Τρίτη, 19 Ιανουαρίου 2021

Βακτήρια «ένοχα» που προκαλούν λέμφωμα!

Τα βακτήρια που κατοικούν στο έντερο φαίνεται ότι παίζουν ρόλο ακόμη και στην εμφάνιση του καρκίνου. Νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ έδειξε ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι τύποι βακτηρίων που λειτουργούν καθοριστικά στην εμφάνιση λεμφώματος, τον πιο συνηθισμένο τύπο αιματολογικού καρκίνου.

Το λέμφωμα ξεκινά από τα λεμφοκύτταρα του ανοσοποιητικού και εμφανίζεται όταν παρουσιαστεί κάποια μετάλλαξη σε ένα λεμφοκύτταρο, με αποτέλεσμα αυτό να πολλαπλασιάζεται ταχύτερα από το φυσιολογικό, να ζει περισσότερο και γενικώς να μην παρουσιάζει φυσιολογικές λειτουργίες.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι κάποιοι τύποι βακτηρίων επηρεάζουν συγκεκριμένους τύπους καρκίνου του στομάχου, του εντέρου και του ήπατος. Ωστόσο, ελάχιστα ήταν γνωστά για την «ταυτότητα» αυτών των βακτηριακών ειδών και τη σχέση τους με το λέμφωμα.

Ετσι, οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν αν οι διαφορές που υπάρχουν στα βακτήρια από άνθρωπο σε άνθρωπο επηρεάζουν τον κίνδυνο λεμφώματος ή αν ο κίνδυνος περιορίζεται όταν προκαλούνται συγκεκριμένες μεταβολές.

Οπως ανακάλυψαν, τα ποντίκια που πάσχουν από αταξία – τηλεαγγειεκτασία, μια γενετική πάθηση που συνδέεται άμεσα με το λέμφωμα, ζουν περισσότερο αν διαθέτουν κάποια συγκεκριμένα βακτήρια.

Με τον τρόπο αυτόν οι επιστήμονες κατάφεραν να φτιάξουν έναν λεπτομερή κατάλογο με τους τύπους των βακτηρίων που προκαλούν λέμφωμα ή προστατεύουν από αυτό, ο οποίος θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον για τη δημιουργία συνδυαστικών θεραπειών που θα σκοτώνουν τα βακτήρια που ενισχύουν τον καρκίνο (αντιβιοτικών), αλλά και να ενισχύσουν τα βακτήρια που προστατεύουν από την ασθένεια (προβιοτικά).

«Η μελέτη είναι η πρώτη που δείχνει τη σχέση που υπάρχει ανάμεσα στα βακτήρια του εντέρου και στην εμφάνιση λεμφώματος» είπε ο επικεφαλής της μελέτης Robert Schiestl, καθηγητής Παθολογίας και Εργαστηριακής Ιατρικής. «Δεδομένου ότι το μικροβίωμα μπορεί να υποστεί μεταβολές, αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπόσχονται πολλά σε ό,τι αφορά το κυτταρικό Β λέμφωμα και άλλες ασθένειες».

Η μελέτη διεξήχθη από ερευνητές του πανεπιστημίου UCLA στην Καλιφόρνια και δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Cancer Research.

Αλεξάνδρα Χυδηριώτη

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ