Κυριακή, 29 Νοεμβρίου 2020

Βαθιά υπόκλιση του Τσίπρα στο Βερολίνο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Ο… Κουταλιανός Αλέξης Τσίπρας μάλλον τρέμει στη μπρος. Σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό περιοδικό «Time» υποβάλλει τα… σέβη του στη Γερμανίδα καγκελάριο κάνοντας δηλώσεις υποτέλειας.

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να κερδίσει τις εκλογές, φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί ότι αδικούν την κυρία Μέρκελ όσοι την παρομοιάζουν με ναζί! Εκφράζει μάλιστα τη διαφωνία του με τις πολιτικές γελοιογραφίες που εμφανίζουν τη Γερμανίδα καγκελάριο με τη σβάστικα στο μπράτσο και με στολή Γερμανού αξιωματικού. «Είναι άδικο και πρέπει οπωσδήποτε να αντιστραφεί» ισχυρίζεται εμφατικά και για άλλοθι προσθέτει ότι η αντιστροφή του κλίματος προϋποθέτει αμοιβαίες πρωτοβουλίες. «Χρειάζεται οι Γερμανοί ηγέτες να καταλάβουν ότι δεν πρέπει να επιμένουν στις σκληρές δημοσιονομικές προτάσεις ούτε να προσβάλλουν την αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα είναι κυρίαρχο κράτος, όχι γερμανική αποικία» λέει σε ηπιότερο ύφος απ’ ό,τι παλιότερα, ψελλίζοντας για τα μάτια του κόσμου ότι είναι απαράδεκτο ο κ. Σόιμπλε να μας υπαγορεύει πότε θα κάνουμε εκλογές και η κυρία Μέρκελ πότε και με ποιο ερώτημα θα κάνουμε δημοψήφισμα. Τον λόγο του «λειαίνει» και όταν λέει ότι «η κυρία Μέρκελ φέρει μεγάλη ευθύνη για την ύφεση στην οποία βρίσκονται η ευρωζώνη και το ευρώ», καθώς επιμένει σε μία «αδιέξοδη πολιτική», όταν μόλις λίγες μέρες πριν, μιλώντας στο BBC, την κατηγορούσε ότι παίζει «πόκερ» με τις ζωές των ανθρώπων. «Πρέπει να διδασκόμαστε από τα λάθη του παρελθόντος, όπως το 1930, που οδηγηθήκαμε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» συνεχίζει, χτυπώντας στο ευαίσθητο σημείο της Γερμανίας, άσχετα αν το καλύπτει πίσω από τις διαφορές της τότε ευρωπαϊκής πολιτικής με τις πολιτικές Ρούσβελτ στις ΗΠΑ. Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα κοπεί η βοήθεια από την Ε.Ε., ποντάρει στην επικράτηση της λογικής, μιλώντας για «ψυχρό πόλεμο» με τους δανειστές, όπου οι δύο πλευρές μπορούν να πατήσουν ένα κουμπί και να καταστρέψουν τα πάντα. «Δεν θα υπάρξουν νικητές ύστερα από αυτό. Ολοι χάνουμε» λέει, καλοπιάνοντας τους Γερμανούς πολίτες, αφού «όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με την κυρία Μέρκελ, δεν συγκρουόμαστε μαζί τους»…

Στη συνέντευξη με τίτλο «Ο Τσίπρας είναι ο Ελληνας που κάνει την Ευρώπη να τρέμει», ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτηρίζει «εγκληματίες» τους προηγούμενους κυβερνώντες στην Ελλάδα και «αθωώνει» πλήρως τους πολίτες. Υποστηρίζει ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη δεν αποτελεί επιλογή, ελπίζοντας ότι οι ηγέτες της θα παραδεχτούν το «λάθος» τους και δεν θα διακινδυνεύσουν την ευημερία εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλη την Ευρώπη, αφού, μετά την Ελλάδα, θα ακολουθήσουν η Ισπανία και η Ιταλία. «Αν συνεχίσουμε με το φάρμακο λιτότητας και ειδικά σε μία υψηλότερη δόση, τότε η Ελλάδα θα αναγκαστεί να βγει από το ευρώ» λέει, εξηγώντας ότι, κατόπιν, οι αγορές θα κυνηγήσουν τον επόμενο στόχο. Στο ερώτημα αν θεωρεί εαυτόν Ελληνα ή Ευρωπαίο, δίνει «διπλωματική» απάντηση αυτοπροσδιοριζόμενος ως Ελληνας, δεδομένου ότι η Ελλάδα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Ευρώπης. Αναφέρεται μάλιστα στον μύθο της απαγωγής της Ευρώπης από τον Δία, παραλληλίζοντας με την απειλή απαγωγής της σήμερα από τις αγορές και εκφράζοντας την ελπίδα του για επιβίωση της ευρωζώνης».


Ενα κρεσέντο υποσχέσεων και θολά συνθήματα στο κυβερνητικό πρόγραμμα (του ΣΥΡΙΖΑ) τύπου Ανδρέα

Με το θολό σύνθημα «θα πληρώσουν οι πλούσιοι και όχι οι φτωχοί» (που παραπέμπει σε τακτικές του Ανδρέα Παπανδρέου, σε αντίγραφο του οποίου άλλωστε προσπαθεί να μεταβληθεί) και δίχως την παρουσίαση κοστολογημένων προτάσεων και μετρήσιμων στόχων, ο Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε χθες το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Από την κατάμεστη αίθουσα του Πολυχώρου Αθηναΐς στον Βοτανικό και παρουσία διπλωματικών αντιπροσωπιών από την Κούβα και τη Βενεζουέλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ύστερα από αλλεπάλληλα πισωγυρίσματα και αντιφάσεις, κήρυξε εκ νέου τον ανένδοτο κατά των δανειστών και της τρόικας, προβάλλοντας για τις εκλογές της 17ης Ιουνίου το υπερφίαλο δίλημμα: «Μνημόνιο ή ΣΥΡΙΖΑ».

Υποσχέθηκε ότι όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας θα ζητήσει από τη Βουλή την κατάργηση του Μνημονίου και των εφαρμοστικών νόμων, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει για μονομερή καταγγελία. Μάλιστα διατύπωσε την άποψη ότι το Μνημόνιο θα αντικατασταθεί από ένα εθνικό σχέδιο ανόρθωσης για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.

Αναφορικά με τη διευθέτηση του δημοσίου χρέους κινήθηκε στο πνεύμα της καταγγελίας των επαχθών όρων του, με στόχο την επαναδιαπραγμάτευσή τους στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επιδιδόμενος σε ένα κρεσέντο υποσχέσεων -τις οποίες ωστόσο, φοβούμενος ότι μπορεί να τις βρει μπροστά του, φρόντιζε να τις ανακοινώνει υπό την αίρεση των δυνατοτήτων της οικονομίας- ανέφερε ότι από τις πρώτες κινήσεις του θα είναι: Η κατάργηση των νόμων που μείωσαν τον κατώτερο μισθό και τα επιδόματα ανεργίας και ασθένειας και η επαναφορά τους στα επίπεδα των 751 ευρώ για μισθούς και 461 ευρώ για επιδόματα. Η άρση της κατάργησης της μετενέργειας, η κατάργηση των χαρατσιών, κυρίως όμως για τους άνεργους, τους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους και όσους ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας, η θεσμοθέτηση πλήρους και καθολικού περιουσιολογίου με θέσπιση αυστηρών ποινών που θα προβλέπει δήμευση της περιουσίας όσων δεν τη δηλώνουν, μείωση συντελεστών ΦΠΑ και ελαχιστοποίησή τους για τα είδη σίτισης και διατροφής.

Αίσθηση προκάλεσε ο τρόπος με τον οποίο σκοπεύει ο ΣΥΡΙΖΑ να αντιμετωπίσει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε την ίδρυση ενός ταμείου Εθνικού Πλούτου και Κοινωνικής Ασφάλισης, στο οποίο θα μεταφέρονται όλα τα δικαιώματα του φυσικού και ορυκτού πλούτου της χώρας, περιλαμβανομένων και των «εσόδων» από τα κοιτάσματα που μπορεί να προκύψουν στο μέλλον από τις εξορύξεις!!!

Ο Α. Τσίπρας ανακοίνωσε επίσης «πάγωμα» των ιδιωτικοποιήσεων και σταδιακή επανακρατικοποίηση των ΔΕΚΟ, καθώς επίσης την εθνικοποίηση και κοινωνικοποίηση των τραπεζών. Επειδή όμως, όπως έχει αποκαλυφθεί, στο ζήτημα αυτό υπάρχει «κρυφή» ατζέντα που προβλέπει ιδιωτικοποιήσεις, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα εξαρτηθεί από τις δυνατότητες της οικονομίας.

Γιώργος Κατσίγιαννης

{{-PCOUNT-}}14{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...