Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Βιάστηκε για τις αναπηρικές συντάξεις ο Πιερ Μοσκοβισί

Απάντησε σε ερώτηση του ευρωβουλευτή Ν.Χουντή πριν πάρει στα χέρια του το προσχέδιο νόμου 

Μείζον θέμα με τις αναπηρικές συντάξεις ανέκυψε λόγω της απάντησης που έδωσε ο κοινοτικός επίτροπος κ. Πιερ Μοσκοβισί στον ευρωβουλευτή των ΛΑΕ κ. Νίκο Χουντή, σύμφωνα με την οποία «κάρφωνε» την ελληνική κυβέρνηση ότι δεν έχει πραγματοποιήσει προς την επιτροπή «εισηγήσεις (για ισοδύναμα μέτρα) σχετικά με το κατώτερο ύψος συντάξεων για τα άτομα με αναπηρία».

Με δεδομένο ότι ο Ελληνας ευρωβουλευτής στην ερώτησή του επισήμαινε ότι «ο εφαρμοστικός νόμος του τρίτου Μνημονίου προβλέπει περαιτέρω μείωση κατά 25% της βασικής σύνταξης λόγω αναπηρίας με ποσοστό 67% έως και 79,99%, καθιερώνοντας έτσι την αναπηρική σύνταξη στα 270 ευρώ», το υπουργείο Εργασίας, αναγκάστηκε να εκδώσει ειδική ανακοίνωση διάψευσης της τοποθέτησης Μοσκοβισί.

Μάλιστα αποδόθηκε η συγκεκριμένη εκτίμηση του κοινοτικού επιτρόπου σε χρονικό λάθος, αφού θεωρήθηκε ότι προήλθε «προφανώς πριν από την αποστολή του προσχεδίου στους θεσμούς». Μάλιστα, χαρακτηρίζει ως «χαλκεία της παραπληροφόρησης» τα μέσα ενημέρωσης που έσπευσαν να κάνουν λόγο για μια απάντηση του επιτρόπου που «ξεμπροστιάζει» το υπουργείο Εργασίας.

Αντίθετα, η κυβέρνηση θεωρεί ότι η πρότασή της στο άρθρο 7 προβλέπει «ρητά την εξαίρεση από κάθε μείωση των αναπηρικών συντάξεων του νόμου 612/1977, ενώ για τις υπόλοιπες ο υπολογισμός θα γίνει στο υψηλότερο επίπεδο της νέας εθνικής σύνταξης και όχι στα 360 ευρώ που προέβλεπε το άρθρο 2 του νόμου 3863/2010, τα οποία ήδη θα είχαν γίνει 343 λόγω του συστήματος αναπροσαρμογής του νόμου αυτού». Το κόστος των προστατευτικών αυτών ρυθμίσεων έχει συνυπολογιστεί στα ποσοτικά στοιχεία που έχουν αποσταλεί στους θεσμούς. Το υπουργείο σημειώνει ότι βρίσκεται σε διάλογο με την ΕΣΑΜΕΑ για να εξασφαλιστεί η πληρέστερη προστασία των ατόμων με αναπηρία.


{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ