Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Βιονικό εμφύτευμα για τα μάτια

Ελπίδα σε περίπου 25.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως, οι οποίοι εξαιτίας της εκφύλισης της ωχράς κηλίδος κι άλλων ασθενειών έχουν χάσει σημαντικό μέρος της όρασής τους λόγω βλάβης του αμφιβληστροειδούς φακού, έδωσαν Αμερικανοί νευροεπιστήμονες με μία νέα ανακάλυψή τους.

Συγκεκριμένα, κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα «βιονικό» προσθετικό εμφύτευμα αμφιβληστροειδούς, με το οποίο κατάφεραν να αποκαταστήσουν -ως έναν βαθμό- την όραση σε τυφλά ποντίκια· μία συσκευή δηλαδή βγαλμένη κυριολεκτικά από το μέλλον, η οποία θα μπορούσε κατά τα προσεχή χρόνια να χρησιμοποιηθεί και στα μάτια των ανθρώπων.

Η νέα επιστημονική πρόοδος επιτεύχθηκε επειδή οι επιστήμονες κατάλαβαν καλύτερα τον τρόπο με τον οποίο το μάτι στέλνει κωδικοποιημένες τις οπτικές πληροφορίες στο αντίστοιχο οπτικό κέντρο του εγκεφάλου. Ο κώδικας αυτός λοιπόν καταγράφηκε αναλυτικά ως μια ομάδα μαθηματικών εξισώσεων που μετατρέπουν το φως σε ηλεκτρικούς παλμούς, οι οποίοι με τη σειρά τους καταλήγουν στον εγκέφαλο μέσω των οπτικών νεύρων. Η κατανόηση αυτή, δε, λέγεται τώρα ότι μπορεί να επιφέρει σημαντική βελτίωση στα υπάρχοντα έως τώρα εμφυτεύματα ματιών, τα οποία έχουν περιορισμένη επιτυχία στην αποκατάσταση της όρασης στους τυφλούς.

«Είναι εκπληκτικό! Μπορούμε ήδη να κάνουμε τυφλά ποντίκια να δουν και κινούμαστε γρήγορα ώστε να επιτύχουμε σύντομα το ίδιο και στους ανθρώπους. Το εμφύτευμα που δημιουργήσαμε είναι η πρώτη προσθετική συσκευή που έχει τη δυνατότητα να παρέχει φυσιολογική ή σχεδόν φυσιολογική όραση, επειδή διαθέτει ενσωματωμένο τον κώδικα που χρησιμοποιεί ο ίδιος ο οργανισμός για τη μετάδοση των εικόνων από τον αμφιβληστροειδή στον εγκέφαλο» δήλωσε για το θέμα η επικεφαλής της μελέτης Σίλα Νίνερμπεργκ, του Ιατρικού Κολεγίου Weill, του πανεπιστημίου Κορνέλ της Νέας Υόρκης.

Αλλοι επιστήμονες πάντως εμφανίζονται πιο επιφυλακτικοί, μέχρι η νέα αλά… Σταρ Τρεκ τεχνική να εφαρμοστεί αποτελεσματικά σε ανθρώπους που έχουν απολέσει την όρασή τους. Η Νίνερμπεργκ ωστόσο δήλωσε ότι θα αρχίσει τις σχετικές δοκιμές σε κλινικό επίπεδο μέσα στα ερχόμενα 1-2 χρόνια και, αν αποδειχθούν ασφαλείς, όπως είπε, η ευρεία χρήση της νέας τεχνικής θα μπορούμε να ξεκινήσει έπειτα από διάστημα 5-10 ετών.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ