Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Βενιζέλος: Οποιος μπορεί ας μας ρίξει

Με έπαρση και αλαζονεία πέταξε το γάντι στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ χθες ο Ευ. Βενιζέλος όταν δέχτηκε πυρ ομαδόν, όπως και οι Γ. Κουτρουμάνης και Δ. Ρέππας, στον διευρυμένο ΚΤΕ Οικονομικών.

«Αν νομίζετε ότι η κυβέρνηση είναι αναποτελεσματική και δεν έχει το ηθικό υπόβαθρο για να νομοθετεί τέτοια μέτρα, τότε ρίξτε την» είπε πετώντας τους το μπαλάκι των ευθυνών. Αναφέρθηκε δε εμμέσως στο «κούρεμα» που μας ετοιμάζεται, λέγοντας ότι «οι Ευρωπαίοι έχουν αναλάβει το χρέος και εμείς το έλλειμμα και τις διαρθρωτικές αλλαγές».

Σφοδρή επίθεση εξαπέλυσε νωρίτερα η Βάσω Παπανδρέου, η οποία τόνισε ότι το πολυνομοσχέδιο δεν μπορεί να περάσει με περαιτέρω φορολόγηση των συνήθων υποζυγίων αν δεν γίνουν κάποια πράγματα. «Πρέπει να καταργήσετε τους 77 οργανισμούς και γραμματείες που ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ την τελευταία διετία» σημείωσε επιβεβαιώνοντας τη Ν.Δ. «Δυόμισι μήνες μετά τις αποκαλύψεις μας για τη δημιουργία περίπου 70 νέων κρατικών δομών η κ. Β. Παπανδρέου αναγνωρίζει το πρόβλημα και ζητά την κατάργησή τους. Ο κ. Βενιζέλος πόσους μήνες θα χρειαστεί για να απαντήσει έμπρακτα;» αναρωτήθηκε σε σχετική δήλωσή του ο εκπρόσωπος της Ν.Δ. Γ. Μιχελάκης

«Πρέπει να ελέγξετε τα πόθεν έσχες των πολιτικών σε βάθος δεκαετίας. Το έχω ξαναπεί, να πάει κάποιος πολιτικός στη φυλακή, ειδάλλως θα μας κυνηγήσουν με πέτρες» είπε επίσης η κ. Παπανδρέου, ζητώντας παράλληλα λίστα με τον αριθμό των μετακλητών στα υπουργεία. «Να τους διώξετε πρώτα και μετά να μιλήσετε για εφεδρεία» πρόσθεσε ζητώντας διορθώσεις στο νομοσχέδιο ώστε να μην επιβαρύνονται οι πολίτες με εισοδήματα ως 70.000 ευρώ τον χρόνο.

«Αυτά δεν είναι μέτρα, είναι φιλελεύθερη ιδεοληψία» φέρεται να είπε η Λούκα Κατσέλη, η οποία παρουσίασε μελέτη για να αποδείξει ότι μειώνοντας τους μισθούς αυξάνεται η ύφεση. Ο κ. Βενιζέλος τής απάντησε ότι όσοι πέρασαν από υπουργεία δεν πρέπει να μιλάνε. «Η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης απέτυχε παταγωδώς και πρέπει να απολογηθεί» είπε και ο «βενιζελικός» Οδ. Κωνσταντινόπουλος. «Δεν είναι μόνο οι επιδόσεις της κυβέρνησης, είναι λάθος η συνταγή» υποστήριξε η Μιλένα Αποστολάκη. Το θέμα της φορολογίας στα καύσιμα, των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των καταθέσεων στο εξωτερικό έθεσε ο Γ. Μιχελογιαννάκης, ενώ αντιφατική χαρακτήρισε την εφεδρεία για εργαζομένους 53 ετών ο Π. Ασπραδάκης.

Πολλή συζήτηση έγινε για την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, για την οποία ο κ. Κουτρουμάνης διαβεβαίωσε ότι δεν θίγεται ούτε αυτή. «Δεν θα περάσει η κατάργησή της. Θα βρούμε ποιοι εργοδότες λειτουργούν ως κουκουλοφόροι και θέτουν αυτά τα ζητήματα από πίσω» είπε ο Χ. Πρωτόπαπας. Να μην αλλάξει η συγκεκριμένη νομοθεσία γιατί «θα οδηγηθούμε σε εργοδοτική αυθαιρεσία» ζήτησε και η Αννα Νταλάρα, ενώ εξαίρεση από τη ρύθμιση για την εφεδρεία ζήτησε για τους αποφοίτους της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης η Θ. Τζάκρη. Ολόκληρο μπλοκ βουλευτών αντιτάχθηκε στην προωθούμενη τριετή -και όχι διετή, όπως ξεκίνησε- αναστολή επέκτασης ισχύος των κλαδικών συμβάσεων. Μεταξύ αυτών, οι Βάσω Παπανδρέου, Κ. Καρτάλης, Λ. Κατσέλη, Δ. Λιντζέρης και Ν. Σαλαγιάννης.

Μαριτίνα Ζαφειριάδου


Κουρελόχαρτο ο Κανονισμός με διαδικασίες εξπρές για το πολυνομοσχέδιο

Κουρελόχαρτο στα χέρια του Ευάγγελου Βενιζέλου κατάντησε ο Κανονισμός της Βουλής, με τον υπουργό Οικονομικών να προχωρά χθες σε νέο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα», προκειμένου να ικανοποιήσει τα «θέλω» της τρόικας και το πολυνομοσχέδιο να ψηφιστεί με διαδικασίες εξπρές.

Οπαδός της προκρούστειας λογικής πως «ό,τι περισσεύει και δεν μου αρέσει το κόβω», ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του τον Κανονισμό, κι ενώ το νομοσχέδιο, εφόσον κατατέθηκε με κανονικές διαδικασίες, θα έπρεπε να ψηφιστεί έπειτα από 20 ημέρες, τελικά θα ψηφιστεί μόλις οκτώ ημέρες μετά την έναρξη της επεξεργασίας του στην επιτροπή. Με απλά λόγια, ενώ η δεύτερη ανάγνωση θα έπρεπε να διεξαχθεί την επόμενη Παρασκευή, θα διεξαχθεί τελικά τη Δευτέρα, και την επόμενη Πέμπτη το πολυνομοσχέδιο της κοινωνικής κατεδάφισης θα ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Οπως ήταν φυσικό, το νέο «πραξικόπημα» του κ. Βενιζέλου προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων στη Βουλή, με την πρόεδρο της επιτροπής να ομολογεί ότι παραβιάζει τον Κανονισμό λόγω της έκτακτης κατάστασης.

Για κατάφωρη παραβίαση του Κανονισμού έκανε λόγο Μανώλης Κεφαλογιάννης της Ν.Δ., διαπιστώνοντας ωστόσο ότι η εντολή Βενιζέλου είχε ήδη γίνει αποδεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία, που δεν έθεσε θέμα διαδικασιών. «Η κυβέρνηση τσαλαπατά τον Κανονισμό της Βουλής για να έχει ψηφισμένο το νομοσχέδιο-κρεατομηχανή πριν από τη Σύνοδο Κορυφής» είπε ο Δ. Παπαδημούλης, ενώ έντονες ήταν και οι αντιδράσεις ΚΚΕ και ΛΑΟΣ.

Απαντώντας ο Ευάγγελος Βενιζέλος, με ύφος «σας κάνω και χάρη που επιτρέπω τέσσερις συνεδριάσεις στην επιτροπή και δεν το έφερα ως κατεπείγον», ισχυρίστηκε ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου θωρακίζει τη χώρα εν όψει της εκταμίευσης της 6ης δόσης. Με μια τοποθέτηση, ωστόσο, που σίγουρα δεν θα άρεσε στον πρόεδρο της Βουλής και με ύφος στρατηγού, προκάλεσε για άλλη μια φορά, λέγοντας πως δεν θέλει να σχολιάσει τα περί Κανονισμού, ο οποίος μπορεί να αλλάξει και αύριο το πρωί.

Οσον αφορά τα του πολυνομοσχεδίου, ενδεικτικό της προχειρότητας με την οποία συνετάχθη είναι ότι θα αλλάζει έως και την τελευταία στιγμή με τροπολογίες.

Αίσθηση, ωστόσο, προκάλεσε η τοποθέτηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δ. Ρέππα, ο οποίος, χωρίς να δώσει περαιτέρω στοιχεία, προανήγγειλε νομοσχέδιο σαρωτικών αλλαγών στο Δημόσιο έως το τέλος του χρόνου, το οποίο θα φέρει τα πάνω κάτω στη δομή του κράτους.

Δικαιολογώντας το «όχι» της Νέας Δημοκρατίας στο πολυνομοσχέδιο, ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ν. Λέγκας τόνισε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί άλλη μια σκληρή πρόταση που πλήττει ευθέως το ελληνικό νοικοκυριό, και χρησιμοποίησε τρεις λέξεις για να το περιγράψει «Κατεδάφιση. Απαξίωση. Ισοπέδωση». Οχι στο πολυνομοσχέδιο είπαν επίσης ΚΚΕ, ΛΑΟΣ και ΣΥΡΙΖΑ.

Γιώργος Λυκουρέντζος

{{-PCOUNT-}}18{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ