Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

«Βαπτίζει» πλεόνασμα το έλλειμμα του 1,5 δισ.!

Παρά τα σκωπτικά σχόλια που προκάλεσαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό οι πρόσφατες ανακοινώσεις για πρωτογενές πλεόνασμα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας επανήλθε χθες. Με αφορμή τα οριστικά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουρίου – Ιουλίου, επανέλαβε πως το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε τον Ιούλιο στα 2,5 δισ. ευρώ!

Παρά τις λογιστικές αλχημείες του κ. Σταϊκούρα, ο Προϋπολογισμός έχει πρωτογενές έλλειμμα που φτάνει στο 1,5 δισ. ευρώ. Για να κρύψει αυτήν τη «μαύρη τρύπα» του Προϋπολογισμού, ο κ. Σταϊκούρας πήρε κονδύλια ύψους 1,5 δισ. ευρώ από την πρόσφατη δόση του δανείου της τρόικας (τα χρήματα που ήρθαν από τις ευρωπαϊκές τράπεζες) και τα «βάφτισε» φορολογικά έσοδα!

Για να «φτιάξει» αυτήν τη μαγική εικόνα του Προϋπολογισμού (ότι δηλαδή το «ταμείο» έχει πλεόνασμα… εν μέσω κρίσης), ο κ. Σταϊκούρας:

-Κράτησε χρήματα στα ταμεία «παγώνοντας» επιστροφές φόρων 663.000.000 ευρώ, που δικαιούνται φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις.

-«Ψαλίδισε» κατά 1,3 δισ. ευρώ το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το μόνο αναπτυξιακό εργαλείο που έχει απομείνει για να γίνουν έργα στη χώρα και να πέσει χρήμα στην αγορά.

Παρά τα κόλπα του κ. Σταϊκούρα, η κακή πορεία του Προϋπολογισμού αποτυπώνεται στην είσπραξη των… πραγματικών φορολογικών εσόδων. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά:

-Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 593.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Τα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων παρουσίασαν υστέρηση κατά 585.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Τα έσοδα από άμεσους φόρους παρελθόντων οικονομικών ετών (ΦΑΠ 2011) παρουσίασαν υστέρηση κατά 253.000.000 ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου.

-Οι εισπράξεις από τον ΦΠΑ πετρελαιοειδών καταγράφουν υστέρηση 265.000.000 ευρώ.

-Από τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα τσιγάρα και τα ποτά εισπράχθηκαν 352.000.000 ευρώ λιγότερα.

Από τα στοιχεία της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού προκύπτει ότι το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν «έγραψε» στις δαπάνες 606.000.000 ευρώ για επιστροφές φόρου παρελθόντων ετών και 3,45 δισ. ευρώ για εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες. Με τη δικαιολογία ότι τα ποσά αυτά αφορούν παλαιότερα χρόνια, το υπουργείο Οικονομικών «έκρυψε» τις συγκεκριμένες δαπάνες σε παλαιότερους Προϋπολογισμούς. Ετσι, το υπουργείο Οικονομικών παρουσιάζει ταμειακό πλεόνασμα 2,5 δισ. ευρώ, όταν κανονικά ο Προϋπολογισμός την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2013 θα έπρεπε να δείχνει πρωτογενές έλλειμμα 1,5 δισ. ευρώ!

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ