Σάββατο, 28 Νοεμβρίου 2020

Βενιζέλος: Αν δεν πληρώσετε θα πάρω πιο σκληρά μέτρα

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Σε έναν πρωτοφανή για τα δημοσιονομικά χρονικά εκβιασμό των πολιτών προχωρά μέσω των σελίδων του προσχεδίου του Προϋπολογισμού ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.

Στο επίσημο κείμενο του προσχεδίου έχει αναγράψει ότι οι στόχοι του Προϋπολογισμού για τη μείωση του ελλείμματος επαφίονται ουσιαστικά στο πώς θα συμπεριφερθούν οι πολίτες, δηλαδή στο αν θα πάνε στην Εφορία για να πληρώσουν τα νέα δυσβάσταχτα χαράτσια. Μάλιστα, υπάρχει και η έμμεση προειδοποίηση ότι αν δεν ανταποκριθούν οι πολίτες, τότε το έλλειμμα θα είναι αυξημένο κατά 0,5% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος ή 1,1 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε νέα μέτρα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του Προϋπολογισμού.

«Ο προσδιορισμός του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης στο 8,5% του ΑΕΠ για το 2011 εξαρτάται προφανώς από τη στάση των Ελλήνων πολιτών και της κοινωνίας συνολικά απέναντι στην κρίσιμη κατάσταση της χώρας» αναφέρεται στο προσχέδιο, προφανώς έπειτα από υπαγόρευση του ίδιου του υπουργού Οικονομικών. Και προσθέτει με νόημα: «Αν δεν υπάρξει η αναγκαία ανταπόκριση σε αυτή την εθνική συλλογική προσπάθεια και με βάση τα ως τώρα δεδομένα της εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, το έλλειμμα μπορεί να αυξηθεί κατά 0,5% του ΑΕΠ. Η δημοσιονομική αφετηρία της χώρας για το 2012 -ο δημοσιονομικός στόχος του οποίου θα επιτευχθεί οπωσδήποτε μετά τα μέτρα που έχουν αποφασιστεί- εξαρτάται συνεπώς από τη στάση όλων μας τους κρίσιμους αυτούς μήνες, κατά τους οποίους κρίνεται ουσιαστικά το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και η διασφάλιση της πραγματικής, μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους».

Με άλλα λόγια λέει ο κ. Βενζιέλος προς τους πολίτες ότι αν τους επόμενους μήνες δεν συμμορφωθείτε «προς τα διαταγάς» για την πληρωμή των νέων φόρων και δεν καθήσετε ήσυχοι στα αβγά σας, τότε «κρίνεται ουσιαστικά το αναπτυξιακό μέλλον της χώρας και η διασφάλιση της πραγματικής, μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημόσιου χρέους». Με άλλα λόγια η χώρα κινδυνεύει να χρεοκοπήσει.


Θέλει κι άλλο αίμα ο Ολι Ρεν

«Δεν επαρκούν τα μέτρα που έχει ανακοινώσει έως τώρα η Ελλάδα για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι για τη μείωση του ελλείμματος». Τη δήλωση-βόμβα έκανε χθες ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Ολι Ρεν, χθες, αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση του προσχεδίου του Προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2012.

Ειδικότερα, ο κ. Ρεν διευκρίνισε ότι «η Ελλάδα έλαβε σημαντικές αποφάσεις αυτές τις τελευταίες εβδομάδες και μέχρι και χθες», προσθέτοντας όμως με νόημα: «Φαίνεται ότι η Ελλάδα πιθανώς να μην μπορέσει να εκπληρώσει τους προδιαγεγραμμένους για φέτος και το επόμενο έτος στόχους. Τα συγκεκριμένα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί μέχρι σήμερα δεν επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων».


Η τρόικα απαιτεί τώρα μισθούς κάτω των 600€ στον ιδιωτικό τομέα

Τη μετατροπή της Ελλάδας σε Κίνα και Ινδία όσον αφορά τους μισθούς θέλει η τρόικα, επιδιώκοντας την πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας. Για να το πετύχουν αυτό, τα μέλη της δεν διστάζουν να καταργήσουν ακόμα και το τελευταίο καταφύγιο των εργαζομένων, δηλαδή την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) του κατώτατου μισθού των 600 ευρώ καθαρά. Η απαίτηση της τρόικας υπεβλήθη κατά τη χθεσινή συνάντηση των επικεφαλής της με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κουτρουμάνη.

Τι ζητούν ακριβώς; Τη θέσπιση νέας, μειωμένης ΕΓΣΣΕ, είτε με την (αναγκαστική) σύμφωνη γνώμη των κοινωνικών εταίρων (ΓΣΕΕ, ΣΕΒ κ.λπ.) είτε με απευθείας νομοθετική ρύθμιση από την κυβέρνηση. Με άλλα λόγια, κατάργηση των συλλογικών διαπραγματεύσεων με νόμο. Την ίδια στιγμή οι τροϊκανοί επιδιώκουν να μην επεκτείνονται οι κλαδικές συμβάσεις στο σύνολο των επιχειρήσεων ενός κλάδου, αφήνοντας ανοιχτό πεδίο για ατομικές συμβάσεις. Ταυτόχρονα, φαίνεται ότι επήλθε συμφωνία στο να υπογράφονται επιχειρησιακές συμβάσεις με τη σύμφωνη γνώμη των 3/5 των εργαζομένων μιας επιχείρησης.

Πιο αναλυτικά:

Κατάργηση ΕΓΣΣΕ: Η τρόικα απαίτησε να καταργηθεί η ισχύουσα, που προβλέπει πρώτο μισθό 751 ευρώ μεικτές αποδοχές, άρα 600 ευρώ καθαρά. Ζήτησε να ξεκινήσουν εκ νέου διαπραγματεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους, για να συμφωνηθεί από κοινού το ποσοστό της μείωσης. Στην περίπτωση που οι εταίροι δεν συμφωνήσουν, τότε η κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτόματη κατάργηση της ΕΓΣΣΕ με απλή νομοθετική ρύθμιση. Ο κ. Κουτρουμάνης εξέφρασε έντονες επιφυλάξεις, λέγοντας ότι θα υπάρξουν αλυσιδωτά προβλήματα από τις μειώσεις στις εισφορές προς τα ταμεία, ενώ θα είναι ανεξέλεγκτη η αντίδραση των συνδικάτων.

Κλαδικές συμβάσεις: Το αίτημα των τροϊκανών ήταν να μην ισχύει η δυνατότητα επέκτασής τους στο σύνολο του κλάδου.

Επιχειρησιακές συμβάσεις: Κυβέρνηση και τρόικα φαίνεται να συμφωνούν στο μοντέλο της εφαρμογής τους σε επιχειρήσεις που συμφωνούν τα 3/5 των εργαζομένων. Το μοντέλο αυτό αφορά περίπου 800.000 επιχειρήσεις κάτω των 20 εργαζομένων. Συνεπώς, σε όσες από αυτές συμφωνούν έως και 12 εργαζόμενοι, τότε θα υπογράφεται επιχειρησιακή σύμβαση με μειωμένες αποδοχές.

{{-PCOUNT-}}17{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Αντώνης Σαμαράς: Από φέρελπις ηγέτης, στην πολιτική κατάντια των «οφσόρ»

Η περήφανη άνοδος και ο ηθικός κατήφορος του ανθρώπου που πρωτοβγήκε βουλευτής πριν από 43 χρόνια και αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας πριν από 11...

Σοβαρό πλήγμα στο εμβόλιο της Οξφόρδης – «Βέλη» και ερωτήματα διεθνών ΜΜΕ για την αποτελεσματικότητά του

Καταγγελίες για σοβαρές παραλείψεις στις κλινικές δοκιμέςΠληθαίνουν οι αμφιβολίες και τα ερωτήματα αναφορικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca σε συνεργασία με...

Ελάχιστη χαλάρωση φέρνουν οι γιορτές

Πώς σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την έξαρση της πανδημίας ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενόψει των ΧριστουγέννωνΑπό ιατρική και επιδημιολογική σκοπιά, είναι παραφροσύνη να ξανανοίξουμε τα Χριστούγεννα. Ο...

Νέο πογκρόμ μίσους από τον παράφρονα Ερντογάν

Ισόβια σε... 337 κατηγορουμένους για την απόπειρα πραξικοπήματοςΑκάθεκτος ο Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει το πογκρόμ των εχθρών του εντός Τουρκίας, με τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ...

Ιατρική αμέλεια καταγγέλλει ο δικηγόρος του Μαραντόνα! Ήταν αβοήθητος επί 12 ολόκληρες ώρες

Από τους Γιώργο Σηφάκη, Χάρη ΔάντσηΟ μεγάλος Ντιέγκο δεν είναι πια εδώ. Το «γιατί» και το «πώς» όμως «έφυγε» προχθές από τον πλανήτη όπου...