Πέμπτη, 4 Μαρτίου 2021

Βόμβα από το Ειρηνοδικείο: Αντισυνταγματικές οι περικοπές σε μισθούς και επιδομάτα στο Δημόσιο που επέβαλε το Μνημόνιο

Βόμβα μεγατόνων στα θεμέλια του Μνημονίου εξαπέλυσε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας, το οποίο, με απόφασή του, κρίνει αντισυνταγματικές τις μειώσεις που επιβλήθηκαν το 2010 στις αποδοχές και στα επιδόματα των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα!

Πρόκειται για απόφαση (599/2012) την οποία εξέδωσε η ειρηνοδίκης Σταυρούλα Κουτρουβίδα, ύστερα από προσφυγή εργαζομένων στην ανώνυμη εταιρία ΣΤΑ.ΣΥ. (πρώην ΑΜΕΛ Α.Ε.), η οποία είναι θυγατρική της Αττικόν Μετρό Α.Ε. και ανήκει στον δημόσιο τομέα. Η απόφαση αυτή έρχεται σε ευθεία αντίθεση με αυτήν της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), η οποία κατά πλειοψηφία «σφράγισε» τη συνταγματικότητα του πρώτου Μνημονίου.

Ειδικότερα, η απόφαση αναφέρει ότι τόσο ο νόμος 3833/2010 (επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης) όσο και ο νόμος 3845/2012 (μέτρα εφαρμογής του Μηχανισμού Στήριξης της ελληνικής οικονομίας) είναι αντίθετοι σε πλειάδα συνταγματικών διατάξεων (άρθρα 4, 22, 23, 25, 28 και 106), στο άρθρο 11 της ΕΣΔΑ και στις Διεθνείς Συμβάσεις Εργασίας 151/1978 και 14/1981.

Σύμφωνα με την κρίση της ειρηνοδίκου, τα μέτρα που επιβλήθηκαν σε βάρος των εργαζομένων πραγματοποιούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στη συλλογική αυτονομία, με αποτέλεσμα να καταλύουν τα άρθρα 22 και 23 του Συντάγματος. Χαρακτηριστικά αναφέρει: «Η αιτιολογία της αναγκαιότητας για τη λήψη των επίδικων μέτρων που αφορούν τις μειώσεις των αποδοχών και επιδομάτων των εργαζομένων που προβλέπονται, χάριν του δημοσίου συμφέροντος, είναι προφανώς ελλιπής, λαμβανομένου υπ’ όψιν ότι τα μέτρα αυτά καταργούν τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ουσιαστικά τη συνδικαλιστική ελευθερία και συλλογική αυτονομία». Και αυτό την ώρα που δεν συνοδεύονται από αντισταθμιστικά μέτρα, όπως είναι η μείωση των τιμών των αγαθών και των φόρων. Αντίθετα, μάλιστα, όπως επισημαίνεται στην απόφαση, επιβάλλονται φοροεισπρακτικού χαρακτήρα μέτρα. Ειδικότερα σημειώνεται:

«Με τα επίδικα μέτρα παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας, καθώς, εκτός από την παραπάνω ανεπίτρεπτη μονιμότητα του χαρακτήρα τους, δεν βρίσκονται σε αντιστοιχία με τον επιδιωκόμενο σκοπό ούτε συνοδεύονται με αντισταθμιστικά μέτρα (μείωση τιμών, άμεσων και έμμεσων φόρων κ.λπ.) και εγγυήσεις για την προστασία ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού της χώρας». Ακόμη, όπως κρίθηκε, παραβιάζεται και το άρθρο 4 του Συντάγματος (περί ισότητας), καθώς έγινε μείωση ίδιου ύψους στις αποδοχές τόσο των υψηλόμισθων όσο και των χαμηλόμισθων εργαζομένων, με αποτέλεσμα οι υψηλόμισθοι να εξακολουθούν να διατηρούν ένα ικανοποιητικό και αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, ενώ οι χαμηλόμισθοι να οδηγούνται στην κοινωνική και οικονομική εξαθλίωση.

Νομικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι, εάν και είναι βέβαιο ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα ασκήσει αναίρεση στην επίμαχη απόφαση, αποτελεί ένα πρώτο ηχηρό ράπισμα κατά της συνταγματικότητας του Μνημονίου, ακόμα και αν προέρχεται από πρωτοβάθμιο δικαστήριο.

Βάσω Παλαιού

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ