Τετάρτη, 20 Ιανουαρίου 2021

Βελτιώσεις για τους δασικούς χάρτες

Εντός της εβδομάδας έρχεται ρύθμιση ώστε να επιστρέφονται υπό όρους τα χρήματα σε όσους κάνουν ένσταση

Από τον
Β. Παπακωνσταντόπουλο

Την επιστροφή των τελών αντιρρήσεων στους πολίτες σε περιπτώσεις που οι εκτάσεις τους έχουν χαρακτηριστεί δασικές λόγω λάθους ή παράλειψης των δασαρχείων και των δήμων δρομολογεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατίας», η σχετική νομοθετική ρύθμιση είναι έτοιμη και θα κατατεθεί τις επόμενες ημέρες, ίσως κι εντός της εβδομάδας, προβλέποντας παράλληλα την εξαίρεση από τις αναδασωτέες περιοχές των γεωργικών εκτάσεων που είχαν περιληφθεί σε αυτές.

Σύμφωνα με τις νέες διορθωτικές παρεμβάσεις στο αλαλούμ που έχει προκαλέσει η ανάρτηση των δασικών χαρτών, υπάρχουν κάποιες περιπτώσεις για τις οποίες οι πολίτες που θα υποβάλουν αντιρρήσεις, πληρώνοντας το ανάλογο τέλος, θα δουν το ποσό να τους επιστρέφεται. Πότε; Εντός του τριμήνου που προβλέπεται για την εξέταση των αντιρρήσεων.

Ποιες, όμως, είναι οι περιπτώσεις στις οποίες οι ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας θα λάβουν πίσω τα χρήματά τους; Η πρώτη αφορά τις καθυστερήσεις και τις παραλείψεις των δήμων. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλο, οι εφτά στους 10 δήμους δεν έχουν αποστείλει τα οικιστικά περιγράμματα και τις οικιστικές πυκνώσεις, ως όφειλαν εκ του νόμου. Οταν, δηλαδή, ο δήμος όπου ανήκουν τα ακίνητα δεν έχει ενημερώσει το Κτηματολόγιο για τα όρια των οικισμών, οι πολίτες δεν θα επιβαρυνθούν με το τέλος αντίρρησης.
Η δεύτερη περίπτωση, για την οποία θα προβλέπεται επιστροφή τελών στους πολίτες, είναι όταν το Δασαρχείο έχει κάνει πράξη χαρακτηρισμού ή εκχώρηση και δεν την έχει περάσει στον δασικό χάρτη στις περιοχές εποικισμού, οπουδήποτε, δηλαδή, έχει παρέμβει η Πολιτεία και δεν το έλαβε υπόψη στους χάρτες.

Τροπολογία

Με τη ρύθμιση που έχει ετοιμάσει η ηγεσία του ΥΠΕΝ (είτε θα κατατεθεί ως τροπολογία είτε θα περάσει με τη μορφή υπουργικής απόφασης) φιλοδοξεί να κατοχυρώσει τον πολίτη απέναντι σε πρόδηλα λάθη των υπηρεσιών, με στόχο να μην επιβαρυνθεί για ενέργειες που δεν ευθύνεται ο ίδιος.

Παράλληλα, το υπουργείο προχωρά και στην ανάκληση της κήρυξης γεωργικών εκτάσεων σε αναδασωτέες, σε μια προσπάθεια να επιλύσει ένα από τα σημαντικά προβλήματα που δημιούργησε η ανάρτηση των δασικών χαρτών. Θα εξαιρεθούν, δηλαδή, από τις αναδασωτέες περιοχές, άρα και από την ανάρτηση των δασικών χαρτών, οι γεωργικές εκτάσεις που είχαν περιληφθεί σε αυτές. Οι διορθώσεις θα γίνουν από την Πολιτεία, κάτι που σημαίνει ότι οι θιγόμενοι αγρότες θα γλιτώσουν την καταβολή του ειδικού τέλους αντίρρησης. Υπενθυμίζουμε ότι το ύψος του ξεκινά από τα 10 ευρώ και φτάνει ως τα 3.300 ευρώ ανάλογα με την έκταση. Η υποβολή των αντιρρήσεων άρχισε 15 ημέρες μετά την ανάρτηση του δασικού χάρτη και διαρκεί δύο μήνες, με την πρόβλεψη των 20 επιπλέον ημερών για τους κατοίκους του εξωτερικού.

Οι συμβολαιογράφοι ζητούν άμεση ανάκλησή τους

Πολλαπλά λάθη και παραλείψεις στους δασικούς χάρτες διαπιστώνει η Συντονιστική Επιτροπή Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδας. Σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι «δασικοί χάρτες της χώρας, λόγω της πρόσφατης νομολογίας του Συμβουλίου της Επικρατείας, αναρτήθηκαν εσπευσμένα, περιέχουν σωρεία λαθών και χαρακτηρίζουν καλλιεργήσιμες επιφάνειες ως δασικές εκτάσεις, με αποτέλεσμα τον κίνδυνο απώλειας ιδιωτικής περιουσίας, λόγω του τεκμηρίου κυριότητας του Ελληνικού Δημοσίου στις εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως δασικές».

Στην ανακοίνωση ζητείται η άμεση ανάκληση των αναρτημένων δασικών χαρτών, η αναστολή της κύρωσης των δασικών χαρτών για εύλογο χρονικό διάστημα, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διορθώσεις και συμπληρώσεις επ’ αυτών, ο χαρακτηρισμός ως αγροτικών εκτάσεων αυτών που στις αεροφωτογραφίες είτε του έτους 1945 είτε του 1960 φαίνεται να είχαν αγροτικό χαρακτήρα και η μείωση του ειδικού τέλους άσκησης αντιρρήσεων.

Μάλιστα, ξεκαθαρίζεται ότι βάσει της νομολογίας το Συμβούλιο της Επικρατείας έχει αποφανθεί ότι «η διαδικασία κατάρτισης των δασικών χαρτών είναι μεν αυτοτελής και δεν εξαρτάται από τη διαδικασία κατάρτισης του Κτηματολογίου, πλην όμως η κύρωση των δασικών χαρτών θα πρέπει να ολοκληρώνεται πριν από την περαίωση της κτηματογράφησης, άλλως αυτή θα είναι νομικά πλημμελής».

Σύμφωνα με τους συμβολαιογράφους: «Η κατάρτιση του δασολογίου στη χώρα, εκτός από συνταγματική επιταγή, είναι το μόνο αποτελεσματικό μέσο για την προστασία και τη διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων της Ελλάδας».
Τέλος, η Συντονιστική Επιτροπή των Συμβολαιογράφων τονίζει ότι η διοικητική αντιμετώπιση της προστασίας των δασικών εκτάσεων, ισότιμα με την προστασία της ιδιωτικής περιουσίας, θα άρει αδικίες του παρελθόντος και θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την αειφόρα διαχείριση των δασικών οικοσυστημάτων και την εξασφάλιση του πολυλειτουργικού ρόλου τους.

Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες είχε προκληθεί ντόμινο αντιδράσεων από δεκάδες δήμους και φορείς στην Περιφέρεια, με αποκορύφωμα την «απόβαση» των Μανιατών στη Βουλή. Η Επιτροπή Αγώνα που τους εκπροσωπεί υποστηρίζει ότι αγροτική έκταση που αγγίζει το 70% εμφανίζεται ως δασική.

{{-PCOUNT-}}15{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ