει «σπάσει» σε τρεις βασικούς κλάδους (Ασφάλειας, Τάξης, Αλλοδαπών), οι οποίοι απορρόφησαν το σύνολο των υπηρεσιών, «οι αξιωματικοί στον ίδιο νομό δεν μπορούσαν να συνεννοηθούν. Βάσει του νόμου 4249, βρίσκονταν σε άλλον κλάδο, δεν είχαν διοικητική σχέση και είχαμε το φαινόμενο ανώτεροι αξιωματικοί να μην μπορούν να διατάξουν υφισταμένους, καθώς οι δεύτεροι έπαιρναν εντολές από την Αθήνα» εξηγεί ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ.

Βασική ένσταση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για το «απερχόμενο» νομοσχέδιο είναι ότι επί υπουργίας Δένδια δεν έγινε δεκτό το αίτημά τους να συσταθεί κοινή επιτροπή -με τη συμμετοχή στελεχών του υπουργείου, αξιωματικών, συνδικαλιστών κ.ά-, ώστε να συζητήσουν για τις παραμέτρους και τις κατευθύνσεις της αναδιάρθρωσης. «Μέχρι σήμερα δεν ξέρουμε ποιος ακριβώς συνέταξε τον νόμο. Δεν ήθελαν κανέναν διάλογο, ούτε τη συμβουλή στελεχών των Σωμάτων Ασφαλείας. Ως ομοσπονδία είχαμε κάνει επισημάνσεις που αγνοήθηκαν, με αποτέλεσμα το Σώμα να οδεύει προς διάλυση» τονίζει από την πλευρά του ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) Χρήστος Φωτόπουλος. «Η τροπολογία ουσιαστικά ακυρώνει τον νόμο και αποδεικνύει ότι κάθε υπουργός και κυβέρνηση πρέπει να συμβουλεύονται τους άμεσα ενδιαφερομένους, καθώς σε άλλη περίπτωση οδηγούνται σε ολέθρια λάθη» προσθέτει. «Ευτυχώς, η τροπολογία, που επαναφέρει σε ποσοστό 90% το παλαιό σύστημα οργάνωσης, ήρθε έγκαιρα, προτού επηρεαστούν και οι υπηρεσίες προς τους πολίτες» καταλήγει, σε παρόμοιο τόνο, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ κ. Κατσιαμάκας.

Με την τροπολογία του νέου υπουργού Βασίλη Κικίλια -είχε προηγηθεί η πρώτη πράξη «ρήξης» με τον προκάτοχό του, όταν αποφάσισε την επανίδρυση του υπό κατάργηση Α.Τ. Ακροπόλεως-, παραμένουν οι κλάδοι, όμως επανιδρύονται οι παλιές γενικές αστυνομικές διευθύνσεις και οι αστυνομικές διευθύνσεις νομών. Παράλληλα, επανέρχονται τα επιτελεία των περιφερειακών υπηρεσιών, ενώ επιστρέφουν οι γενικοί επιθεωρητές Βορείου Ελλάδος και Νοτίου Ελλάδος. Ιδιαίτερης σημασίας κρίνεται η απόφαση να αποσπαστούν από τον κλάδο της Ασφάλειας (εκεί είχαν υπαχθεί με τον νόμο Δένδια) η Αντιτρομοκρατική και η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, και να υπαχθούν απευθείας στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ. Στα αξιοσημείωτα της τροπολογίας συγκαταλέγονται επίσης η ίδρυση Διεύθυνσης Διαχείρισης και Ανάλυσης Πληροφοριών και τα βήματα που προβλέπονται για την άμεση ενσωμάτωση και αξιοποίηση των δημοτικών αστυνομικών οι οποίοι απορροφήθηκαν από την ΕΛ.ΑΣ.

Το βάπτισαν ως… ελληνικό FBI

Παρότι ο 4249/2014 «διαφημίστηκε» περίπου ως προσπάθεια να μετατραπεί η ΕΛ.ΑΣ. σε ομοσπονδιακό Σώμα, τύπου FBI, με κεντρική διαχείριση, και να αποδεσμευτούν ένστολοι από υπηρεσίες γραφείου, αποτελεί πλέον κοινή πεποίθηση ότι τα κίνητρα ήταν πρωτίστως οικονομικά. Με τον νόμο που έφερε ο τέως υπουργός στη Βουλή θα συγχωνεύονταν έως και κατά 43% υπηρεσίες της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής και της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας και, όπως χαρακτηριστικά αναγραφόταν στο προσχέδιο, σκοπός ήταν να παρέχονται ταχύτερες και αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες «με το χαμηλότερο δυνατό κόστος». Στους τρεις κλάδους «στριμώχτηκαν» υπηρεσίες όπως η Αντιτρομοκρατική και το Εγκληματολογικών Ερευνών, ενώ καταργήθηκαν όλα τα επιτελεία αστυνομικών διευθύνσεων νομών.

Τα Σώματα Ασφαλείας επιστρέφουν στην εποχή του ασυρμάτου (!) λόγω κόστους

Προβλήματα στην επικοινωνία, ανασφάλεια και μουρμούρες έχει προκαλέσει στην ΕΛ.ΑΣ. η επιστροφή των αστυνομικών της Αττικής στους παραδοσιακούς ασυρμάτους, ύστερα από την παύση λειτουργίας του συστήματος TETRA. Πρόκειται για το κρυπτογραφημένο ψηφιακό σύστημα επικοινωνίας που αγοράστηκε από την αμερικανική SAIC για να χρησιμοποιείται από Αστυνομία, Πυροσβεστική, Λιμενικό και ΕΚΑΒ, στο πλαίσιο του ολοκληρωμένου «πακέτου» ασφαλείας C4i, προ των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Η σύμβαση για το C4i έληγε όμως την 31η Ιουλίου 2014 και, καθώς οι απαιτήσεις για την πενταετή ανανέωση της συμφωνίας «άγγιζαν» τα 60.000.000 ευρώ (για αναβαθμισμένο σύστημα) και κρίθηκαν απαγορευτικές, από την 1η Αυγούστου οι υπηρεσίες των Σωμάτων Ασφαλείας εκπέμπουν ξανά στα… VHF.

Οπως αναφέρουν στελέχη της ΕΛ.ΑΣ., ήδη από τις πρώτες ημέρες επαναλειτουργίας των ασυρμάτων έχουν παρατηρηθεί σοβαρά προβλήματα στην επικοινωνία τα οποία, υπό συγκεκριμένες συνθήκες, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τόσο των ενστόλων όσο και των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι περισσότερες αναφορές για κενά στην επικοινωνία έχουν γίνει από αστυνομικούς της ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ παράπονα έχουν εκφράσει και πυροσβέστες οι οποίοι έχασαν ένα σημαντικό «όπλο» μεσούσης της αντιπυρικής περιόδου. Η απόφαση, πάντως, αφορά 19.000 αστυνομικούς της Αττικής που, όπως και οι ανώτεροί τους, επισημαίνουν ότι με την απουσία κρυπτογράφησης υπάρχει σαφής κίνδυνος υποκλοπής των συνομιλιών.

Το Ασφαλιστικό

Την ίδια στιγμή, σε πυρετώδη ρυθμό συνεχίζονται στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. οι διαβουλεύσεις για τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό. Υστερα από την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου και του άρθρου 221, που εντάσσει το Ταμείο των Σωμάτων Ασφαλείας (ΤΕΑΠΑΣΑ) στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑ), οι ένστολοι παραμένουν στα… κάγκελα, με τους συνδικαλιστές της Αστυνομίας να προαναγγέλλουν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, ακόμη και με «λευκή» απεργία-αποχή από συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ Χρήστος Φωτόπουλος -που άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχής των αστυνομικών από την επιτήρηση αθλητικών εκδηλώσεων, διαδηλώσεων αλλά και από άλλες αρμοδιότητες, όπως η έκδοση διαβατηρίων και αδειών οδήγησης- την Παρασκευή ανέφερε ότι αναμένει νέο κύκλο επαφών με κυβερνητικά στελέχη, ελπίζοντας να βρεθεί κοινή λύση.

Κώστας Καντούνης

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

ΣΧΟΛΙΑ

Η δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Επιστολές οργής των παμμακεδονικών οργανώσεων στον Μητσοτάκη! «Πρόδωσες κι εσύ τη Μακεδονία»

Σοβαρό πολιτικό θέμα εντός της ΝΔ Επιστολές οργής, με σκληρή κριτική στον πρωθυπουργό, έστειλαν οι παμμακεδονικές οργανώσεις, με αφορμή τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη...

Αντεπίθεση του λιμενικού που έπιασε το «Noor 1», αλλα παραδόξως διώκεται

Ο λιμενικός Χριστοφορίδης ζητά εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή λόγω μεροληψίας στην προανακριτική έρευνα εναντίον του Από τη Μαρία Παναγιώτου Την εξαίρεση του στρατιωτικού δικαστή Α΄ Βασιλείου...

Βαβέλ! Το σόι του Αλέξη Τσίπρα στον εμφύλιο

Η αδελφή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο Σπίρτζης και ο Γιαννούλης κατά του Τσακαλώτου που ασκεί πλέον ανοιχτά κριτική Συνεχίζεται ο εμφύλιος πόλεμος στον ΣΥΡΙΖΑ,...

Βαρύ οπλοστάσιο «έκρυβε» η γιάφκα στο Κουκάκι!

Ποιοι είναι οι δύο άνδρες και η μία γυναίκα που συνέλαβαν οι κομάντος της Αντιτρομοκρατικής κατά την έφοδό τους Με αιφνιδιαστικές εφόδους που θύμιζαν ταινία...

Όλες οι παρανοϊκές απαιτήσεις του «σουλτάνου» στο… τραπέζι!

«Τρελούς» όρους θέτει η τουρκική πλευρά εν όψει της εκκίνησης διερευνητικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη Η ημερομηνία έναρξης των διερευνητικών συνομιλιών άγνωστη, η ατζέντα απροσδιόριστη, οι...