Τρίτη, 20 Απρίλιος 2021

«Βόμβα» για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων

Το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ επικύρωσε ως νόμιμη την «ανίερη» μεταβίβαση τριών ακινήτων το 2004Ρεπορτάζ
Αντ. Τριανταφύλλου

Aπόφαση-καταστροφή για το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων ήταν αυτή που εξέδωσε το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ, με την οποία απέρριψε την έφεση του Πατριαρχείου για την περιβόητη υπόθεση της «πύλης της Γιάφας» και τη μακροχρόνια μίσθωση τριών ακινήτων στην ανατολική Ιερουσαλήμ. Ουσιαστικά το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ έκρινε ότι η μεταβίβαση των ακινήτων του Πατριαρχείου σε μια ισραηλινή εταιρία έγινε νόμιμα!

Ειδικότερα, σύμφωνα με ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, το ανώτατο δικαστήριο της χώρας επικύρωσε ότι η συμφωνία, που είχε συναφθεί την περίοδο 2004-2005 μεταξύ του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων και της οργάνωσης Ateret Cohanim, είναι έγκυρη. 

Αυτή προέβλεπε τη μίσθωση τριών ακινήτων του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην παλιά πόλη για 99+99 χρόνια στην εν λόγω εβραϊκή οργάνωση. Η τιμή που ορίστηκε για το ξενοδοχείο «Πέτρα» ήταν στα 500.000 δολάρια, η τιμή που ορίστηκε για το ξενοδοχείο «Ιμπέριαλ» στο 1.250.000 δολάρια και η τιμή που ορίστηκε για την οικία Μουαζαμία στα 55.000 δολάρια. Πρωτόδικα το επαρχιακό δικαστήριο της Ιερουσαλήμ είχε δικαιώσει το 2017 την Ateret Cohanim. Το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων κατέθεσε έφεση, η οποία τελικά απορρίφθηκε με την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου. 

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα είναι η φρασεολογία που χρησιμοποιούν τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης για την απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου, τα οποία κάνουν λόγο περί «πώλησης». Στο δημοσίευμά της η εφημερίδα «Jerusalem Post» αναφέρει επί λέξει: «Το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε την έφεση του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου αναφορικά με τρία συμβόλαια πώλησης γης στην Ιερουσαλήμ από την Εκκλησία στην Ateret Cohanim μέσω ξένων εταιριών το 2004 (The Supreme Court rejected an appeal by the Greek Orthodox Patriarchate regarding three tracts of Jerusalem land sold by the Church to Ateret Cohanim, via foreign companies, in 2004)». Στο ίδιο δημοσίευμα για δεύτερη φορά γίνεται λόγος περί πώλησης: Το διατακτικό αναφέρεται στην πώληση του ξενοδοχείου «Πέτρα» (The ruling refers to the sale of the Petra Hotel). 

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα των ισραηλινών μέσων ενημέρωσης, το ανώτατο δικαστήριο του Ισραήλ αποφάσισε ότι τα συμβόλαια της περιόδου 2004-2005 είναι απολύτως νόμιμα και ενέκρινε τη μεταβίβαση των ακινήτων στην Ateret Cohanim. Η Ateret Cohanim ιδρύθηκε το 1978 και οι πολέμιοί της την κατηγορούν ότι λειτουργεί ως όχημα για την εδραίωση του εβραϊκού εποικισμού στα παλαιστινιακά εδάφη μέσω της αγοράς γης, που στη συνέχεια παραχωρείται αποκλειστικά σε εβραϊκές οικογένειες. 

Η είδηση για την απόρριψη της έφεσης και την οριστική μεταβίβαση των τριών ακινήτων στην πύλη της Γιάφας στην ισραηλινή εταιρία επανέφερε στη μνήμη τη μεγάλη κρίση που βίωσε πριν από 14 χρόνια η Αγιοταφιτική Αδελφότητα και οδήγησε στην αποπομπή του -τότε- Πατριάρχη Ειρηναίου από μείζονα και υπερτελή Σύνοδο που συγκάλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Κωνσταντινούπολη. 

Ο κ. Ειρηναίος ως σήμερα αρνείται ότι ευθύνεται ο ίδιος για τα συμβόλαια του 2004-2005 κατηγορώντας τον -τότε- διευθυντή οικονομικών Νικόλαο Παπαδήμα για την έγκριση της μεταβίβασης, χωρίς την εξουσιοδότηση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων.

{{-PCOUNT-}}12{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ