Σάββατο, 16 Ιανουαρίου 2021

Τσακαλώτος- τρόικα ανοίγουν τον φάκελο του Φορολογικού

Ραντεβού αύριο για τα «κόκκινα» δάνεια! Στα 5 δισ. το κενό για την τριετία

Ρεπορτάζ
Μάριος Ροζάκος

Μια πρώτη σύνοψη των ανοιχτών μετώπων της διαπραγμάτευσης, η οποία ξεκινά με την αίσθηση ότι η «μπίλια» του δημοσιονομικού κενού θα μπορούσε να «καθίσει» γύρω στα 5 δισ. ευρώ για την τριετία 2016-2018, ώστε να γεφυρωθεί η απόσταση μεταξύ των εκτιμήσεων Ευρωπαίων και ΔΝΤ, έγινε στο χθεσινό, πρώτο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους επικεφαλής του κουαρτέτου των πιστωτών.

Το ζήτημα του δημοσιονομικού κενού αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συζητήσεων από σήμερα. Η ελληνική πλευρά καλείται να αποδείξει με στοιχεία την καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του Προϋπολογισμού του 2015 και να τεκμηριώσει τις εκτιμήσεις της ότι τα δημοσιονομικά μέτρα που θα χρειαστούν φέτος και την προσεχή διετία θα είναι πολύ χαμηλότερα από τις προβλέψεις των πιστωτών μας.

Ο κ. Τσακαλώτος και οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και του ESM Νικόλα Τζαμαριόλι συμφώνησαν χθες να ανοίξουν σήμερα το απόγευμα τον «καυτό» φάκελο της φορολογίας εισοδήματος και των παρεμβάσεων στον αγροτικό τομέα. Το ευαίσθητο θέμα των «κόκκινων» δανείων, στο οποίο οι τροϊκανοί πιέζουν για απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας, προγραμματίστηκε να συζητηθεί αύριο, καθώς ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης αποχώρησε χθες από το ξενοδοχείο όπου διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις χωρίς να συμμετάσχει σε αυτές, επικαλούμενος ασθένεια.

Πρόβλεψη-σοκ λόγω CDS

Με την πρόβλεψη υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας της Ελλάδας εξαιτίας της παραμονής των αντίστοιχων λεγόμενων CDS (ασφάλιστρα κινδύνου ή χρηματοοικονομικά συμβόλαια που «μετρούν» τον κίνδυνο κήρυξης χρεοστασίου επί του κρατικού χρέους) σε υψηλά επίπεδα επανέρχεται η Bank of America με νέα έκθεσή της. Στην έκθεση αναφέρεται ότι πρώτη στη σχετική λίστα των «επικρατέστερων για χρεοκοπία υποψήφιων χωρών» είναι η Βενεζουέλα, με τα CDS της να βρίσκονται λίγο κάτω από τις 6.000 μονάδες βάσης. Τα CDS της Ελλάδας βρίσκονται στις 1.800 μονάδες βάσης, με τη χώρα μας να βρίσκεται στη 2η θέση. Στη λίστα ακολουθούν Ουκρανία, Πακιστάν, Αίγυπτος, Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ρωσία, Πορτογαλία, Καζακστάν, Τουρκία και Βιετνάμ. Υπενθυμίζεται ότι μόλις προ επταμήνου η Bank of America -δεύτερη μεγαλύτερη επενδυτική, βάσει αξίας χαρτοφυλακίου, στις ΗΠΑ- στην αντίστοιχη έκθεσή της χαρακτήριζε την οικονομική κατάσταση στη χώρα μας «στα όρια του θανάτου έπειτα από μία πενταετή κωμικοτραγωδία». Σημείωνε, επίσης, ότι έπρεπε να είχε χρεοκοπήσει προ καιρού η Ελλάδα, την οποία χαρακτήριζε «σοσιαλιστική ουτοπία» μαζί με τη Βενεζουέλα, για την οποία θεωρούσε τη χρεοκοπία «εγγυημένη». Επίσης είχε προβλέψει υψηλό κίνδυνο χρεοκοπίας της Κύπρου (έκτη στη λίστα του Αυγούστου). Αντιθέτως, δεν έβλεπε κανέναν κίνδυνο για την Πορτογαλία, που τώρα βρίσκεται στην ένατη θέση της λίστας της). Στον αντίποδα, στις χώρες μακριά από τον κίνδυνο χρεοκοπίας κατατάσσει τις ΗΠΑ, Γερμανία, Ελβετία και Βρετανία, έχοντας αφαιρέσει από την ασφαλέστερη τετράδα την Ελβετία…

«Μάχες»για το καθεστώς των αγροτών

Η «μητέρα των μαχών» θα δοθεί ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές για το φορολογικό καθεστώς των αγροτών!
Το Μνημόνιο προβλέπει την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% στο 20% φέτος και σε 26% το 2017. Η κυβέρνηση, σε συνδυασμό και με την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, προτείνει την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 9.500 ευρώ και φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων με την ίδια κλίμακα που ισχύει για τους μισθωτούς.
Οι δανειστές δεν δέχονται να υπάρξει για τους αγρότες το άμεσο αφορολόγητο των 9.500 ευρώ (έμμεσο αφορολόγητο περίπου 12.200 ευρώ) και εμμένουν στη φορολόγησή τους από το πρώτο ευρώ με 20% φέτος και με 26% το 2017. Οι εταίροι επιμένουν και στην κατάργηση του αφορολογήτου που ίσχυε για τις επιδοτήσεις έως 12.000 ευρώ.
Πρόσφατα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε ότι με βάση την πρόταση της κυβέρνησης, που συνδυάζει Ασφαλιστικό και Φορολογικό, όχι μόνο δεν υπάρχει επιβάρυνση για το 85% των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, αλλά βγαίνουν και κερδισμένοι.

Εφιάλτης στα ακίνητα

Υπέρογκες φορολογικές επιβαρύνσεις έρχονται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς από τη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές θα κριθεί με ποιους συντελεστές θα φορολογηθούν τα ενοίκια που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το 2015. Το Μνημόνιο προβλέπει αύξηση των συντελεστών από το 11% στο 15% για τα πρώτα 12.000 ευρώ εισοδήματος από ενοίκια και από το 33% στο 35% για υψηλότερα ποσά. Η κυβέρνηση προτείνει και έναν νέο συντελεστή 40%-45% για όσους έχουν εισοδήματα από ενοίκια πάνω από 40.000 ευρώ.
Για τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα από ακίνητα έως 12.000 ευρώ τον χρόνο, η προτεινόμενη κλίμακα θα προκαλέσει αύξηση του βάρους κατά 36,36%.
Οσοι φορολογούμενοι αποκτούν εισοδήματα από ακίνητη περιουσία πάνω από 12.000 ευρώ και έως 40.000 ευρώ τον χρόνο θα πληρώσουν επιπλέον φόρο από 480 έως και 1.040 ευρώ το χρόνο. Οι φορολογούμενοι με εισοδήματα άνω των 40.000 ευρώ από ενοίκια θα πληρώνουν φόρους αυξημένους κατά ποσά άνω των 1.000 ευρώ τον χρόνο.

Ποιες διαφορές παραμένουν

Στην κατάργηση της έκπτωσης φόρου των 2.100 ευρώ που ισχύει για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους και η οποία ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ επιμένουν οι θεσμοί.
Πρόκειται για μια απαίτηση-σοκ από τους δανειστές που, αν περάσει, τότε οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι θα φορολογούνται από το πρώτο ευρώ με 22%!
Σήμερα το εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις φορολογείται με 22% έως το επίπεδο των 25.000 ευρώ, με 32% από το επίπεδο των 25.001 έως το επίπεδο των 42.000 ευρώ και με 42% πάνω από το επίπεδο των 42.000 ευρώ. Από τον φόρο που προκύπτει με βάση αυτήν την κλιμακωτή φορολόγηση εκπίπτει ποσό 2.100 ευρώ, εφόσον το ετήσιο εισόδημα είναι έως 21.000 ευρώ. Η έκπτωση του ποσού αυτού ισοδυναμεί με αφορολόγητο όριο 9.545 ευρώ. Οι δανειστές θέλουν να βάλουν τέλος στις συγκεκριμένες εκπτώσεις!

Η φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση προβλέπει την καθιέρωση μιας νέας φορολογικής κλίμακας που θα είναι ίδια για τους μισθωτούς, συνταξιούχους, ελεύθερους επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις αλλά και τους αγρότες, ενώ τα εισοδήματα από ενοίκια ενδεχομένως θα φορολογούνται με ξεχωριστή κλίμακα. Με τις νέες ρυθμίσεις οι έχοντες εισοδήματα άνω των 30.000 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους, ενώ οι φορολογούμενοι με πιο υψηλά εισοδήματα που υπερβαίνουν τις 65.000 ευρώ θα δουν τον ανώτατο φορολογικό συντελεστή να εκτοξεύεται στο 50%.

Στ. Kράλογλου

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ