Τρίτη, 13 Απρίλιος 2021

«Βατερλό» για χιλιάδες μαθητές!

Τα έκαναν τα μαγικά τους η Κεντρική Εξεταστική Επιτροπή και το υπουργείο Παιδείας και με τα πρωτοφανούς δυσκολίας θέματα στις φετινές πανελλαδικές εξετάσεις κατάφεραν να… εξαφανίσουν τους αριστούχους. Μόλις και μετά βίας, δύο στους 100 υποψηφίους έπιασαν το άριστα συγκεντρώνοντας βαθμολογία μεγαλύτερη των 19.000 μορίων, ενώ ένας στους τρεις διαγωνιζομένους θα δει στο απολυτήριό του να αναγράφεται βαθμός πρόσβασης μικρότερος από τη βάση του 10. Ωστόσο, οι πραγματικά άτυχοι των πανελλαδικών εξετάσεων ήταν οι μαθητές που είχαν επιλέξει την Τεχνολογική Κατεύθυνση. Τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας μιλάνε από μόνα τους: έξι στους 10 διαγωνιζομένους που προέρχονται από την Τεχνολογική συγκέντρωσαν γενική βαθμολογία μικρότερη από τη βάση!

Μπορεί ως σήμερα οι μαθητές να «έτρεμαν» τη Φυσική και τα Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης λόγω των θεμάτων- παγίδων και των επιστημονικά λανθασμένων θεμάτων, ωστόσο, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν μόνο αυτά που έριξαν τους βαθμούς τους. Σχεδόν ένας στους δύο διαγωνιζομένους έπεσε κάτω από τη βάση στα εν λόγω μαθήματα, όμως, η Ιστορία, τα Μαθηματικά και η Φυσική Γενικής Παιδείας ήταν το πραγματικό βατερλό των παιδιών.

Περισσότεροι από τους μισούς υποψηφίους δεν κατάφεραν να πιάσουν τη βάση στην Ιστορία και τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα. Μόνο τέσσερις στους 10 μαθητές στη Φυσική και τρεις στους 10 στα Μαθηματικά έγραψαν πάνω από τη βάση. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, οι χειρότερες επιδόσεις που καταγράφηκαν φέτος είναι στο μάθημα της Φυσικής και πρόκειται για γραπτά από μαθητές της Τεχνολογικής ΙΙ (78,33% κάτω από τη βάση), οι οποίοι δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν στα εξαιρετικής δυσκολίας ερωτήματα.

Οι μαθητές πλέον έχουν το βλέμμα στραμμένο στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου και, κυρίως, στις βάσεις εισαγωγής που αναμένονται το τελευταίο δεκαήμερο του Αυγούστου. Οι βαθμολογίες, πάντως, που ανακοινώθηκαν χθες όχι απλώς επιβεβαιώνουν τις εκτιμήσεις των εκπαιδευτικών αναλυτών για σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής, αλλά δημιουργούν μια ξεκάθαρη εικόνα, η οποία είναι ακόμα πιο απογοητευτική. Οι βάσεις στη συντριπτική πλειονότητα των σχολών αναμένεται να ακολουθήσουν καθοδική πορεία, ενώ σε αρκετά πανεπιστημιακά και τεχνολογικά τμήματα της περιφέρειας η πτώση θα ξεπεράσει τα 3.000 μόρια.

Σε κάθε περίπτωση, το φαινόμενο που θα κυριαρχήσει είναι αυτό της τεράστιας απόκλισης ανάμεσα στη βαθμολογία του υποψηφίου που θα εισαχθεί πρώτος και σε αυτήν του μαθητή που θα εισαχθεί τελευταίος στην ίδια σχολή. Αυτό σημαίνει ακόμη ότι και στα παραδοσιακά υψηλόβαθμα τμήματα θα υπάρξει σημαντική μείωση στις βάσεις, η οποία υπολογίζεται βάσει των μορίων που συγκεντρώνει ο τελευταίος υποψήφιος που εισάγεται σε αυτά. Οσον αφορά τις βάσεις των ΤΕΙ, αυτές θα οδηγηθούν σε κατρακύλα, αφού θα παρασυρθούν από τις χαμηλές βαθμολογίες, κατά κύριο λόγο, των μαθητών της Τεχνολογικής Κατεύθυνσης.

Εύη Πανταζοπούλου

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ