Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Τσιπ στα μάτια με φωτοβολταϊκό

Μια επαναστατική θεραπεία θα μπορεί σύντομα να αποκαταστήσει την όραση στα άτομα με εξελισσόμενη τύφλωση άμεσα, χωρίς να χρειάζεται οι ασθενείς να φορούν ειδικά ογκώδη γυαλιά ή να χρησιμοποιούν ειδικά προγράμματα με τη βοήθεια υπολογιστή.

 

Το Bio-Retina, όπως ονομάζεται, θα εμφυτεύεται με τοπική αναισθησία και θα δίνει άμεσα τη δυνατότητα στους ασθενείς να αναγνωρίζουν πρόσωπα, αλλά και να βλέπουν τηλεόραση, την οθόνη του υπολογιστή τους κ.λπ. Οι ασθενείς θα βλέπουν ασπρόμαυρα σε διάφορες βαθμίδες, δηλαδή θα έχουν εικόνα παρόμοια με εκείνη μιας ασπρόμαυρης οθόνης υπολογιστή.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία του, το εμφύτευμα έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αποκατάσταση της όρασης σε ασθενείς με παθήσεις, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδος, το γλαύκωμα και ο καταρράκτης. Αποτελείται από διάφορα τμήματα σε μέγεθος νανοκλίμακας (νανο-ηλεκτρόδια, ηλεκτρονικά κυκλώματα, φωτοαισθητήρες και κυκλώματα με υποδοχείς υπέρυθρων ακτίνων), που περιέχονται σε ένα μικροσκοπικό επίπεδο εμφύτευμα μερικών χιλιοστών.

Σύμφωνα με την εταιρία Nano-Retina, που αναπτύσσει το εμφύτευμα, η διαδικασία θα διαρκεί περίπου 30 λεπτά και θα πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία, προκειμένου να γίνει μια μικρή τομή για την επικόλληση του εμφυτεύματος στον αμφιβληστροειδή, πίσω από την ίριδα. «Η επιστροφή της όρασης θα είναι άμεση, ενώ ο χρόνος της αποθεραπείας εκτιμάται ότι δεν θα ξεπερνά τη μία εβδομάδα» αναφέρουν οι επιστήμονες της Nano-Retina στην ανακοίνωσή τους.

Ο αισθητήρας του Bio-Retina διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό στοιχείο που μπορεί να παράγει 3mW και τροφοδοτείται από ένα ζευγάρι επαναφορτιζόμενων γυαλιών, που στέλνουν μια υπέρυθρη ακτίνα μέσα από την ίριδα στο πίσω μέρος του ματιού.

Το Bio-Retina ολοκληρώθηκε πριν από έναν χρόνο, ενώ οι κλινικές δομικές αναμένεται να ξεκινήσουν το 2013. Παρόμοια εμφυτεύματα που διατίθενται ήδη στη Βρετανία και σε άλλες χώρες τοποθετούνται με πολύωρες επεμβάσεις με γενική αναισθησία, ενώ απαιτούν τη χρήση ειδικών γυαλιών μεγάλου μεγέθους, υπολογιστών, ακόμη και καλωδίων στο κρανίο του ασθενούς.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ