Τετάρτη, 14 Απρίλιος 2021

Βόμβα 9,3 δισ. ευρώ στον Προϋπολογισμό!

Δημοσιονομική βόμβα 9,3 δισ. ευρώ απειλεί να τινάξει στον αέρα τον κρατικό Προϋπολογισμό. Το οικονομικό επιτελείο έχει δεσμεύσει επιπλέον κεφάλαια, μέσω υπογραφής συμβάσεων για έργα του ΕΣΠΑ και του Αναπτυξιακού. Εάν τελικά υλοποιηθούν αυτές οι δράσεις, είναι απαραίτητη η εθνική συμμετοχή και, αυτομάτως, δημιουργείται η τεράστια «μαύρη τρύπα», που είναι απορίας άξιον πώς μπορεί να καλυφθεί από τα άδεια δημόσια ταμεία!

Πώς προκύπτει η δυνητική απειλή των 9,3 δισ. ευρώ; Το πρόβλημα το δημιουργούν τα 3 δισ. ευρώ των υποχρεώσεων για εκκρεμείς επιδοτήσεις του αναπτυξιακού νόμου, όπου παρατηρούνται υπαγωγές σε αυτόν ακόμη και από το 2004, αλλά και οι υπερδεσμεύσεις 6,3 δισ. ευρώ του πρώτου πλαισίου ΕΣΠΑ 2007-2013 που ακόμα «σέρνονται».

Οι συμβάσεις για έργα που επιδοτούνται από το ΕΣΠΑ 2007-2013, το οποίο λήγει φέτος (υπάρχει περιθώριο επιπλέον δύο ετών), έχουν αξία 6,3 δισ. ευρώ μεγαλύτερη των κονδυλίων που έχουν προβλεφθεί, δηλαδή 30,6 δισ. ευρώ, έναντι 24,3 δισ. ευρώ προϋπολογισμού σε όρους δημόσιας δαπάνης. Τα έργα που έχουν συμβασιοποιηθεί πρέπει είτε να καλυφθούν από εθνικό χρήμα -που προφανώς δεν υπάρχει στα κρατικά ταμεία και λόγω Μνημονίου- είτε να μεταφερθούν σε κάποιο νέο πρόγραμμα (στο νέο ΕΣΠΑ, αν είναι επιλέξιμα προς ένταξη σε αυτό) είτε εν τέλει να βγουν εκτός προγραμμάτων.

Εκκρεμότητες 3 δις ευρώ

Στο πεδίο των αναπτυξιακών νόμων, τα υλοποιήσιμα εκκρεμή επενδυτικά έργα υπολογίζονται σε 3 δισ. ευρώ, καθώς από τον νόμο του 2011 μόνο εννέα στις 1.000 ιδιωτικές επενδύσεις ολοκληρώθηκαν και από τον νόμο του 2014 από τις 10.000 υπαγωγές έχουν ολοκληρωθεί οι 5.100, ενώ 2.000 είναι εντελώς ανενεργές…

Την ίδια ώρα, η χώρα πάλι τρέχει για να μη χάσει κοινοτικούς πόρους κάμποσων δισεκατομμυρίων ευρώ, ενώ, όσον αφορά το περίφημο «αναπτυξιακό πακέτο Γιούνκερ» των 35 δισ. ευρώ, από το οποίο τα περισσότερα κονδύλια είναι ανακύκλωση υφιστάμενων και αποφασισμένων δράσεων, και αυτό αναμένεται να έρθει σε… δόσεις και υποδόσεις, και πάντα με «προαπαιτούμενα» και όρους.

{{-PCOUNT-}}8{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ