Δευτέρα, 12 Απρίλιος 2021

Βάσεις ΑΕΙ-ΤΕΙ: Οι μεσαίοι βαθμοί φέρνουν άνοδο!

Ανοδο των βάσεων εισαγωγής στις περισσότερες σχολές και σχεδόν σε όλα τα Επιστημονικά Πεδία προβλέπουν οι ειδικοί ύστερα από προσεκτική μελέτη των βαθμολογικών στοιχείων. Αν και πρόκειται για πρώιμες εκτιμήσεις και δεδομένου ότι η κίνηση των βάσεων επηρεάζεται, κατά κύριο λόγο, από τις επιλογές των υποψηφίων όπως θα αποτυπωθούν στο μηχανογραφικό τους δελτίο, πλέον έχουν αρχίσει να σχηματίζουν εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι. Μιλώντας στην «κυριακάτικη δημοκρατία» ο Κώστας Αμπατζίδης, πρόεδρος Ομοσπονδίας Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος (ΟΕΦΕ), αποδίδει την (αναμενόμενη) αυξητική πορεία των βάσεων στις καλές επιδόσεις των υποψηφίων. «Η θεματοδότηση ήταν σε σωστή βάση, με εκπαιδευτικά κριτήρια και χωρίς ακραία ερωτήματα και, παρότι ο μέσος όρος δυσκολίας ήταν υψηλότερος συγκριτικά με πέρυσι, οι διαγωνιζόμενοι έπιασαν καλές βαθμολογίες» εκτιμά ο κ. Αμπατζίδης.

Μάλιστα, σε αντίθεση με τις προηγούμενες χρονιές που απουσίαζαν οι μεσαίες βαθμολογίες (14-17), φέτος υπάρχουν πολλά γραπτά σε αυτήν τη βαθμολογική κλίμακα. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΟΕΦΕ, στο πρώτο Επιστημονικό Πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) αναμένεται μικρή αύξηση των βάσεων, κυρίως στα Τμήματα Νομικής, ενώ στα Τμήματα Ψυχολογίας και Φιλοσοφικής πιθανολογείται ότι οι βάσεις θα κινηθούν σε γενικές γραμμές στα περσινά επίπεδα.

Στο δεύτερο (Θετικών Επιστημών) και το τέταρτο (Τεχνολογικών Επιστημών) Επιστημονικό Πεδίο προβλέπεται οριακή αύξηση σε ορισμένα τμήματα, όπως αυτά των Αρχιτεκτόνων, των Μηχανικών και των Μηχανολόγων. Η άνοδος αυτή ενδέχεται να ξεπεράσει τα 400 μόρια σε σχολές των οποίων οι βάσεις την περασμένη χρονιά κυμάνθηκαν μεταξύ 14.000 και 16.000 μορίων.

Τμήματα όπως το Πολυτεχνικό Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης στην Ξάνθη, τα οποία πέρυσι είχαν «χάσει» έως και 1.500 μόρια, παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις, ενώ σαφή άνοδο «βλέπουν» οι αναλυτές στις Σχολές του τρίτου Επιστημονικού Πεδίου, δηλαδή στις επιστήμες Υγείας, η οποία οφείλεται στην αύξηση του αριθμού των αριστούχων από το 1% τα περασμένα έτη στο 3%.

Οπως χαρακτηριστικά λέει ο κ. Αμπατζίδης, ειδικά οι Ιατρικές Σχολές «θα ξαναβρούν τις παλιές τους δόξες», αφού η χαμηλότερη βάση εισαγωγής δεν αναμένεται να πέσει κάτω από τα 18.500 μόρια. Πάντως, ελαφρώς πεσμένες αναμένονται οι βάσεις στο πέμπτο Επιστημονικό Πεδίο (Επιστημών Οικονομίας και Διοίκησης). Τα εύκολα θέματα στις Αρχές Οικονομικής Θεωρίας, που είναι το βασικό μάθημα με τον υψηλότερο συντελεστή, σε συνδυασμό με την αύξηση στον αριθμό των προσφερόμενων θέσεων και τη μείωση στον αριθμό των υποψηφίων, φέρνουν πτώση στις βάσεις.

Οσον αφορά τις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Σχολές, οι βάσεις των οποίων την τελευταία τριετία έχουν «πιάσει ταβάνι», παραμένουν στα ύψη! «Προφανώς και δεν περιμένουμε να υπάρξει πτώση, γιατί η ζήτηση και ο ανταγωνισμός θα διατηρηθούν σε πολύ υψηλά επίπεδα, αλλά δεν υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω αύξησης, άρα υποθέτουμε ότι δεν αλλάζει κάτι συγκριτικά με πέρυσι» λέει ο κ. Αμπατζίδης.

Στα ΤΕΙ, σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρυσι υπήρξε μια… τρελή πορεία λόγω και των συγχωνεύσεων με το σχέδιο «Αθηνά» και τελικά όχι μόνο δεν καταγράφηκαν τεράστιες μειώσεις στις βάσεις, αλλά αντίθετα σε κάποιες σχολές καταγράφηκε σημαντική άνοδος. Για τον λόγο αυτόν, όπως εκτιμά ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ, «αναμένουμε μια συγκρατημένη αύξηση των βάσεων, με εξαίρεση τα τμήματα που βρίσκονται σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν μεγάλη ζήτηση». Σε κάθε περίπτωση, εκπαιδευτικοί και φροντιστές δεν περιμένουν εκπλήξεις στις βάσεις εισαγωγής. Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κ. Αμπατζίδης, «αν υπάρξει μαζική αδιαφορία για τα Παιδαγωγικά Τμήματα μπορεί να έχουμε τεράστια πτώση, αλλά αυτό δεν το γνωρίζουμε ακόμα. Λογικά οι υποψήφιοι απομακρύνονται από σχολές που παλιά υπόσχονταν διορισμό και διαφοροποιούνται οι επιλογές τους, αλλά αυτό δεν συνέβη πέρυσι. Μάλλον θα προτιμήσουν σχολές οι οποίες θα τους προσφέρουν γνώσεις και δεξιότητες που θα τους φανούν χρήσιμες στον ιδιωτικό τομέα, μιας και όλοι γνωρίζουμε ότι οι πόρτες του Δημοσίου θα είναι κλειστές για μεγάλο διάστημα».

Οι μετεγγραφές θα καθορίσουν τα όρια

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει ο πρόεδρος της ΟΕΦΕ Κώστας Αμπατζίδης στην «κυριακάτικη δημοκρατία» στο θέμα των μετεγγραφών, το οποίο, όπως αναφέρει, είναι καθοριστικός παράγοντας για τις αυξομειώσεις στις βάσεις εισαγωγής. «Πρέπει πάρα πολύ γρήγορα να ξεκαθαρίσει το τοπίο για τα κριτήρια των μετεγγραφών, αφού είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου» εξηγεί και συνεχίζει: «Αν, για παράδειγμα, οι μετεγγραφές για κάποιες κατηγορίες είναι ελεύθερες και ένας υποψήφιος που υπάγεται σε αυτές θέλει να εισαχθεί στο Οικονομικό της Αθήνας, μπορεί να δηλώσει το αντίστοιχο τμήμα σε οποιοδήποτε ΑΕΙ, όπως το Πανεπιστήμιο Αιγαίου». Αντίθετα, σημειώνει ο κ. Αμπατζίδης, «αν οι μετεγγραφές δεν είναι ελεύθερες, δεδομένου ότι το οικονομικό στοιχείο είναι πολύ ισχυρό, ο υποψήφιος θα επιλέξει πρώτα τα ιδρύματα της Αθήνας και στη συνέχεια μόνο αυτά που βρίσκονται σε κοντινές περιοχές, με αποτέλεσμα να εκτοξευθούν οι βάσεις στα κεντρικά πανεπιστήμια».

Η ΟΕΦΕ κάνει λόγο για άρρηκτη σύνδεση μεταξύ του θεσμού των μετεγγραφών και του τρόπου συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, δηλαδή τη σειρά με την οποία επιλέγονται οι σχολές, γεγονός που μπορεί να επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Υπενθυμίζεται ότι τόσο οι βαθμολογίες των επιτυχόντων όσο και τα κριτήρια των μετεγγραφών αναμένεται να ανακοινωθούν έως τα τέλη της νέας εβδομάδας. Αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν στη διάθεσή τους περίπου 11 ημέρες για να επεξεργαστούν και να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ