Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Βενιζέλος – Παπαϊωάννου στα μαχαίρια για τον «δεν πληρώνω» Πάγκαλο

Χρόνος ανάγνωσης: < 1 λεπτό

Το αλαλούμ με τις αποδείξεις μεταφέρθηκε χθες στο υπουργικό συμβούλιο, όπου ο Ευ. Βενιζέλος δέχτηκε τα πυρά άλλων υπουργών, ενώ στο επίκεντρο βρέθηκε και ο Θ. Πάγκαλος για τη δήλωσή του ότι δεν έχει να… πληρώσει!

Ο κ. Βενιζέλος απέδιδε αργότερα την επίμαχη αναφορά στο χιούμορ του κ. Πάγκαλου. «Εκανε μια πλάκα ο άνθρωπος σε ένα δημοσιογραφικό περιβάλλον χωρίς χιούμορ και έγινε πρώτο θέμα» σχολίαζε. Κανένα χιούμορ, όμως, δεν έδειξε εκείνος, όταν «τσακωνόταν» με τον Μ. Παπαϊωάννου μέσα στο υπουργικό για το θέμα των αποδείξεων. «Δεν είναι εικόνα αυτή που παρουσίασε η κυβέρνηση. Είναι απαράδεκτο να προκαλούμε σύγχυση στους πολίτες» είπε ο κ. Παπαϊωάννου. «Απαράδεκτο είναι αυτό που κάνεις, να μεταφέρεις εδώ μέσα όσα ισχυρίζονται τα ΜΜΕ και να δημιουργείς εντυπώσεις» απάντησε ο Ευ. Βενιζέλος.

Ο καβγάς έληξε με πρωθυπουργική παρέμβαση ότι «καλώς έγινε η συζήτηση, για να υπάρχει αποσαφηνισμένη εικόνα για την επιχειρηματολογία που πρέπει να έχει η κυβέρνηση», «αδειάζοντας» κομψά τον κ. Βενιζέλο. «Να παρουσιάσουμε ένα ενιαίο φορολογικό νομοσχέδιο και όχι αποσπασματικά μέτρα» είπε η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ενώ για «λάθη» μίλησε και η Α. Διαμαντοπούλου. Αιχμές κατά του κ. Βενιζέλου ότι «δεν υπήρχε ολοκληρωμένη επεξεργασία» άφησε σε ραδιοφωνικές δηλώσεις του και ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Β. Εξαρχος, ενώ αντίθετα υπέρμαχοι του μέτρου των αποδείξεων εμφανίστηκαν οι κ. Ραγκούσης και Παπακωνσταντίνου,

Ο Θ. Πάγκαλος πάντως, που είχε προκαλέσει με τη δήλωσή του, απέφυγε να τοποθετηθεί, βγαίνοντας για λίγο από την αίθουσα, με τη φράση «πάω να πληρώσω»… Ως αιχμή κατά του Θ. Πάγκαλου ερμηνεύτηκε από πολλούς η αναφορά του πρωθυπουργού ότι «δεν πρέπει να καπηλεύεται κανένας τον πόνο του ελληνικού λαού». Τις επιφυλάξεις του για το αν θα πληρώσει «το χαράτσι για τα ακίνητα», πάντως, εξέφρασε χθες και ο Γ. Παναγιωτακόπουλος, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας λόγο για «αυθαίρετη, άδικη πράξη ενός πανικοβλημένου οικονομικού επιτελείου».


Νέο κόλπο για φοροεπιδρομή με την απογραφή του 2001

Νέους απίθανους τρόπους σκαρφίστηκαν τα σαΐνια του Ευ. Βενιζέλου για να μαδήσουν τον δύσμοιρο μεροκαματιάρη μικροεπαγγελματία δεκάδων μικρών χωριών και νησιών. Την ώρα, λοιπόν, που αυτά έχουν ερημώσει κι ενώ, σύμφωνα με τον νόμο, απαλλάσσονται του τέλους επιτηδεύματος όσοι επαγγελματίες δραστηριοποιούνται σε χωριά κάτω των 500 κατοίκων ή σε νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, γίνονται κι αυτοί θύματα της φοροεπιδρομής. Τα εξυπνοπούλια του υπουργείου Οικονομικών πάτησαν στο γεγονός ότι η ΕΛΣΤΑΤ επτά μήνες μετά την απογραφή ακόμα δεν έχει κυρώσει τα αποτελέσματα και έστειλαν τα ειδοποιητήρια με βάση την απογραφή του 2001, που τα πληθυσμιακά δεδομένα ήταν διαφορετικά!

Το θέμα έφτασε χθες και στη Βουλή με τον βουλευτή Λακωνίας της Ν.Δ. Γρηγόρη Αποστολάκο να καταθέτει ερώτηση προς τον κ. Βενιζέλο. Οπως τονίζει, στην εφαρμοστική υπουργική απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Π. Οικονόμου (4ΑΜΞΗ-61Σ/02.08.2011) ορίζεται, παρά τον νόμο και χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση, ότι «για την εξεύρεση του πραγματικού πληθυσμού τους (χωριά – νησιά) λαμβάνεται υπόψη η τελευταία επίσημη γενική απογραφή πληθυσμού της 18ης Μαρτίου 2001. Με απλά λόγια, το υπουργείο, μπροστά στον κίνδυνο να μην εισπράξει τίποτα, χρησιμοποιεί τα απολύτως πλασματικά και ανεπίκαιρα αποτελέσματα της απογραφής που έγινε πριν από δέκα χρόνια.

Το παράδειγμα που έδωσε ο κ. Αποστολάκος στη «δημοκρατία» είναι χαρακτηριστικό. Στον καφετζή του μικρού χωριού της Σελλασίας στη Λακωνία έφτασε ειδοποιητήριο να πληρώσει το τέλος επιτηδεύματος, όταν στην απογραφή του 2011 η Σελλασία είχε μόλις 325 κατοίκους. Η απάντηση που έλαβε, ωστόσο, από την Εφορία ήταν ότι, σύμφωνα με την απογραφή του 2001, στη Σελλασία φαίνεται ότι κατοικούν 510 κάτοικοι.


Το ανέκδοτο με το γραπτό μήνυμα κινητού για την απαλλαγή από το χαράτσι στα ακίνητα

Καλούν τους ανέργους, τους πολυτέκνους και τους αναπήρους να στείλουν σύντομο γραπτό μήνυμα μέσω κινητής τηλεφωνίας (SMS) για να γλιτώσουν από το χαράτσι στα ακίνητα. Οχι, δεν πρόκειται για ανέκδοτο.

Είναι επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών με την οποία καλούνται όλοι οι φορολογούμενοι που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά και οικονομικά ομάδες, ακόμη και αν είναι ηλικιωμένοι ή ζουν στο χωριό και δεν έχουν επαφή με την τεχνολογία της κινητής τηλεφωνίας, να ζήσουν στη «διαστημική εποχή» και μάλιστα μέσα στις επόμενες τρεις ημέρες. Αν δεν τα καταφέρουν, όπως είναι και το πιθανότερο για χιλιάδες από αυτούς, τότε θα κληθούν να πληρώσουν κανονικά το χαράτσι και να μπουν (αν μπουν) στη συνέχεια στη διαδικασία να ζητήσουν πάλι με SMS την επιστροφή του ποσού.

Αυτά τα απίστευτα, που δείχνουν ότι πλέον η κυβέρνηση βρίσκεται σε έναν δικό της ειδυλλιακό και παραμυθένιο κόσμο, άσχετο με την πικρή ελληνική πραγματικότητα, περιγράφονται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία αφορά την απαλλαγή των ευπαθών κοινωνικών ομάδων από το κανονικό ειδικό τέλος ακινήτων που θα εισπραχθεί μέσω της ΔΕΗ και την επιβάρυνσή τους με 0,5 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο αντί για 3 έως 20 ευρώ, που προβλέπεται για τους υπόλοιπους ιδιοκτήτες (οι άνεργοι απαλλάσσονται πλήρως).

Ειδικότερα στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρεται ότι όσοι απαλλάσσονται από το κανονικό τέλος ακινήτων, δηλαδή οι μακροχρόνια άνεργοι και όσοι έχουν επιδοτηθεί από το ταμείο ανεργίας για τουλάχιστον έξι μήνες το τελευταίο δωδεκάμηνο, οι τυφλοί και οι ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, θα πρέπει να αποστείλουν έως τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου SMS στον τηλεφωνικό αριθμό 54160 με κόστος μηνύματος 0,11 ευρώ περιλαμβανομένου του ΦΠΑ. Στο μήνυμα θα πρέπει να γράψουν τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου (άραγε διασφαλίζεται το φορολογικό απόρρητο;) και τον αριθμό της παροχής του ηλεκτρικού ρεύματος. Οποιοι στείλουν αυτό το μήνυμα θα λάβουν τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ με το μειωμένο τέλος ακινήτων που αναλογεί στις ευπαθείς οικονομικά ομάδες.

Στη συνέχεια η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων θα προχωρήσει στους απαραίτητους ελέγχους και διασταυρώσεις -τουλάχιστον αυτό ελπίζουν στο υπουργείο Οικονομικών- για να διαπιστώσει αν πράγματι όσοι έστειλαν το SMS δικαιούνται την έκπτωση από το ειδικό τέλος. Οσοι δεν στείλουν το SMS θα πληρώσουν το κανονικό τέλος με τον πρώτο λογαριασμό της ΔΕΗ και πρέπει να το στείλουν το αργότερο έως τις 30 Νοεμβρίου 2011. Αν πράγματι δικαιούνται την απαλλαγή, τότε το τέλος που κατέβαλαν θα συμψηφιστεί με τον επόμενο λογαριασμό της ΔΕΗ.

Σπύρος Δημητρέλης

{{-PCOUNT-}}16{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Σκληρή κόντρα Μητσοτάκη – Τσίπρα! «Μεγάλη» εκστρατεία ενημέρωσης εξήγγειλε ο πρωθυπουργός

Μέγα ζητούμενο η δίκαιη κατανομή των κονδυλίωνΜετωπική σύγκρουση, και μάλιστα... αναπάντεχη, είχαν στη Βουλή οι Κυριάκος Μητσοτάκης και Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το νομοσχέδιο...

Μειώθηκε το ιικό φορτίο στα λύματα Αθήνας – Θεσσαλονίκης! Προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών

Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο σε άλλους περιφερειακούς νομούς, προειδοποιεί ο πρύτανης του Πανεπιστημίου ΑθηνώνΕικόνα από την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα...

Παρέμβαση του αρχηγού του ΣΥΡΙΖΑ για δώρο Χριστουγέννων και ασθενέστερα νοικοκυριά

Να δοθεί ολόκληρο το δώρο των Χριστουγέννων στους εργαζομένους των επιχειρήσεων που πλήττονται από την πανδημία πρότεινε χθες από τη Βουλή ο Αλέξης Τσίπρας,...

26 συλλήψεις σε οίκο ανοχής στην Ομόνοια!

Η Αστυνομία επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους 18.000 €!Έφοδο σε έναν οίκο ανοχής στην περιοχή της Ομόνοιας έκαναν το απόγευμα της Τρίτης άνδρες της Αστυνομίας,...

Στόχος των Ευρωπαίων η… σωτηρία των γιορτών!

Σταδιακή χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων με στόχο να «διασωθούν» τα Χριστούγεννα. Ανοίγει τους ναούς η ΓαλλίαΕπιχείρηση «σώστε τα Χριστούγεννα» οργανώνεται στην Ευρώπη, όπου οι...