Παρασκευή, 16 Απρίλιος 2021

Βόμβα από γερμανικό think tank: «Δεν είναι δείγμα προόδου η έξοδος στις αγορές, πού είναι οι επενδύσεις;»

Καμία απόδειξη προόδου δεν συνιστά η πρόσφατη έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, σύμφωνα με το γερμανικό Κέντρο για την Ευρωπαϊκή Πολιτική (CEP) που εδρεύει στο Φράιμπουργκ. Σύμφωνα με το γερμανικό κέντρο, η χώρα μας όχι μόνο βρίσκεται μακριά από την υπέρβαση της κρίσης αλλά «εξαθλιώνεται όλο και περισσότερο. Απομακρύνεται περισσότερο από τη δυνατότητα εξυγίανσής της μέσω της οικονομικής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση από την υπέρβαση της κρίσης. Η διάθεση των ομολόγων δεν οφείλεται στις επιτυχείς μεταρρυθμίσεις, αλλά στο γεγονός ότι οι χρηματοπιστωτικές και νομισματικές παρεμβάσεις των περασμένων ετών έθεσαν εκτός ισχύος τις δυνάμεις της αγοράς» αναφέρουν οι επιστήμονες του CEP, σε μια επικαιροποιημένη εκδοχή μελέτης τους, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Η κατάσταση της πραγματικής οικονομίας και η δημοσιονομική κατάσταση δεν δικαιολογούν το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος κατάφερε να διαθέσει τα ομόλογά του με επιτόκιο χαμηλότερο του 5%» αναφέρει το κέντρο, το οποίο δεν διακρίνει καμία ένδειξη βελτίωσης της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στο ορατό μέλλον. Οπως επισημαίνεται, οι επενδύσεις υποχωρούν από το 2011, ενώ το 2013 η μείωσή τους έφτασε το 10,7% του ΑΕΠ. Αντίθετα, ο δείκτης κατανάλωσης βρίσκεται από το 2002 σε επίπεδα άνω του 100% του διαθέσιμου εισοδήματος και το 2013 έφτασε το 119%. Οπως εκτιμούν οι ερευνητές του CEP, η αποκατάσταση της πιστοληπτικής ικανότητας είναι δυνατή μόνον εφόσον σημειωθεί «δραστική πτώση του δείκτη κατανάλωσης». Ωστόσο, όπως επισημαίνεται, δεν μπορεί σήμερα να γίνει λόγος για κάτι τέτοιο.
Με λίγα λόγια, επισημαίνουν οι ερευνητές του CEP, τα πραγματικά προβλήματα της χώρας δεν επηρεάζονται από τις εξελίξεις στις κεφαλαιαγορές.

{{-PCOUNT-}}4{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ