Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Βαρθολομαίος: Τίμησε στην Πόλη τον Χρ. Γιανναρά

Του απένειμε το Οφίκιο του Αρχοντος Μεγάλου Ρήτορος παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής ΒαλουκλήΜε το Οφίκιο του Αρχοντος Μεγάλου Ρήτορος τίμησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τον διακεκριμένο ομότιμο καθηγητή πανεπιστημίου και συγγραφέα Χρήστο Γιανναρά μετά το πέρας του εσπερινού, κατά τον οποίο χοροστάτησε την παραμονή της εορτής της Ινδίκτου, στην Ι. Μ. Ζωοδόχου Πηγής Βαλουκλή, παρουσία πλήθους ιεραρχών, αρχόντων οφικιαλίων, του γενικού προξένου της Ουκρανίας στην Κωνσταντινούπολη Ολεκσάντρ Γκαμάν και πιστού λαού. 

«Η Αγία του Χριστού Μεγάλη Εκκλησία σάς απονέμει σήμερον εν τη ιστορική ταύτη Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Ζωοδόχου Πηγής, τω πανσέπτω ενδιαιτήματι της Παναγίας της Βαλουκλιωτίσσης, διά των χειρών της ημών μετριότητος, το αρχοντικόν Οφίκιον αυτής, του Αρχοντος Μεγάλου Ρήτορος» είπε ο κ. Βαρθολομαίος και συνέχισε:

«Εν λατρευτική συνάξει και εορτίω ατμοσφαίρα, η οποία, όπως υμείς γράφετε, “ανθρωπεύει τους ανθρώπους” (“Νεοελληνική ταυτότητα”, σ. 217), κατατάσσομεν και υποδεχόμεθα τον νέον Αρχοντα Μέγαν Ρήτορα Χρήστον Γιανναράν εις την χορείαν των οφικιαλίων της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως».

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους η Μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως τίμησε τον κ. Γιανναρά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος επεσήμανε: «Τιμώμεν, Εντιμολογιώτατε, την μεγάλην προσφοράν σας εις την θεολογίαν, την φιλοσοφίαν, την παιδείαν και τον πολιτισμόν. Θαυμάζομεν την πλουσιωτάτην συγγραφικήν παραγωγήν σας, η οποία περιλαμβάνει περί τας εξ δεκάδας σπουδαίων βιβλίων. Αναγνωρίζομεν την διαρκή και ευδόκιμον δημοσίαν μαρτυρίαν σας “περί της εν ημίν ελπίδος”, τον γλαφυρόν λόγον του χαρισματικού ομιλητού και συζητητού, ο οποίος ήγγιζε και εγγίζει τας χορδάς της ψυχής και της διανοίας αναριθμήτων ανθρώπων, ημετέρων και θύραθεν, νέων και εν ηλικία, απλών και εν εξουσίαις, συνέβαλεν εις την προβολήν των πνευματικών θησαυρών της Ορθοδόξου ημών παραδόσεως, εβοήθησε τους πιστούς εις την συνάντησίν των με τον σύγχρονον κόσμον, την κριτικήν αξιολόγησιν του πολιτισμού του και την εκτίμησιν των θετικών προοπτικών του. Το έργον σας αποτελεί πολύτιμον πνευματικήν παρακαταθήκην και διά τας επερχομένας γενεάς».

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ