Παρασκευή, 23 Απρ 2021

Βαφτίζουν κρατικούς φορείς ιδιωτικούς για να μοιράζουν λεφτά αφειδώς σε μεγαλοστελέχη

Απολαμβάνουν (!) μισθούς του ιδιωτικού τομέα, με την ασφάλεια, όμως, του ΔημοσίουAντί να περιμένουν τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) για τα δώρα Πάσχα και Χριστουγέννων, καθώς και για το επίδομα αδείας, στην κυβέρνηση έχουν βρει άλλον δρόμο για να επιβραβεύουν τον κομματικό στρατό.

Δημιουργούν νέους κρατικούς φορείς, που βαφτίζονται «ιδιωτικοί», με στόχο οι προνομιούχοι υπάλληλοί τους να απολαμβάνουν τη σιγουριά του Δημοσίου και απολαβές ανώτατων στελεχών του ιδιωτικού τομέα μαζί με τα δώρα! Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι το Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα συμβαίνουν, κινείται στη ζώνη του λυκόφωτος! Δεν είναι ούτε δημόσιος οργανισμός ούτε ιδιωτικός φορέας!

Αλλά και στον πρώην Λειτουργό της Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΛΑΓΗΕ), που σήμερα ονομάζεται ΔΑΠΕΕΠ, δηλαδή Διαχειριστής ΑΠΕ και Εγγυήσεων Προέλευσης Α.Ε., προσλαμβάνεται προσωπικό που αμείβεται με ποσά ανώτερα όσων προβλέπει η νομοθεσία για τους δημοσίους υπαλλήλους. Μάλιστα, από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ) στέλνουν επιστολές στη διοίκηση του ΔΑΠΕΕΠ με τις οποίες ζητούν «να μας γνωρίσετε τους λόγους για τους οποίους ο φορέας σας δεν εμπίπτει στις διατάξεις του ν. 4354 / 2015» για τη μισθοδοσία του Δημοσίου!

Προς το παρόν απάντηση δεν έχουν λάβει στο ΓΛΚ, αν και έχουν στείλει τουλάχιστον τέσσερις επιστολές στον ΔΑΠΕΕΠ! Οι πλέον κακεντρεχείς υποστηρίζουν ότι οι μισθοί των μεγαλοστελεχών που απασχολούνται σήμερα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, το οποίο δημιουργήθηκε με απόσχιση κλάδου του ΔΑΠΕΕΠ και τη συμμετοχή κρατικών και ιδιωτικών φορέων, είναι πολύ κοντά στους παχυλότατους μισθούς που είχαν ως υπάλληλοι της ΔΕΗ το 2009, δηλαδή λίγο πριν σκάσει η «φούσκα» της ελληνικής οικονομίας.

Προσλήψεις

Μέσω μεταφοράς προσωπικού από φορέα σε φορέα δημιουργείται, επίσης, η ανάγκη πρόσθετων προσλήψεων. Στον ΔΑΠΕΕΠ προσελήφθησαν το 2017, με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ και μέσω της ICAP, περίπου 25 υπάλληλοι με διετείς συμβάσεις (είναι στη διάθεση της «δημοκρατίας») και μισθούς 2.000-2.500 ευρώ.

Βαφτίστηκαν «εργολάβοι» και έτσι ξέφυγαν από το πλαφόν στις αμοιβές που προβλέπει ο νόμος για το Δημόσιο, αν και ο ΔΑΠΕΕΠ είναι κρατικός φορέας. Οι μισοί από τους συγκεκριμένους «εργολάβους» μεταπήδησαν στη συνέχεια στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Ετσι δημιουργήθηκε αυτομάτως «κενό» στον ΔΑΠΕΕΠ και ετοιμάζονται να προσλάβουν άλλους «εργολάβους» στη θέση τους.

Ταυτόχρονα στον υπό ψήφιση νόμο Σταθάκη για την ενέργεια προβλέπεται η πρόσληψη περίπου 30 επιπλέον «εργολάβων». Οπως υποστηρίζουν στην αγορά ενέργειας, «η ανάγκη για πρόσληψη στελεχών που έχουν τις γνώσεις ώστε να λειτουργήσει το Χρηματιστήριο Ενέργειας» δεν αμφισβητείται.
Ομως οι συνεχείς προσλήψεις σε φορείς, όπως ο ΔΑΠΕΕΠ (και άλλες κρατικές εταιρίες στον χώρο της ενέργειας), δείχνουν ότι έχουν δημιουργηθεί θύλακες τακτοποιήσεων, χωρίς τις διαδικασίες του ΑΣΕΠ. Μάλιστα, τα κρούσματα πληθαίνουν όσο πλησιάζουν οι εκλογές.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ