Τρίτη, 2 Μαρτίου 2021

Τσίπρας: Η Ελλάδα δεν θα γίνει αποθήκη ψυχών

«Οι κανόνες είτε ισχύουν για όλους είτε δεν υπάρχουν»! Αυτό είπε με νόημα ο πρωθυπουργός χθες το βράδυ στη Βουλή (από όπου απουσίαζε ο Κυριάκος Μητσοτάκης) , υπαινισσόμενος ότι η χώρα μας ανταποκρίνεται στις δεσμεύσεις της, την ώρα που οι εταίροι μας «κάνουν του κεφαλιού τους».

Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι οι Ευρωπαίοι όλο το καλοκαίρι σημείωναν εμφατικά τη φράση «pacta sunt servada» («τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρούνται») και τώρα «αποδεικνύεται ότι η πίεση για εφαρμογή των συμφωνηθέντων αφορά ορισμένους και όχι όλους», ενώ επιτέθηκε στην Αυστρία για το γεγονός ότι συγκαλεί συσκέψεις χωρίς τη συμμετοχή των ενδιαφερόμενων χωρών!

«Παρασυνάξεις»

«Και θα το πω ευθέως, έχει συμβεί κάτι χειρότερο: Είναι ντροπή να αποφασίζουν οι ηγέτες και να ακυρώνονται οι αποφάσεις από κάποιες παρασυνάξεις μεταξύ των επικεφαλής της αστυνομίας κάποιων κρατών, όχι μόνο της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και μη μελών αυτής, που βρίσκονται στη “Βαλκανική Διαδρομή”» υπογράμμισε.

«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνίες που δεν περιλαμβάνουν τον υποχρεωτικό διαμερισμό της ευθύνης σε όλα τα κράτη-μέλη. Δεν αποδεχόμαστε την μετατροπή της χώρας μας σε μόνιμη αποθήκη ψυχών» επισήμανε ο πρωθυπουργός, ενώ επιβεβαίωσε ότι θα ζητήσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών πριν από τη Σύνοδο Κορυφής που έχει προγραμματιστεί για τις 7 Μαρτίου.

Από την πλευρά της, η Φώφη Γεννηματά υπογράμμισε ότι επιχειρείται να φορτωθεί ένα πρόβλημα στην Ελλάδα που είναι διεθνές και ευρωπαϊκό, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επιτέθηκε στην Ευρώπη λέγοντας ότι «στηρίζουν την τουρκική πολιτική, η οποία ως στόχο έχει να βγάλει χρήματα από τους πρόσφυγες». Ο Βασίλης Λεβέντης, τέλος, είπε το θέμα του Προσφυγικού είναι στον αέρα.

____

Το αδιαχώρητο χθες στο λιμάνι του Πειραιά!

Το αδιαχώρητο επικράτησε και χθες στο λιμάνι του Πειραιά, όπου κατέφθασαν με τα πλοία «Αριάδνη 2» και «Blue Star 2» περισσότεροι από 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Χίο και τη Μυτιλήνη. Με την ταλαιπωρία ζωγραφισμένη στο πρόσωπό τους οι πρόσφυγες, ανάμεσά τους και παιδιά, στήθηκαν υπομονετικά στην ουρά για να παραλάβουν φρούτα και τσάι από ομάδα εθελοντών.

Οι περισσότεροι φιλοξενήθηκαν προσωρινά στους επιβατικούς σταθμούς του ΟΛΠ, ενώ άλλοι μεταφέρθηκαν στα κέντρα προσωρινής φιλοξενίας.

Η απόφαση των Σκοπίων να κλείσει τα σύνορα έχει προκαλέσει «έμφραγμα» στην ελληνική πλευρά, καθώς οι προσφυγικές ροές συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται συνθήκες ασφυξίας και στο λιμάνι του Πειραιά.

____

Μισό δισ. το κόστος του Προσφυγικού

Το μισό δισ. ευρώ άγγιξε το κόστος της προσφυγικής κρίσης την περυσινή χρονιά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της κυβέρνησης, ενώ φέτος το ποσό αυτό αναμένεται να διαμορφωθεί τουλάχιστον στα 600.000.000 ευρώ, όπως εκτιμά η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Ο κυβερνητικός απολογισμός δείχνει ότι το 2015 δαπανήθηκαν συνολικά 450.648.000 ευρώ, εκ των οποίων το μεγαλύτερο μέρος (195.200.000 ευρώ) αφορούσε τη δημιουργία ανοιχτών υποδομών υποδοχής προσφύγων και τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (97.400.000 ευρώ). Τα στοιχεία αυτά δείχνουν ότι οι εκτιμήσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) περί δαπάνης 0,17% του ΑΕΠ, δηλαδή μόλις 300.000 ευρώ περίπου, για το Προσφυγικό στη χώρα μας ήταν πολύ συντηρητικές.

Ηδη, η ΤτΕ σε μελέτη της εκτιμά ότι το 2016 θα χρειαστούν 600.000.000 ευρώ για το Προσφυγικό. Σημειωτέον ότι η Ελλάδα προβλέπεται να λάβει από τα ευρωπαϊκά Ταμεία για το Προσφυγικό μόλις 446.000.000 ευρώ για μια ολόκληρη επταετία (2014-2020), την ώρα που οι ετήσιες ανάγκες της ξεπερνούν το ποσό αυτό.

____

Μυτιλήνη: SOS για τον τουρισμό!

Τον κώδωνα του κινδύνου για την επικείμενη ανεπανόρθωτη ζημιά στην τουριστική βιομηχανία της πολύπαθης Μυτιλήνης, λόγω του Μεταναστευτικού, κρούουν τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής Επαγγελματιών και Δημοτών Μολύβου – Πέτρας και ο Φορέας Τουρισμού Μολύβου. Οπως επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, από τα 25 αεροσκάφη ανά εβδομάδα το 2015 με σύνολο 4.493 διαθέσιμων θέσεων και 75.764 αφίξεων επισκεπτών, φέτος στο νησί (προς το παρόν) έχουν παραμείνει 10 αεροσκάφη ανά εβδομάδα με μόλις 1.546 διαθέσιμες θέσεις συνολικά. «Τέσσερις τουριστικές αγορές που επενδύσαμε τα τελευταία χρόνια, αυτές της Σουηδίας, της Φινλανδίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, χάνονται τελείως και δεν πετάει κανένα αεροσκάφος από εκεί» σημειώνουν οι φορείς. Επιπλέον, υπογραμμίζουν ότι «ακόμη και αν αντιστραφεί το κλίμα και αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις, ακόμη κι αν όλα τα αεροσκάφη που θα έρθουν έχουν 100% πληρότητα, δεν θα ξεπεράσουν τις 25.000 για όλη τη σεζόν, γιατί δεν υπάρχουν άλλες πτήσεις και ήδη το πρόγραμμα για το 2016 έχει κλείσει».

Οι φορείς της περιοχής απευθύνουν έκκληση στις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και της Αυτοδιοίκησης για άμεση δημιουργία συντονιστικού οργάνου που θα αναλάβει πρωτοβουλίες για να διασωθεί ό,τι μπορεί να διασωθεί τουριστικά, ώστε να υπάρξει ένας επανασχεδιασμός για το μέλλον και ζητούν τη δημιουργία κοινού μετώπου με όλα τα νησιά που πλήττονται από τη μεταναστευτική κρίση.

____

Κριτική Μουζάλα σε Σκόπια, Αυστρία

Η απόφαση των βαλκανικών χωρών να αναχαιτίσουν την εισροή των μεταναστών και των προσφύγων δημιουργεί μια «μίνι ανθρωπιστική κρίση» στην Ελλάδα, σημείωσε ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Είναι σκανδαλώδες το ότι πέντε αρχηγοί της Αστυνομίας μπορούν να ανατρέψουν την απόφαση των υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης επί του θέματος» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας τη δήλωση που έκανε προχθές, ασκώντας σφοδρή κριτική στα Σκόπια που έκλεισαν τα σύνορά τους με την Ελλάδα, αλλά και στην Αυστρία που πρωτοστατεί και φέρεται ότι συντονίζει τις χώρες των Βαλκανίων.

____

Για εισβολή μιλά ο Ηλ. Κασιδιάρης

Για κατάληψη της χώρας από τους λαθρομετανάστες έκανε λόγο η Χρυσή Αυγή κάνοντας για ακόμη μία ημέρα επίθεση στην κυβέρνηση όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική που εφαρμόζει. «Πολύ σύντομα οι Ελληνες θα είμαστε μειοψηφία μέσα στην Ελλάδα. Η χώρα έχει καταληφθεί από λαθρομετανάστες» δήλωσε προσερχόμενος στη Βουλή ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ηλίας Κασιδιάρης. Ο βουλευτής πρόσθεσε επίσης ότι «η Χρυσή Αυγή απαιτεί οι Ενοπλες Δυνάμεις να κλείσουν άμεσα τα σύνορα και να σταματήσουν την εισβολή των παράνομων αλλοδαπών». Από τον Λαϊκό Σύνδεσμο καταγγέλλεται επίσης ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί σε ένα απέραντο κέντρο μεταναστών με χιλιάδες ακόμη να έρχονται καθημερινά από τα τουρκικά παράλια.

Διαβάστε τη συνέχεια 
► ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η Ε.Ε.;
► Ειδομένη: Κάθε ώρα 36 πρόσφυγες περνάνε στα Σκόπια

{{-PCOUNT-}}30{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ