Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Τσουνάμι η ευέλικτη εργασία στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες του Νότου

Θραύση κάνει η μερική απασχόληση στην Ελλάδα. Σύμφωνα με ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις διαθέσιμες θέσεις εργασίας στην Ε.Ε., σχεδόν 7 στις 10 θέσεις εργασίας που προκύπτουν στην Ελλάδα είναι προσωρινής απασχόλησης, οι λεγόμενες και «ευέλικτες» μορφές εργασίας. Το μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται ότι αντιμετωπίζουν οι ανειδίκευτοι εργάτες, που βρίσκουν ολοένα και πιο δύσκολα δουλειά. Στον αντίποδα, περισσότερες ευκαιρίες εργασίας μπορεί να προκύψουν σε όσους έχουν υψηλή ειδίκευση, και ιδιαίτερα στους τομείς των υπηρεσιών υγείας, της πληροφορικής και σε διάφορες ειδικότητες στις υπηρεσίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια έκθεση φαίνεται πως τα υψηλότερα ποσοστά προσωρινής απασχόλησης καταγράφονται εκτός από την Ελλάδα, στην Ισπανία και τη Σλοβακία. Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση αφορά θέσεις εργασίας που προέκυψαν το 2012. Στη σύγκριση που έγινε σε σχέση με το 2008, δηλαδή λίγο πριν χτυπήσει η κρίση την Ε.Ε., προκύπτει ότι μειώθηκαν στο μισό οι προσλήψεις νέων. Στις ηλικίες 15-29 ετών παρατηρείται μείωση στις προσλήψεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, που φτάνει το 45%, σε σχέση με το 2008 πάντα.

Η έκθεση δημιουργεί τρεις κατηγορίες κρατών, σε σχέση με τον βαθμό που επηρεάστηκαν από την κρίση. Στις χώρες που γνώρισαν τη μεγαλύτερη ύφεση βρίσκονται η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Στις χώρες του Νότου καταγράφηκε πτώση 25% των προσλήψεων. Η μείωση της απασχόλησης έφτασε το 50% σε Ελλάδα, Ισπανία και Λιθουανία από το 2008 έως το 2012. Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου στην Ισπανία έχουν φτάσει στο 90%, στη Σλοβενία στο 89% και στη Γαλλία στο 88%.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ