Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

Τσίπρας: Η μάχη είναι ακόμα μπροστά μας

«Ο αγώνας για την αλλαγή δεν είναι θεωρία στα βιβλία αλλά πράξη και αγώνας για να γίνουν τα όνειρα πραγματικότητα», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του για τον ένα χρόνο στην κυβέρνηση.

«Πήραμε ευθύνες πάνω από το μπόι μας για την Ευρώπη και την Αριστερά. Είμαστε περήφανοι που δώσαμε τις μάχες και δεν δειλιάσαμε. Που συγκρουστήκαμε με ένα κατεστημένο στην Ευρώπη».

Είμαστε περήφανοι που δώσαμε μάχες και αναδείξαμε το κενό δημοκρατίας στην Ευρώπη, είπε ο πρωθυπουργός.
Μίλησε για διασταυρούμενα πυρά από την ολιγαρχία. «Η Ελλάδα θα φύγει μπροστά, δεν θα μείνει όμηρος των συμφερόντων. Εχουμε εμπειρία, τους είδαμε, τους είχαμε μπροστά κάθε μέρα τους έξι μήνες της διαπραγμάτευσης».
Όπως είπε ο πρωθυπουργός ο λαός έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης σε τρεις κρίσιμες κάλπες σε λιγότερο από ένα χρόνο. Ισως η ποιο δραματική ήταν το δημοψήφισμα που βρήκαμε μπροστά μας συμφέροντα οργανωμένα αλλά ο λαός έστειλε ηχηρό μήνυμα δημοκρατίας.

Η μάχη είναι ακόμα μπροστά μας, τόνισε ο πρωθυπουργός. Η Ευρώπη όμως δεν είναι η ίδια. Η σπορά που ρίξαμε βρίσκει έδαφος. Ηδη έχουμε τους πρώτους καρπούς, μια προοδευτική κυβέρνηση στην Πορτογαλία και πιστεύουμε ότι σύντομα θα έχουμε και στην Ισπανία κυβέρνηση προοδευτική.

Βλέπουμε μια σημαντική μεταστροφή και στην Ιταλία με τον Ματέο Ρέντζι αλλά και συνεχιζόμενη υποστήριξη του Φρ. Ολαντ. «Αυτές οι μετατοπίσεις δεν θα είχαν γίνει αν δεν είχαμε μείνει ζωντανοί».

Αν είχαμε υποκύψει στις ανόητες ηρωϊκές φωνές ορισμένων να συγκρουστούμε τυφλά σήμερα άθελά μας θα είχαμε μετατρέψει τους συντρόφους μας σε απολογητές της καταστροφής. Δεν είχαμε αυτό το δικαίωμα.

Κάποιοι ακόμα και σήμερα μηχανεύονται σενάρια και προσπαθούν ξανά, παρότι έχουμε πάρει μόλις πριν λίγους μήνες την λαϊκή εντολή. Η κυβέρνηση όσο και αν παλεύουν η κυβέρνηση θα προχωρήσει. Ας μην βιάζονται να δημιουργήσουν κλίμα γιατί θα κουραστούν να κάθονται και αυτή και την επόμενη τετραετία σε θέσεις αντιπολίτευσης. «Θα καούν από το ζέσταμα να κάνουν αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ»

Είναι θράσος να μιλά ο Κυρ. Μητσοτάκης για την διαπραγμάτευση. Με το «ναι» σε όλα έριξαν το ΑΕΠ κατά 25%, δηλαδή κατέστρεψαν πλούτο 50 δισ. ευρώ.

Βλέπουμε κάποιους όπως μεγάλους αγροτοσυνδικαλιστές και την ΓΣΕΕ να στέκονται απέναντι στις προτάσεις μας όταν το καλοκαίρι στο δημοψήφισμα τάσσονταν υπέρ του «ναι» σε ένα σχέδιο με πολλαπλά σκληρότερα μέτρα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η συμφωνία που έφερε δεν είναι το χειρότερο μνημόνιο. Εχουν ξεχάσει τις 11 μειώσεις στις συντάξεις, την κατάργηση των Δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και τη κάθετη μείωση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία.

Αφού φέσωσαν με 13 δισ. ευρώ τα Ταμεία και τα κατέστρεψαν επί σαράντα χρόνια μιας κουνάνε το δάχτυλο χωρίς να προτείνουν καν εναλλακτικές. Ο λαός θυμάται. Στο σπίτι του κρεμασμένου ας μην μιλούν για σχοινί. «Η συμφωνία έχει δύσκολες αποφάσεις, αλλά δίνει δυνατότητα εξόδου γιατί δεν περιλαμβάνει εξωφρενικά πρωτογενή πλεονάσματα».

Ποια θα ήταν η κατάσταση στη χώρα αν δεν είχαμε πάρει την μεγάλη ευθύνη πριν ένα χρόνο; Αν ο κος Σαμαράς με τον κο Μεϊμαράκη και τον κύριο Γεωργιάδη παρέμεναν στη χώρα; Για ποια κοινωνία θα μιλούσαμε;

Θα έδινε μάχη η κυβέρνηση Σαμαρά για την προστασία των συντάξεων; αναρωτήθηκε ο πρωθυπουργός. Είναι νωπές οι δηλώσεις Βρούτση που έλεγε ότι με βάση τη συμφωνία θα έφερνε πρόταση για μείωση συντάξεων 30%. Αυτή την πρόταση έφερε ο Κατρούγκαλος;

Πιστεύει κανείς ότι η ΝΔ θα έδινε μάχη για να προστατευτεί η πρώτη κατοικία, για τον ΑΔΜΗΕ, για τη δημόσια περιουσία, για τη δημιουργία ταμείου που δεν θα ιδιωτικοποιεί αλλά θα αξιοποιεί; Δεν θα τις έδιναν γιατί δεν τις πιστεύουν.

Η ιδεολογία τους είναι αυτά που πιστεύει και το ΔΝΤ.

Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει

Στο δρόμο της μάχης για την ανάκαμψη θα συνεχίσουμε, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτοί που μας οδήγησαν εδώ πρέπει να δώσουν απαντήσεις. Συσπειρώνονται για να μας γυρίσουν πίσω στα χρόνια της διαφθοράς και της μίζας. Προσπαθούν να μετατρέψουν την πρώτη αξιολόγηση σε εργαλείο εκβιασμού της κυβέρνησης. Κρύβονται πίσω από το ΔΝΤ για κρίσιμα θέματα όπως το ασφαλιστικό.

Δεν γίνεται κ. Μητσοτάκη να είσαι και με τις κινητοποιήσεις και με το ΔΝΤ. Τους καλούμε να μας πουν ποια είναι η πρότασή τους για το ασφαλιστικό και τους αγρότες που οι ίδιοι φτωχοποίησαν.

Γνωρίζουμε τις αγωνίες του λαϊκού κόσμου. Αυτή είναι και η ποιο ουσιαστική διαφορά. Εμείς ξέρουμε τις αγωνίες γιατί εξαιτίας αυτού του κόσμου βρισκόμαστε εδώ.

Θα εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο διαλόγου. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση μπορεί να δεχτεί βελτιώσεις αλλά πρέπει να προχωρήσει. Τα Ταμεία δεν αντέχουν. Το δίλλημα είναι ή μεταρρύθμιση ή κατάρρευση του συστήματος.
Μέσα στους ασφυκτικούς όρους που μας κληροδότησαν κάνουμε τα πάντα για να προστατεύσουμε τα εισοδήματα.

Επιδιώκουμε ισονομία και αναδιανομή και προτείνουμε το βάρος να το μοιραστούμε όλοι με δικαιοσύνη και να εξασφαλίσουμε τους πόρους με μικρή αύξηση των εισφορών, μια απόφαση που προς τιμή τους αποδέχτηκαν και οι εργοδότες.

Θέλει η ΝΔ αύξηση των εισφορών ή θέλει και επιδιώκει οριζόντια περικοπή στις συντάξεις; Να μας πουν τι προτείνουν.

Αλλαγές στους επαγγελματίες

Προχωράμε στις αναγκαίες βελτιώσεις για τους ελεύθερους επαγγελματίες για να μην υπάρξουν ακραίες επιβαρύνσεις και για να προστατευτούν οι νέοι επαγγελματίες.

Δεν θα βάλουμε όμως στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς δικηγόρους με τα μπλοκάκια με τους ιδιοκτήτες μεγάλων δικηγορικών γραφείων και τους ιδιοκτήτες διαγνωστικών κέντρων.

«Αυτούς που χρειάζονται βοήθεια»

Την ίδια στάση δικαιοσύνης θα τηρήσουμε και για τους αγρότες, είπε ο πρωθυπουργός. Θέλουμε διάλογο ειλικρινή με αντιπροσωπευτική ομάδα. Δεν γίνεται κάποιοι που έκαναν καμπάνια για το «ναι» να εμφανίζονται ως επαναστάτες. Όπως είπε με την εθνική σύνταξη σχεδόν διπλασιάζεται η σύνταξή τους μέσω της Εθνικής σύνταξης, ενώ οι εισφορές θα αυξηθούν σε βάθος τετραετίας.

Δεν ακούω να γίνεται συζήτηση για τα άλλα προβλήματα των αγροτών. Δεν έχουν άλλα προβλήματα; αναρωτήθηκε και έκανε λόγο για αγρότες δυο ταχυτήτων: αυτούς που παίρνουν επιδοτήσεις δεκάδες χιλιάδων ευρώ και όσους δεν βγάζουν ούτε τα έξοδά τους.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι το φορολογικό δεν περιλαμβάνεται στην πρώτη αξιολόγηση αλλά η κυβέρνηση είναι ανοικτή για να συζητήσει το θέμα.

Το δημόσιο και οι μετακλητοί

Μας λένε κάποιοι ότι είμαστε όλοι ίδιοι. Ότι ήρθαμε για να βολέψουμε τους δικούς μας. Κανιβαλίζουν ανθρώπους με προσφορά και αυτό δεν θα το επιτρέψουμε:

Εχουμε 630 μετακλητούς υπαλλήλους στα υπουργεία όταν η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλους είχε 1.200. Αυτό είναι το κομματικό κράτος των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Εχουν το θράσος να μιλούν τα κόμματα που έκαναν την οικογένεια κράτος. Δεν θα μπούμε στον πειρασμό να ρίξουμε την αντιπαράθεση τόσο χαμηλά. Αν έχουν για καθοδηγητή τον κίτρινο τύπο ας συνεχίσουν.

Οι πολιτικές θέσεις είναι πολιτικές θέσεις και η δημόσια διοίκηση, δημόσια διοίκηση. Άλλο ο στενός συνεργάτης του υπουργού και άλλο η δημόσια διοίκηση στην οποία για δεκαετίες επικρατούσε το ρουσφέτι.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο Δημόσιο διόρισε μόνο τις καθαρίστριες, τους σχολικούς φύλακες που αντισυνταγματικά απολύθηκαν.

Γιατί η επίθεση από τον τύπο; Γιατί αξιολογούν ως «βάρος» το επώνυμο του νέου αρχηγού της ΝΔ. Κακώς σκέφτονται ενοχικά. Εμεις δεν θα κατηγορήσουμε τον κο Μητσοτάκη για την οικογένειά του και τις ρίζες του. Θα τον πολεμάμε για τις ιδέες και τις πράξεις του.

Σήμερα στα υπουργεία έχουμε προϊστάμενους που επέλεξε ο κος Μητσοτάκης σε μια νύχτα, είπε ο πρωθυπουργός. Εμείς αντίθετα φέρνουμε στη Βουλή νόμο-τομή για τη δημόσια διοίκηση και καταργούμε το ρουσφέτι. Θα τον στηρίξει ο κος Μητσοτάκης και τα ποταμίσια μεταρρυθμιστικά τους εξαπτέρυγα; αναρωτήθηκε.

Το ΕΣΡ
Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε ότι η αντιπολίτευση μπλοκάρει την στελέχωση του ΕΣΡ για να μην γίνουν οι διαγωνισμοί για τα κανάλια. Ο διαγωνισμός είτε έτσι είτε αλλιώς θα διεξαχθεί, ξεκαθάρισε, «ίσως και τον επόμενο μήνα».
Οι λίστες
Εμεις δεν βάλαμε τις λίστες με τους καταθέτες στα συρτάρια. Τις πήγαμε αμέσως στον εισαγγελέα και έχουν αρχίσει οι εισπράξεις. Τι λέει ο κος Μητσοτάκης για τον στενό συνεργάτη του Σαμαρά (σ.σ. Παπασταύρου). Ελεγε μακάρι να είχαμε δέκα, εγώ λέω μακάρι να είχαμε είκοσι για να πληρώνουν…

{{-PCOUNT-}}39{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ