Κυριακή, 18 Απρίλιος 2021

Τσίπρας: Θα τηρήσουμε τη συμφωνία ακόμα και ως αντιπολίτευση

Τη βεβαιότητά του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κερδίσει τις εκλογές εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη ΔΕΘ.

«Κανείς δεν δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος. Όλοι η μάχη που κάνουν είναι να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι των παλαιών κομμάτων».

Ο τέως πρωθυπουργός ξεκαθάρισε αναφορικά με τα σενάρια συνεργασιών ότι ακόμη και αν το κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία «η χώρα θα κυβερνηθεί, γιατί κανείς δεν θα πάρει την ευθύνη να την αφήσει ακυβέρνητη», ενώ για το αν θα παραιτηθεί μετά από μία ενδεχόμενη ήττα, ήταν σαφής: «Δεν θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από μένα».

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συνεργασία με ΠΑΣΟΚ ή Ποτάμι, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε: «Δεν θέλω να αφήσω καμία ασάφεια. Γιατί δεν ρωτάτε εκείνα τα κόμματα; Διεκδικούμε να έχουμε 151 έδρες.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «τήρηση συμφωνίας για έξοδο από μνημόνια», λέγοντας ότι «θα δώσουμε μάχη για να πετύχουμε όσο το δυνατόν περισσότερα στα θέματα που εμείς αφήσαμε ανοικτά»

Κάνοντας την αυτοκριτική του, είπε πως «κοιτάζουμε μπροστά, αναγνωρίζουμε τα λάθη μας, είμαστε περήφανοι για τις επιλογές μας. Τώρα και σοφότεροι είμαστε και εμπειρότεροι μετά τη δοκιμασία που περάσαμε».

Επίθεση στη ΝΔ

Ο τέως πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ, λέγοντας ότι ο κ. Μεϊμαράκης πρέπει να ζητήσει συγγνώμη που φόρτωσε τον ελληνικό λαό με τόσα χρέη.

«Δεν ζητάω να μου πει συγγνώμη που με είπε “ψευτράκο”, “πονηρούλη”», υπογράμμισε ο ίδιος, τονίζοντας ότι «είναι οξύμωρο να ζητάει συνεργασία και να θέλει να πείσει ότι δεν έχει διαφορές».

Στο δημοψήφισμα, πρόσθεσε, μας έλεγε η Ν.Δ. πείτε “ναι” τη στιγμή που το πρόγραμμα Γιούνκερ προέβλεπε μόνο 5 δισ. Τώρα με τη συμφωνία φέρνουμε 83 δισ. με τα οποία καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και καλύπτουμε τα ομόλογα έως το 2019 με χαμηλότερο τόκο. Αποχρεωνόμαστε ουσιαστικά και διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το ποσό των 90 δισ. που λέει ότι κόστισε η διακυβέρνηση.

Ο Αλ.. Τσίπρας είπε για τον ο Ευ. Μεϊμαράκη πως δεν ξέρω αν ο ίδιος θέλει γίνει πρωθυπουργός, βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, καταλαβαίνει τα όριά του. Δεν λέει η Ν.Δ. ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας αλλά τι υποσχέθηκε και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Ο λαός κρίνει και ο λαός θα αποφασίσει ποιος θέλει τελικά να τον κυβερνήσει, είπε ο ίδιος, ξεκαθαρίζοντας ότι «θα προστατεύσουμε τους αδύναμους, δεν θα γίνει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας βάσει της συμφωνίας».

Ο κ. Τσίπρας ζήτησε καθαρή εντολή και έβαλε το δίλημμα το εκλογών που όπως είπε είναι αν θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η ΝΔ, ενώ υποστήριξε πως ο κ. Μεϊμαράκης δημιουργούν την εντύπωση στον κόσμο ότι δεν έχουν καμία διαφορά από το κόμμα του.

Όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «φέραμε μία συμφωνία διαπραγματευόμενο σκληρά, δώσαμε τη μάχη κερδίσαμε πολλά, εφαρμόσαμε μία σειρά από φιλολαϊκά μέτρα σε σύγκρουση με τους δανειστές». 

«Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση»

Σύμφωνα με τον ίδιο, δυνατότητα προοπτικής προσφέρει η συμφωνία, ο δρόμος της δραχμής δεν είναι ο δρόμος εξόδου από την κρίση, είναι ένα αδιέξοδο, γι’ αυτό και ακολουθούμε τον δρόμο του ευρώ και της ανάπτυξης.

Η συμφωνία της κυβέρνησης με τους θεσμούς πρέπει να τηρηθεί, απάντησε στο ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ εφόσον είναι κυβέρνηση εκ νέου θα εφαρμόσει τη συμφωνία που πέτυχε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι αυτό θα γίνει ταυτόχρονα με αντισταθμιστικά μέτρα, με στόχο να ξεφύγουμε το γρηγορότερο δυνατό από τη μέγγενη της επιτροπείας, με την ελάφρυνση του χρέους, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την αλλαγή των κακώς κειμένων, με σημαντικές μεταρρυθμιστικές τομές.

«Εγώ υπηρετώ ένα πολιτικό σχέδιο, κάποιοι θα επιχειρήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Δεν θα τους κάνει την χάρη ο ελληνικός λαός, θα του δώσει την δύναμη να συνεχίσει αυτό που άρχισε τον Γενάρη του 2015», δήλωσε.

Ο τέως πρωθυπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές ανάμεσα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις προοδευτικές δυνάμεις του τόπου και τις δυνάμεις εκείνες που δοκιμάστηκαν στη διακυβέρνηση της χώρας επί 40 χρόνια, όπου η ΝΔ είχε κομβικό ρόλο.

Διευκρίνισε ότι έχει αποδειχτεί πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να συνεργαστεί ακόμα και με δυνάμεις που έχουν αντίθετη ιδεολογία, όπως με τους ΑΝΕΛ, που υπήρξε μια έντιμη συνεργασία.

Εκτίμησε πως το γεγονός ότι αυτή τη στιγμή εμφανίζουμε χαμηλή συσπείρωση ίσως αποδειχτεί πλεονέκτημα, γιατί υπάρχει «δεξαμενή» από την οποία μπορεί να αντλήσει δυνάμεις.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το νομοσχέδιο για τις τηλεοπτικές άδειες είναι ήδη στη Βουλή και αμέσως μετά θα γίνει νόμος του κράτους, εφόσον είμαστε κυβέρνηση.

«Δεν φοβόμαστε το πολιτικό κόστος, οι νόμοι θα εφαρμόζονται για όλους, θα μπει μια τάξη σε αυτήν τη χώρα», είπε ο κ. Τσίπρας, στέλνοντας το μήνυμα πως «πρέπει ο ελληνικός λαός να ξέρει, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όταν χρειάστηκε να κάνει ένα μεγάλο συμβιβασμό, δεν “κοίταξε “το πολιτικό κόστος».

Κάνοντας σύγκριση με τη συμφωνία του 2010 που έφερε ο Γ. Παπανδρέου, ο ίδιος μίλησε για «συνθήκες πολύ ευνοϊκότερες, ήταν συμφωνία δημοσιονομικής προσαρμογής 17 δισ. ετησίως, η δεύτερη συμφωνία Σαμαρά 10 δισ. ετησίως, εμείς φέραμε συμφωνία με 2,9 δισ. ετήσια προσαρμογή. Τι είναι χειρότερο;»

«Αν ο λαός επιλέξει την επιστροφή στο χθες ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να υπερασπίζεται όσα υπερασπίζεται σήμερα. Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, εμείς. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία;», συμπλήρωσε.

Αναφορικά με το «άνοιγμα» της κυβέρνησής του στη Μόσχα, ο τέως πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι πήγε δύο φορές στη Μόσχα και έβαλε μπροστά ένα σχέδιο επανεκκίνησης των ελληνορωσικών σχέσεων: 

«Δεν πήγα ποτέ στη Μόσχα να ζητήσω οικονομική βοήθεια. Η λογική του ότι “εμείς θα κάνουμε ό,τι μας πουν κάποιοι άλλοι” είναι αυτή που οδήγησε τη χώρα εκεί που σήμερα βρίσκεται». 

Ο ίδιος υποστήριξε ότι «η Ελλάδα διατηρεί ανεξάντλητες τις γεωπολιτικές της δυνατότητες, παραμένει ένα πεδίο σταθερότητας σε μια εύθραυστη περιοχή συγκρούσεων. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν. Οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν».

Το σποτ των ΑΝΕΛ

Σε σχετικό ερώτημα ο κ. Τσίπρας είπε πως βρήκε συμπαθητικό το προεκλογικό σποτ των ΑΝΕΛ «όπως είχα βρει και συμπαθητικό το προηγούμενο». 

«Η ευρηματικότητα είναι πάντοτε κάτι που πρέπει κανείς να βλέπει καλοπροαίρετα. Συνεργαστήκαμε με πολύ μεγάλη εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο και στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ιδεολογική αφετηρία. 

«Επισημαίνω πως το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχει τίποτα. Του εύχομαι καλή επιτυχία», είπε ο ίδιος.

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «είναι ντροπή να υπάρχει τέτοια υποκρισία σε ένα παγκόσμιο δράμα», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «η θάλασσα του Αιγαίου ξεβράζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό». Μάλιστα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επιτέθηκε στον Σταύρο Θεοδωράκη, χαρακτηρίζοντάς τον «χειρότερο λαϊκιστή από τους λαϊκιστές». 

«Εμείς για το θέμα αυτό δεν παραλάβαμε τίποτα από τη ΝΔ», δήλωσε και συμπλήρωσε ότι «αντί να απολογηθούν για το τι έκαναν, μας κατηγορούν ότι δεν φυλάξαμε τα σύνορα. Έχουν οι θάλασσες σύνορα και δεν το ξέραμε»; Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τα όσα έκανε η κυβέρνησή του «κάτω από αντίξοες συνθήκες», όπως χαρακτηριστικά είπε και αναφέρθηκε στις δύο συνόδους κορυφής για το μεταναστευτικό, στην κατασκευή του πρότυπου ξενώνα στον Ελαιώνα, καθώς και τα 460 εκατ. ευρώ που εξασφαλίστηκαν. 

«Ο κ. Μουζάλας (αναπληρωτής υπουργός αρμόδιος σε θέματα μεταναστευτικής πολιτικής) πατάει πάνω στα βήματα που είχε φτιάξει η ελληνική κυβέρνηση. Ας αναλογιστούμε ότι έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα που δεν αφορά την Ελλάδα αλλά την Ευρώπη» είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και σημείωσε ότι σε σχέση με μία σειρά από άλλους εταίρους, «η Γαλλία και η Γερμανία είχαν μία στάση που ήταν πιο κοντά στις δικές μας θέσεις και απαιτήσεις». 

πηγή: real.gr

{{-PCOUNT-}}37{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ