Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2021

Βόμβα η Λ. Κατσέλη για το Μαξίμου!

Εκνευρισμός και από τις φήμες για διευκολύνσεις της προέδρου της Ενωσης Τραπεζών σε μιντιάρχες

Πονοκέφαλο, εκνευρισμό αλλά και… δεύτερες σκέψεις για την επιλογή της προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι συνεχείς, αμφίσημες δηλώσεις αλλά και η γενικότερη στάση της προέδρου της Εθνικής Τράπεζας και επικεφαλής της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκας Κατσέλη.
Η κυρία Κατσέλη φαίνεται ανίκανη να ανταποκριθεί στον θεσμικό της ρόλο, σε μια περίοδο πρωτοφανούς τραπεζικής κρίσης, κατά την οποία η ανησυχία του κόσμου όχι μόνο δεν έχει καταλαγιάσει, αλλά εντείνεται μέρα με τη μέρα λόγω και του ρευστού πολιτικού σκηνικού.

Ο προβληματισμός ξεκίνησε με τις δηλώσεις Κατσέλη στο Mega, στις 9 Ιουλίου, όπου έσπευσε να τονίσει ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ είναι εγγυημένες, αφήνοντας ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο… διαφορετικής αντιμετώπισης σε όλες τις υπόλοιπες και σπέρνοντας τον πανικό στον επιχειρηματικό κόσμο. Αποκορύφωμα, όμως, της δυσάρεστης έκπληξης στο πρωθυπουργικό περιβάλλον ήταν η πρόσφατη έκκληση στους καταθέτες να… ανοίξουν τα σεντούκια τους και να ξαναγυρίσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η ρευστότητα! Η σύσταση αυτή συνοδεύτηκε από τον σιβυλλικό χρησμό: «Το “κούρεμα” καταθέσεων θα αποφευχθεί, εάν όλοι ενεργήσουμε υπεύθυνα»!
Ο συνδυασμός αυτών των περίεργων διατυπώσεων προκάλεσε πρόσθετο πανικό παρά καθησύχασε τους καταθέτες, που αισθάνονται πλέον ένα κλίμα έμμεσης απειλής για την τύχη των αποταμιεύσεών τους και μάλιστα από τα πιο υπεύθυνα χείλη. Και ασφαλώς, με τέτοιου είδους διφορούμενες δηλώσεις πιθανότερη μοιάζει η συνεχιζόμενη απόσυρση καταθέσεων παρά η επιστροφή τους στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Η νέα γκάφα (;) Κατσέλη σήμανε κόκκινο συναγερμό στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να ηρεμήσει την ατμόσφαιρα για να ξεπεράσει τα μεγάλα κοινοβουλευτικά εμπόδια στην υπερψήφιση των προαπαιτουμένων, προκύπτει έμμεση αμφισβήτηση της κυβερνητικής αξιοπιστίας. Γιατί η δήλωση Κατσέλη έρχεται και σε ευθεία αμφισβήτηση ρητών και κατηγορηματικών διαβεβαιώσεων υπουργών και συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα, που έχουν απορρίψει το «κούρεμα» των καταθέσεων, ακόμη και ως θεωρητικό ενδεχόμενο.

Η στάση της κυρίας Κατσέλη έχει δημιουργήσει πάντως γενικότερα προβλήματα, καθώς φαίνεται ότι ερμηνεύει διασταλτικά τον ρόλο της προέδρου στο μεγαλύτερο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, έχοντας υπερκεράσει σε σημείο πλήρους… καπελώματος τον (χαμηλών τόνων) διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής, ο οποίος βάσει καταστατικού είναι και ο ουσιαστικός «εκτελεστικός βραχίονας» της τράπεζας.

Ο Ζανιάς

Παράγοντες του τραπεζικού στερεώματος θυμίζουν ότι ο προηγούμενος πρόεδρος Γιώργος Ζανιάς ήταν απολύτως διακοσμητικός, καθώς όλο το παιχνίδι το είχε πάρει στους ώμους του ο Αλέξανδρος Τουρκολιάς, όπως άλλωστε προκύπτει και από την κατανομή αρμοδιοτήτων μεταξύ των δύο αξιωμάτων. Σήμερα, ο νέος διευθύνων Λεωνίδας Φραγκιαδάκης είναι… άφαντος και τα φώτα της δημοσιότητας μονοπωλεί η πληθωρική πρώην υπουργός…

Σα να μην έφταναν όλα αυτά, στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα φέρεται ότι έχει εντοπίσει στοιχεία «προσωπικής πολιτικής δημοσίων σχέσεων» της κυρίας Κατσέλη, με ρυθμίσεις δανείων σε εκδότες και άλλους παράγοντες του μιντιακού κατεστημένου, με τους οποίους η κυβέρνηση έχει ανοίξει μέτωπο αντιπαράθεσης!
Στο σημείο αυτό πρέπει να θυμίσουμε ότι η επιλογή της κυρίας Κατσέλη για την Εθνική δεν ήταν ανέφελη, παρότι υπήρξε ένα από τα γνωστά προεκλογικά «γραμμάτια» του κ. Τσίπρα. Κι αυτό γιατί η ίδια, όπως άλλωστε και ο τέως υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δεν ανήκουν στον στενό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά του Γιώργου Παπανδρέου! Ορισμένοι, μάλιστα, σπεύδουν να της προσάψουν και «θερμές σχέσεις συναντίληψης» με τον αποπεμφθέντα υπουργό, τις θεωρίες του οποίου ασπαζόταν και ο Γεράσιμος Αρσένης, που ακούγεται ότι τον είχε φέρει σε επαφή και με το γνωστό Οικονομικό Ινστιτούτο Levy των ΗΠΑ.

Αν και μέχρι πρότινος η κυρία Κατσέλη απολάμβανε τη στήριξη του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, φαίνεται ότι τα σύννεφα έχουν πυκνώσει στις σχέσεις και με αυτόν. Οι πρώτες ρωγμές σημειώθηκαν όταν επέμεινε, στερούμενη τυπικών και αντικειμενικών προσόντων στον τραπεζικό τομέα, να αναλάβει το τιμόνι της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, ενώ είχε ανακοινώσει την υποψηφιότητά του ο κατά γενική ομολογία πιο έμπειρος Μιχάλης Σάλλας. Κατόπιν κυβερνητικής πίεσης και προσωπικής παράκλησης του κ. Δραγασάκη ο κ. Σάλλας έκανε πίσω και ήδη πολλοί έχουν μετανιώσει για αυτή την εξέλιξη…

Επιπλέον, η κυρία Κατσέλη δεν αρέσει ούτε στους θεσμούς, που τη θεωρούν προϊόν του κομματικού σωλήνα και παραλίγο να αναπέμψουν τον διορισμό της στην Εθνική, όπως έκαναν με τον πρώτο υποψήφιο της κυβέρνησης για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Γιώργο Μιχελή, κόβοντάς τον στην… αξιολόγηση.

Οι αρμοδιότητες

Η Λούκα Κατσέλη, τελικά, τα κατάφερε, αλλά από τότε άρχισαν τα στραβοπατήματα, καθώς υπερκαλύπτει τις αρμοδιότητες του διευθύνοντα συμβούλου Λεωνίδα Φραγκιαδάκη, περνώντας παντού το μήνυμα ότι «αυτή διευθύνει την Εθνική Τράπεζα»…

Στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα έχει ζητήσει να ενημερωθεί για ρυθμίσεις και αναδιαρθρώσεις χρεών σε μεγάλους εκδοτικούς ομίλους, τα διατραπεζικά δάνεια των οποίων έχει αναλάβει ως «συντονίστρια» τράπεζα η Εθνική. Ακούγεται, μάλιστα, ότι ήταν τόσο αποτελεσματική η «εξυπηρέτηση», ώστε και άλλοι μιντιάρχες έχουν χτυπήσει την πόρτα της, ζητώντας κι αυτοί τις ίδιες… διευκολύνσεις!
Ηδη από το Μέγαρο Μαξίμου έχει βγει η πρώτη «κίτρινη κάρτα», αλλά επιχειρείται να πέσουν οι τόνοι, καθώς η κυβέρνηση Τσίπρα δεν αντέχει σε αυτή την κρίσιμη περίοδο ακόμη ένα επεισόδιο στο εσωτερικό της…

{{-PCOUNT-}}13{{-PCOUNT-}}

Η εφημερίδα δημοκρατία δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ