Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Τσιπάκι γονιμότητας για άνδρες

Πρόκειται για μια εξέταση που προκαλεί άγχος και φέρνει τους άνδρες σε δύσκολη θέση, με αποτέλεσμα συχνά να την αποφεύγουν. Στο κοντινό μέλλον όμως τα πράγματα θα είναι πιο απλά για τους άνδρες που χρειάζεται να υποβληθούν σε σπερμοδιάγραμμα. Μια ερευνήτρια από το ολλανδικό πανεπιστήμιο του Τουέντε έφτιαξε ένα πρωτοποριακό τσιπ γονιμότητας -όπως το ονομάζει-, το οποίο θα μπορούν να αγοράζουν από το φαρμακείο και να κάνουν τις αναλύσεις γονιμότητας σπέρματος μόνοι τους, στο σπίτι!

Το τσιπάκι είναι στην ουσία ένα κινητό εργαστήριο, που μετρά με εξαιρετική ακρίβεια τόσο την πυκνότητα όσο και την κινητικότητα του σπέρματος, κάτι που το διαχωρίζει από αντίστοιχα τεστ που κυκλοφορούν σήμερα και τα οποία δείχνουν απλώς αν οι μετρήσεις είναι πάνω ή κάτω από το φυσιολογικό.

Συγκεκριμένα περιέχει μια μικροσκοπική δίαυλο από την οποία περνά το σπέρμα, την ώρα που ασκούν την επίδρασή τους σε αυτήν ηλεκτρόδια. Ανάλογα με τη διακύμανση της ηλεκτρικής αντίστασης το τεστ είναι σε θέση να μετρήσει την πυκνότητα του σπέρματος, δηλαδή τον αριθμό σπερματοζωαρίων ανά χιλιοστόλιτρο. Μάλιστα, κατά τις δοκιμές η ερευνήτρια παρενέβαλε στο σπερματικό υγρό μικροσφαίρες, προκειμένου να διαπιστώσει ότι το τσιπ μπορούσε να διαχωρίσει σωστά τα σπερματοζωάρια από τα ξένα σωματίδια.

Το τεστ μετρά επίσης την κινητικότητα του σπέρματος, καθώς και τον αριθμό λευκών αιμοσφαιρίων που περιέχεται σε αυτό. Ενας παράγοντας που αποτελεί ένδειξη λοίμωξης και μπορεί να βλάψει προσωρινά την ποιότητά του.

Το τσιπάκι θα ενσωματωθεί σε ειδικό τεστ, απλό στη χρήση και σχετικά φτηνό, που θα κυκλοφορεί σε συσκευασία μίας χρήσης, όπως ένα τεστ εγκυμοσύνης. Αναπτύχθηκε από την ερευνήτρια Ολλανδή Λόες Σέγκερινκ, η οποία εντός των επόμενων ημερών θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της έρευνάς της -προϊόν της συνεργασίας του νοσοκομείου Twente Medical Spectrum και του ινστιτούτου νανοτεχνολογίας του ομώνυμου πανεπιστημίου, αλλά και αρκετών εταιριών που χρηματοδότησαν την έρευνα και ενδιαφέρονται για την ανάπτυξη του προϊόντος.

Μυρτώ Μπούτση

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ