Δευτέρα, 8 Μαρτίου 2021

Βόμβα Γεωργαντά που εκθέτει τώρα και τον Παπαδήμο

Νέα βόμβα έριξε το πρώην μέλος του Δ.Σ. της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ζωή Γεωργαντά, η οποία αποκάλυψε μυστική συνάντηση στα μέσα Δεκεμβρίου του δοτού πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου με τον γενικό διευθυντή της Eurostat Β. Ραντεμάρχερ.

Η κυρία Γεωργαντά υποστήριξε ότι ο κ. Ραντερμάχερ «ήρθε και είδε εντελώς παράτυπα τον κ. Παπαδήμο και του άσκησε πιέσεις, απ’ ό,τι φαίνεται, για να παρέμβει στο έργο της ελληνικής Δικαιοσύνης και να παραγράψει, να βάλει στα αρχεία την υπόθεση. Εγώ το έμαθα διότι με πήραν τηλέφωνο άνθρωποι που δεν μπορούν να φανταστούν». Η αποκάλυψη αυτή προκάλεσε πανικό στο Μαξίμου, που άρον άρον ανάγκασε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παντελή Καψή να βγάλει διάψευση ισχυριζόμενος ότι τέτοια συνάντηση δεν έγινε. Η κυρία Γεωργαντά πάντως δήλωσε δικαιωμένη από τις εξελίξεις και τονίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι «έγιναν παρεμβάσεις πολύ μεγάλης κλίμακας. Αλλά οι αρμόδιοι εισαγγελείς ευτυχώς δεν υπέκυψαν. Θεωρώ ότι έγιναν παρεμβάσεις για το χρέος και το έλλειμμα. Και θεωρώ ακόμη ότι αυτές οι παρεμβάσεις ήταν το αποτέλεσμα των πιέσεων από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, τη Eurostat και την Ε.Ε., καθώς και τον Ολι Ρεν». Στο κάδρο χθες η κυρία Γεωργαντά εκτός από τον κ. Παπαδήμο έβαλε και τους κ. Σαχινίδη και Πλασκοβίτη.

Αναφερόμενη στον γενικό γραμματέα του υπουργείου Οικονομικών κ. Πλασκοβίτη υποστήριξε ότι «όταν μας έπαιρνε εμάς τηλέφωνο και μας έλεγε διάφορα τρελά και τον ρωτούσαμε ποια είναι η άποψή του μας έλεγε “εγώ δεν έχω άποψη, σας διαβιβάζω εντολές του υπουργού”. Μας έλεγε να παραιτηθούμε γιατί έτσι θέλει ο υπουργός».

Η κυρία Γεωργαντά απαντώντας στην ερώτηση πώς συνδέεται η τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος με το Μνημόνιο, εφόσον η επισημοποίηση έγινε μετά την προσφυγή της χώρας στο Μνημόνιο, τόνισε: «Τυπικά έτσι είναι. Μπήκαμε τον Απρίλιο του 2010 προτού να ξεκινήσει να λειτουργεί η ΕΛ.ΣΤΑΤ. με την καινούργια της μορφή. Το έλλειμμα είχε αναθεωρηθεί μέχρι τότε 3-4 φορές. Το ξεκίνησαν από το 8%, 9%, το πήγαν στο 12%, 12,7% και 13,6%. Το υπουργείο το έβαλε 13,6%, ενώ έναν μήνα πριν είχαν υπογράψει χαρτιά και εκθέσεις ότι ήταν 12,7%. Πώς το πήγαν 13,6%; Πώς φτάσαμε στο 15,4% του Νοεμβρίου;» Η κυρία Γεωργαντά δίνει τη δική της εξήγηση: «Μας έλεγε ο κ. Παπακωνσταντίνου “δεν πρέπει να μιλάμε, να ακούμε και να υπογράφουμε ό,τι μας δίνει ο κ. Γεωργίου”. Γι’ αυτό στις 15 Νοεμβρίου έβγαλαν το 15,4% το οποίο χειροτέρευσε κάθετα την κατάσταση στη χώρα μας. Τότε ανέβηκαν τα spreads και δεν ξανακατέβηκαν. Αυτό μας οδηγεί στα νέα μέτρα, σειρά μέτρων από τότε. Δεν ξαναείδαμε άσπρο φως».

Αναφερόμενη τέλος στον κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε: «Εβλεπα συστηματικά τον κ. Παπακωνσταντίνου να προσπαθεί να μη μιλάμε και να αποδεχόμαστε ό,τι μας λέει ο κ. Γεωργίου. Ο ίδιος ο κ. Παπακωνσταντίνου μάς είχε διορίσει. Του λέγαμε ότι υπάρχουν προβλήματα με τα στοιχεία, με όλο το στατιστικό έργο το οποίο εκτελούνταν τελείως πλημμελώς ενάντια σε κάθε νόμο και κάθε ευρωπαϊκή στατιστική μεθοδολογία». Μάλιστα το πρώην μέλος της ΕΛ.ΣΤΑΤ., που από τις καταγγελίες της άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι του φουσκώματος του ελλείμματος, καλεί τη διευθύντρια του Πολιτικού Γραφείου του κ. Παπακωνσταντίνου «αν έχει θάρρος να βγει και να τα πει».

Νίκος Ελευθερόγλου


Επιμονή Παπαιωάννου για τους εισαγγελείς

Ερώτημα για την αντικατάσταση ή όχι των δύο οικονομικών εισαγγελέων, του Γρηγόρη Πεπόνη και του Σπύρου Μουζακίτη, αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αποστείλει σήμερα το πρωί στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο ο υπουργός Δικαιοσύνης Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Ο κ. Παπαϊωάννου έχει στα χέρια του τον φάκελο με όλα τα στοιχεία της υπόθεσης από την προηγούμενη Πέμπτη προκειμένου να αποφασίσει αν θα προχωρήσει την αίτηση αντικατάστασης που είχαν οι ίδιοι καταθέσει από τα τέλη Δεκεμβρίου. Είναι γνωστές πάντως οι αρνητικές διαθέσεις που επικρατούν στο υπουργείο Δικαιοσύνης και το ΠΑΣΟΚ κατά των δύο εισαγγελέων.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες, στη δικογραφία που σχηματίστηκε για τις καταγγελίες των κ. Πεπόνη και Μουζακίτη περιλαμβάνεται κατάθεση από ανώτερο εισαγγελέα, ο οποίος αναφέρει ότι ο οικονομικός εισαγγελέας, ενημερώνοντας στις 22 Δεκεμβρίου του 2011 τους προϊσταμένους τους Νίκο Παντελή και Ιωάννη Τέντε (αντιεισαγγελέα και εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αντίστοιχα), τους είπε χαρακτηριστικά ότι η έρευνα για τα CDS «βρίσκεται σε δικονομικό αδιέξοδο και τις επόμενες ημέρες θα τεθεί στο αρχείο».

Πάντως οι κ. Πεπόνης και Μουζακίτης είχαν αναφέρει στα υπόμνημά τους ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου και οι προϊστάμενοί τους τούς ζήτησαν να εξετάσουν κατά προτεραιότητα τις καταγγελίες για εμπλοκή του Αντρίκου Παπανδρέου στην περίφημη υπόθεση των CDS.


Ο Γεωργίου (της Στατιστικής) ζητεί για καταθέσει πριν σταλεί η δικογραφία στη Βουλή

Σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, ο πρόεδρος της ΕΛ.ΣΤΑΤ. Ανδρέας Γεωργίου κατέθεσε χθες διά των πληρεξούσιων δικηγόρων του υπόμνημα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, με το οποίο ζητά να καταθέσουν εκείνος και οι μάρτυρες που προτείνει στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης για την υπόθεση της Αρχής και στη συνέχεια να αποφασίσουν οι εισαγγελικές αρχές για το αν πρέπει η δικογραφία να διαβιβαστεί στη Βουλή ή όχι.

Ο κ. Γεωργίου ζητά να του χορηγηθούν αντίγραφα των πρόσθετων καταθέσεων που έλαβε ο κ. Πεπόνης και επίσης να δώσει ανωμοτί κατάθεση, καθώς και να εξεταστούν οι μάρτυρες που προτείνει, οι οποίοι, όπως υποστηρίζει, έχουν τις ειδικές τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται για την παραγωγή των στατιστικών για τα δημόσια οικονομικά, προκειμένου να συνεκτιμηθούν.

Επιπροσθέτως ζητά να ληφθούν υπ’ όψιν 74 φάκελοι που έχει καταθέσει στην Εισαγγελία και οι οποίοι περιέχουν όλο το υλικό βάσει του οποίου υπολογίστηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. το έλλειμμα του 2009.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη εβδομάδα ο κ. Πεπόνης ζήτησε τη διαβίβαση της δικογραφίας στη Βουλή, καθώς «σκόνταψε» σε «αξιόποινες πράξεις» του τέως πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και άλλων μελών της τότε κυβέρνησης. Οι ενδείξεις για τυχόν αξιόποινες πράξεις τους προέκυψαν μετά τις μαρτυρικές καταθέσεις. Ο κ. Πεπόνης, αν και είχε καλέσει τον πρόεδρο της Αρχής για να δώσει ενώπιόν του εξηγήσεις με την ιδιότητα του «υπόπτου», έκλεισε τη δικογραφία, προτού τις λάβει.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους αυτή η ενέργεια του κ. Πεπόνη ήταν σύννομη. Το υπόμνημα του κ. Γεωργίου θα αποσταλεί τώρα στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, ο οποίος θα δώσει και το τελικό «πράσινο φως» για τη διαβίβαση της δικογραφίας, προκειμένου εκείνος να κρίνει αν είναι απαραίτητη η εξέτασή του.


Αδαμόπουλος και Αθανασίου καταγγέλλουν τις παρεμβάσεις

Την άμεση ποινική διερεύνηση της υπόθεσης της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής ζητά ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Γιάννης Αδαμόπουλος, καταγγέλλοντας παράλληλα τις επιθέσεις εις βάρος του οικονομικού εισαγγελέα Γρηγόρη Πεπόνη.

Την ίδια ώρα χθες ο πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χαράλαμπος Αθανασίου προχώρησε σε μια δήλωση-βόμβα, μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, λέγοντας με νόημα: «Θα ήταν υποκρισία να πούμε ότι δεν γίνονται παρεμβάσεις» στη Δικαιοσύνη.

O κ. Αδαμόπουλος στη δήλωσή του επισημαίνει ότι «η ενδελεχής ποινική διερεύνηση οδήγησε τον αρμόδιο εισαγγελέα σε θετικά συμπεράσματα για τη διάπραξη αξιόποινων πράξεων και σε ανάγκη περαιτέρω διερεύνησης της υποθέσεως και ποινικής της αξιολόγησης».

Και συνεχίζει: «Καταγγέλλουμε την απαράδεκτη επίθεση κατά των ερευνώντων την υπόθεση δικαστικών λειτουργών που προσβάλλει τη δικαστική ανεξαρτησία. Καταγγέλλουμε τις κυβερνητικές παρεμβάσεις για αντικατάσταση των ερευνώντων στην υπόθεση εισαγγελέων. Καταγγέλλουμε την επιλεκτική χρησιμοποίηση της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης από εκείνους που έπρεπε να την προστατεύουν». Την ίδια στιγμή ο κ. Αδαμόπουλος ζητά από τη Δικαιοσύνη την άμεση διερεύνηση της υπόθεσης και από τους βουλευτές «ανεξαρτήτως κομματικών σχηματισμών, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να πράξουν ό,τι το Σύνταγμα και οι νόμοι επιβάλλουν».

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αδαμόπουλος εκ μέρους του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών είχε καταθέσει μηνυτήρια αναφορά για την υπόθεση.

{{-PCOUNT-}}25{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ