Τρίτη, 9 Μαρτίου 2021

Βιβλίο «ασπίδα» για το ασφαλές Internet!

Μια ερευνητική δουλειά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χρηστικότητα για τους Ελληνες γονείς παρουσίασαν προχθές οι εκδόσεις «Εν Πλω» και ο οικονομολόγος – δημοσιογράφος Μάκης Παπαγεωργίου, συγγραφέας του βιβλίου «Παιδί και Internet». Το βιβλίο, με τρόπο περιεκτικό και προσιτό, ακόμα και σε εκείνους που δεν είναι εξοικειωμένοι με το Διαδίκτυο και τις εφαρμογές του, επιχειρεί να δώσει μια ρεαλιστική εικόνα των κινδύνων που εγκυμονούν το Ιντερνετ και η διαρκώς διογκούμενη χρήση του από τα παιδιά και τους εφήβους, όταν οι γονείς απουσιάζουν.

Εν είδει εγχειριδίου ασφαλούς πλοήγησης, το βιβλίο παρουσιάζει σημαντικά στατιστικά στοιχεία αλλά και περιστατικά που αποτυπώνουν τις τάσεις που επικρατούν στη χρήση του Διαδικτύου, θίγοντας με ευαισθησία το θέμα του εθισμού, που πλέον χτυπά την πόρτα της ελληνικής οικογένειας με σοβαρές επιπτώσεις. Μιλώντας σχετικά ο ψυχίατρος Αλέξης Λάππας, ειδικός σε θέματα εθισμού στο Διαδίκτυο, αναφέρθηκε στην πρόσφατη έρευνα που διενεργείται τα τελευταία χρόνια στην Κω με τη συμμετοχή 3.000 ατόμων, η οποία αναδεικνύει την Ελλάδα στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, με ποσοστό εθισμού στο Ιντερνετ που αγγίζει το 16% από 11% που ήταν το 2008. Ο ψυχίατρος εξήγησε ότι το εθισμένο στο Διαδίκτυο άτομο παρουσιάζει συμπτώματα παρόμοια με αυτά των υπόλοιπων εξαρτήσεων, όπως έκπτωση της λειτουργικότητάς του, παραμέληση της σωματικής υγιεινής, αντικοινωνικότητα και επιθετικότητα στην περίπτωση που στερηθεί την πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Τη δική της οπτική επί του θέματος κατέθεσε η βουλευτής ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, επισημαίνοντας ως γονιός ότι επιχείρησε να εξερευνήσει το Διαδίκτυο μαζί με τον γιο της όσο εκείνος βρισκόταν ακόμα σε πολύ μικρή ηλικία, παίζοντας μαζί του ακόμα και ηλεκτρονικά παιχνίδια, κάτι το οποίο συνέβαλε στην ώριμη αντιμετώπιση του μέσου από το παιδί. Η βουλευτής αναφέρθηκε, παράλληλα, στην επίθεση που δέχεται το Ιντερνετ στις μέρες μας ως μέσο ελεύθερης έκφρασης και προέτρεψε τους γονείς να ενημερώνονται και να στέκονται δίπλα στα παιδιά τους αν δεν θέλουν να τα χάσουν στις δαιδαλώδεις ψηφιακές διαδρομές.

Χρυσάνθη Λαμπροπούλου

Φωτο: Χρηστος Ζηνας

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ